Rémisztő kamionforgalom Keszegfalván

kamion
Keszegfalva |

A bő 1900 fős Vág menti faluban egyre súlyosabb gondot okoz a már egy hete tartó egyre intenzívebb tranzitforgalom. Ahhoz, hogy legalább enyhüljön a helyzet, meg kell várni a komáromi Vág-híd aládúcolását.

A közösségi médiában nagyon sokan megosztották azt a videót, amelyen látszik, hogy Keszegfalva belterületén több tucat kamionból álló sor várakozik. A dugó oka egy kisebb baleset volt, mely eltorlaszolta a Gúta irányába vezető egyetlen utat.

A Vág-híd miatt kerülnek

A teherforgalom korábban is okozott gondokat a községnek, ám amióta szeptember 20-án lezárták a komáromi Vág-hidat a 15 tonnánál nehezebb járművek előtt, a helyzet már-már elviselhetetlenné vált. A kamionforgalom leghamarabb akkor normalizálódhat, ha befejeződik a komáromi Vág-híd aládúcolása. A Szlovák Közútkezelő Vállalat és a közlekedésügyi minisztérium ezt még idén szeretné elérni, legkésőbb azonban jövő tavasszal kerülne rá sor.

Tengernyi gond

Pataki Dezső (MKP) polgármester lapunknak hosszan sorolta a községet nyomasztó közlekedésügyi problémákat. A falu déli bejáratánál van egy töltésen futó kritikus állapotú, nagyjából 500 méteres útszakasz, ami már alig bírja a terhelést, ezzel sürgősen foglalkozni kell. Keszegfalva fejlesztési tervének egy ideje ugyan része az elkerülőút ötlete, amelyet a nem működő vasútvonal mentén lehetne megépíteni, a megvalósítására azonban még biztosan várni kell egy darabig. Csökkentenék továbbá a lakott területen megengedett sebességet akár 30 km/ órára, emellett pedig egy veszélyes kereszteződés miatt északi irányból már Bálványszakállas elé kihelyeznék a helységnévtáblát, amely elvben lassítaná a forgalmat.

Fokozódhat a forgalom

Fejfájásra adnak okot a faluvezetésnek a szaporodó lakossági panaszok is, a megnövekedett teherforgalom miatt repedeznek a házfalak, és egyelőre nem világos, hogy a károsultak kihez fordulhatnak kártérítésért. Pataki úgy gondolja, az eddigieknél is sűrűbb átmenő forgalmat fog okozni Keszegfalvának az új komáromi Duna-híd, mely 2020 tavaszára készülhet el. Több helyi lakos hasonló véleményen van.

Csilingelő poharak

A 78 éves Vajkai Katalin negyedmagával él közvetlenül a főutca mellett épült házukban, melyen már több száz euróért javították ki a forgalom miatt keletkezett repedéseket. A vitrinekben és szekrényekben levő poharak gyakran megcsörrennek, amikor egy-egy kamion elhalad az utcán. Csak két méter választja el a ház kerítését az úttesttől, utána nem sokkal pedig már a fal következik. „Én attól félek, egyszer bedől egy kamion, a leányomék és az unokám az út melletti szobában alszanak, és ott halunk meg” – panaszkodott Vajkai Katalin. Mint mondja, már a boltba is fél elmenni, nem érzi biztonságban magát a főutcán, mivel a kamionsofőrök „úgy mennek, mint a nem normálisak”. Már előre tart a téltől, amikor az eltakarított hó miatt nem lehet majd látni pontosan az út szélét, s emiatt a teherautók könnyebben lecsúszhatnak az útról.

Cseppben a tenger

A keszegfalviak problémái nyilvánvalóan számos más Vág és Duna menti községben is jelen vannak. A helyzet összetett, hiszen a közlekedési hálózat fejletlensége, elhanyagoltsága, valamint a sokszor indokolatlannak tűnő felújítások és építkezések is bonyolítják azt. Sokan azon a véleményen vannak Komáromban és környékén, hogy az új Duna-híd helyett az elkerülőútra, a kritikus kereszteződések átépítésére és egy észak felé tartó új, lehetőleg gyorsforgalmi út megépítésere kellett volna összpontosítani. A várost észak felől megkerülő út elkészültére a jelenlegi állás szerint nagyjából 10 év múlva lehet számítani, s ez azt jelenti, hogy a közlekedés terén Komárom meglehetősen hosszú évtizednek néz elébe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?