Regionális lapok archiválására kapott támogatást a rimaszombati múzeum

Gömör-Kishonti Múzeum

Régi regionális újságok megőrzéséra kapott támogatást 2021-ben a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum (GMM). A projektnek köszönhetően 13 korabeli folyóirat 151 kiadását tudták bekötni és archiválni – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Iveta Krnáčová, a múzeum könyvtárosa.

13, dobsinai, nyustyai, jolsvai, klenóci, murányaljai, rimaszombati, tiszolci és tornaljai lapot kötöttek be.

„1968 és 2020 között megjelent lapok 151 kiadását köttettük be kemény borítóval, az érvényes könyvtári jogszabályoknak megfelelően, minden egyes évfolyamot külön-külön" - mondta Krnáčová.

Azzal, hogy beköttették, védik az újságokat a sérüléstől és a fény káros hatásaitól, könnyebben lehet őket tárolni, és könnyebben hozzáférhetők lesznek. A projekt a Művészeti Alap (Fond na podporu umenia) támogatásával valósult meg, és a regionális folyóiratok megőrzését célozza.

A múzeum könyvtára 46 ezer darabos gyűjteményében történelmi és kortárs kiadványokat és kéziratokat őriz, közöttük közel 600 újságot és magazint.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?