Régió

Prágában és Londonban jártak az ipolysági Pongrácz Alapiskola diákjai

Az ipolysági Pongrácz Lajos Alapiskola diákjai már tudják, nyelvtudással rendelkezni nagy előnyt jelenthet az idegen kultúrák megismerésében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. szeptember 11. 15:43

Természetesen az iskola programja is támogatja a külföldi tanulmányi kirándulásokat. 2010-ben egy ilyen kirándulás keretében jutottunk el először Londonba. A következő évben Párizs, azután pedig  Málta következett. Mivel felnőtt egy újabb generáció, s az angolszász kutúra megismerése a prioritásaink között szerepel, idén június 15-e és június 21-e között ismét Londont vettük célba. Utunkat egy egész napos prágai városnézéssel is megfejeltük...

Íme, 23 fős csapatunk töredékes útinaplója:

Vasárnap: Indulás június 15-én hajnali 02:45-kor. Utazás Csehországon keresztül. 10 órától 19 óráig az „arany Prága” felfedezése : Vencel tér, Károly híd, Orloj, Hradzsin. Este utazás tovább Németországon , Hollandián, Belgiumon keresztül a franciaországi Calais-ba.

Hétfő: Délelőtt átkelés komppal Doverbe, majd Canterbury – a középkori katedrális, a város megtekintése, fish and chips. Kora este a szállás elfoglalása a Shurland Dale-i lakóparkban.

Kedd: Reggel  7:30-kor indulás Londonba, ahol meglátogattuk a világhírű Természettudományi Múzeumot: dinoszauruszok, kipróbálhattuk, mit érzünk egy földrengés során, valamint. a Tudományos Múzeumot: Stevenson első gőzmozdonya, az Apollo 13 kapszulája és a technika történetének bemutatása. Néhányan a Viktória és Albert Múzeum egyedi gyűjteményét is megcsodálták. Délután séta a Hyde Parkban: Lady Diana emlékútja, az Albert Memorial, a Tower, majd London egyik jelképe a Tower Bridge és annak környéke került sorra. A nap zárásaként bebarangoltuk a HMS Belfast cirkálót.

Szerda: Reggel újra London felfedezése: Big Ben, Parlament, westminsteri apátság, séta a kormányzati negyeden a  White Hallon keresztül, a Downing Street 10, zenés őrségváltás a Buckingham palotánál. Ezután a Saint.James parkon át jutottunk el a Picadilly Circus-hoz - Eros szobor. Meglátogattuk a híres szórakoztató negyedet, a Sohót, majd a China Town következett, végül a londoni művésznegyedben, a Covent Gardenben élvezhettük az élő performanszeket és az egyedi hangulatú helyi piacot is körbejártuk. Délután a Trafalgar tér - Nelson admirális emlékoszlopa volt soron, itt a csoport egy része a National Gallerybe  a világ egyik leghíresebb képtárába térhetett be, a másik fele egy szédületes 4 D-s rövidfilm - vetítéssel hangolódhatott a várva várt London Eye-ra. Kora este még megnéztük a Greenwich-i Hajózási Múzeumot, illetve a Királyi Csillagvizsgálót, ahonnan a 0. hosszúsági fok indul.

Csütörtök: Reggel a páratlan gyűjteménnyel rendelkező British Múzeumot vettük szemügyre: ókori kincsek, Rosetti-kő, múmiák. Délután pedig sokak leplezetlen örömére az Oxford Street-i bevásárlóláz vehette kezdetét. Ezután néhányan még  Madamme Tussaud´s panoptikumában fotózkodhattak a viaszcelebekkel. Itt is megtekintettek egy 4 D-s filmet valamint a borzalom kamrájába is betérhettek. Zárásként pedig időutazást tettek a brit történelmen keresztül a Spirit of London segítségével.

Péntek: hazaút,: érkezés szombaton  a délelőtti órákban...

Gazdasági hasonlattal élve igazán „effektív“ volt ez a hét. Hiszem, hogy a  számtalan élmény, impulzus, kép, vagy illat egy bizonyos idő után igazi emlékképpé, tapasztalattá válik majd. „...úton lenni boldogság, megérkezni: halál...“ – írja Jack Kerouac az Úton című klasszikusában. Igen, az út maga a tapasztalás. Hiszem, hogy diákjaink átérezték az utazás boldogságát, s hogy tapasztalataikat okosan fogják majd kamatoztatni.

Mindez azonban csupán álom maradt volna Kovács Tímea és munkatársa, Varsányi Diana odaadó, szakszerű és hatékony idegenvezetése nélkül. Bízom benne, hogy jövőre is ÚTON maradunk!                                                                                                 

                                                          Viczencz Gábor, az iskola pedagógusa

Önnek ajánljuk

Hónap végére eldőlhet a magyar koalíció sorsa

Čaputová a ´68-as eseményekre emlékezett

Négy jelölt indulhat a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért

SHMÚ: forró és viharos lesz a szerda

Súlyos balesetet okozott egy begörcsölt láb - két kisgyerek is volt a kocsiban

Minden szem a kajak négyesre szegeződik a szegedi vb-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?