Régió

Poprádon készülnek az ország utolsó kézzel csiszolt kristálydíszei

Poprád | Évtizedekkel ezelőtt Szlovákiában is komoly hagyományai voltak a kézzel készített kristályüveg termékeknek, ma már midössze néhány kisebb gyárban folyik a gyártás. Az eltűnőben lévő gyárak egyike Poprád szívében található, ahol egy 1998 óta működő családi vállalatban gyártják a kézzel készített kristályüvegeket.
Németi Róbert

2019. május 22. 18:24

A kristálydíszek rendkívüli precizitással készülnek
A kristálydíszek rendkívüli precizitással készülnek - Németi Róbert felvételei

A 16 éve működő cég Emilia Fisterová és Jaroslav Mihalik szakmai tudásának és kitartásának köszönhetően maradt meg és működik a mai napig. Elmondásuk szerint szinte egész életükben ezzel az egyedi mesterséggel és a szakma megőrzésével foglakoztak. „A vállalat ma már nyugalmazott vezetője több mint ötven évet tudott le ebben a meglehetősen ritkaságszámba menő szakmában. A poprádi gyárunk az ország egyik utolsó, kézi megmunkálással működő kristályüveg gyára, de tudtommal Közép-Európában is a legutolsók között vagyunk. A cégben mindössze hatan vagyunk. A férjem, a lányom, egy rajzoló, két üvegcsiszoló mester és jómagam. A munkások közül valójában kettejn csizolják a legkifinomultabb kristály díszeket napi szinten” – nyilatkozta lapunknkak Emilia Fisterová, a vállalat vezérigazgatója. Ahogy arról személyesen is meggyőződtünk, a gyárba érkező nyersanyag, vagyis az előre megformázott üveg egy nagyon komplex folyamaton esik át, míg valaki otthonában az asztalra kerül. Miután a szakemberek megkapják a nyers üveget, az a beérkező megbízások alapján előre legyártott sablonok segítségével pontosan berajzolják.

A rajzolás után a nyers üveg átkerül a gyártás második stádiumába – a csiszolóműhelybe. „Csak úgy mint a rajzteremben, a csiszolóműhelyben is minden kétkezi munkával készül. Nem robotok dolgoznak, sem számítógépes segítséggel működő gépek, hanem hús-vér emberek. Minden egyes bevágás, csiszolás és finom simítás kreativitásuk és kétkezi munkájuk gyümölcse” – tette hozzá Fisterová. A csiszolás befejeztével a félkész kristályüveg átkerül egy másik műhelybe, ahol különfle kémiai folyamatok segítségével letisztítják és kipolírozzák a dísztárgyakat. A gyártási folyamat utolsó fázisa a minőségellenőrzés, és ha mindent rendben találnak, a csomagolás után a termékek elindulnak Európa számos pontjába. „Senki sem tudja, milyen jövő vár erre az ágazatra, hiszen a kristályüveggyártás nemcsak idehaza, hanem Európa szerte egyre kisebb szerencsének örvend. Attól tartok, hogy ezeke a gyárak éveken belül eltűnnek, és velük együtt az üveggyártás kétkezi szakmája is” – zárta az igazgató. 


 

Galéria
A kristálydíszek rendkívüli precizitással készülnek-1
A kristálydíszek rendkívüli precizitással készülnek-2
A kristálydíszek rendkívüli precizitással készülnek-3
A kristálydíszek rendkívüli precizitással készülnek-4
+4
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus rendőrség határ

5000 euróra büntethetik a karanténtörőket

elektromos Mini

Az elektromos Mini nem több egy érdekes és élvezetes autónál

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

ddddd

Dylannek bőven van még mondanivalója

Ivan Korčok

Korčok Budapestre látogat, tárgyalni fog a határok megnyitásáról is

Májusban tovább csökkent a foglalkoztatottság

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.