Régió

Petícióban sürgetik a lévai vasúti felüljáró és a körforgalom felújítását

Léva | Több mint félezren írták alá azt a júniusban elindított petíciót, melyben a lévai és a régióbeli lakosok sürgetik a vasúti felüljáró mielőbbi felújítását. A gépkocsivezetők csak a felüljárón keresztül juthattak be a városba, a munkálatok megkezdése óta hét kilométeres kerülő utat kell megtenniük az ipari parkon át.
Száz Ildikó

2020. június 24. 11:05

Léva
- Száz Ildikó felvétele

A hidat több éve már, hogy a veszélyességi skála ötödik fokozatába sorolták, és a lévai képviselő-testület több alkalommal tárgyalt a problémáról. A felüljáró omladozó lépcsőit korábban lezárták, végül lebontották. A felújítást már 2015-ben petícióban sürgette több mint hétszáz lakos.

Akadozó építőanyag-ellátás

2019-ben május eleje helyett végül csak május végén zárták le a felüljárót. A lévai híd szerkezetét csaknem harminc éve nem javították, a vaskonstrukció rengeteg nedvességet szívott magába, és az illesztések mentén jókora rések láthatók. A nedvesség a betonfelületek porladásához, a merevítő fémkonstrukció rozsdásodásához vezetett. A munkálatok megkezdését azért odázták el, mert el kellett dönteniük a statikusoknak, hogy végleg lebontják, vagy mégis felújítják a híd szerkezetét. A híd pilléreinél az alapokat megerősítő talajmunkálatok a válság idején is folytak, de csak egy ideig, mert a vírushelyzet miatt akadozott az építőanyag-ellátás. A munkálatokat a nyitrai Inpek Holding cég dolgozói végzik. A vasúti felüljáróról a teherforgalmat Garamkálna és Tolmács irányába tereltél el, emiatt több mint húsz kilométert kell megtenniük a teherautóknak és a kamionoknak. 

Egy éve lezárták a hidat

A vasúti felüljárót európai uniós támogatásból újítják fel, mintegy 5,3 millió euróért. A gyalogosok és a kerékpárosok ideiglenes pallón át közlekedtek egy ideig a hídon, az autóbuszok és a személygépkocsik a Mohi és a Perec utcán haladhatnak át. A június derekán indított petíció megfogalmazója Dušan Peter helyi aktivista, aki a lévai Barsi Múzeum új igazgatójának kinevezése ellen is indított petíciót, mert aggódott a múzeum területén lévő vár tervezett felújítása miatt. „A híd több mint egy éve le van zárva, holott eredetileg 2019-ig be kellett volna fejezni a felújítását. Meddig kell még többletkiadással számolnunk? A város megkerülése pénzbe kerül és a hosszas várakozás, utazás felőrli az idegeinket. Mikor készül el a hídhoz közeli körforgalom, ha még el sem kezdődött az építése? A munkálatok az eredeti 5,3 millió euró helyett 3 millió euróval többe kerülnek majd. Vannak otthon lapátjaink, elmehetnénk segíteni a munkásoknak” – olvasható a petícióban. A petíció több mint 520 panaszosához a lévai lakosokon kívül csatlakoztak Felsőszecse, Újbars, Honftüzesgyarmat, Garamkelecsény, Garamkovácsi és más régióbeli községek lakosai.

Éjszakai zajos munkálatok

Léva önkormányzati honlapján arról tájékoztatták a lakosokat, hogy az Inpek Holding társaság az I/51-es lévai úton, amely átvezet a vasúti felüljárón, éjszakai munkálatokat is tervez. Június 27-én, július 4-én, 11-én, 18-án, 25-én, valamint augusztus 1-jén 22 órától hajnali 4.45-ig zajlanak majd a tisztítások, lemaratások. „Az éjszakai munka a vasúttársaság területén, a sínek között történik, közvetlenül a híd pilléreinél. A homokfúvásos felülettisztítás hangos beavatkozás, ezért kérjük a lakosok türelmét” – olvasható a kivitelező közleményében. Az utóbbi napokban felgyorsult a rekonstrukciós folyamat, jóval több műszaki berendezés van fenn a hídon és több munkás dolgozik a terepen, mint korábban. 

Így látják a tiltakozók:

A petíció aláírói közül néhányan kifejtették a véleményüket a lezárt vasúti felüljáró kapcsán. 

Veronika Kotorová, Tolmács: „Csaknem hét kilométerrel többet kell utaznom, mert a munkahelyem Garamkálna irányába, a felüljáró mögötti területen van. A napi tizennégy kilométeres kerülő miatt jelentős többletkiadással jár a beutazás, és jóval hosszabb ideig tart az út.“

Juraj Kóssi, Léva: „Nincs idegzetem arra, hogy naponta használjam a kerülő utat, és a hosszan kígyózó autósorokban várakozzak. Ha már lebontották volna a régit, rég elkészülhetett volna az új híd.“

Horváth Bianka, Málas: „A kerülő úton folyton torlódás van, és a gépkocsivezetők nem tartják be az ideiglenes forgalmi előírásokat. 

Marek Horváth, Léva: „A Dohány utcai városrészben élek, naponta többször kénytelen vagyok megtenni a kerülő utat, ha bármit el akarok intézni a városban. Ez naponta tizenöt kilométeres többletutat, idő- és pénzveszteséget jelent. Bele sem merek gondolni abba, mi történne, ha a gyorsmentőknek, tűzoltóknak kellene sürgősen eljutniuk egyik városrészből a másikba.“ 

Adrian Šimo, Jaroslav Bognár, Léva: „Vállalkozóként is megéreztük a híd lezárását, mivel az átépítés közelében lévő boltokban csökkent a forgalom, így a bevétel is a vasúti felüljáró lezárása óta.“ 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.