Régió

Petíció indult az illésházai kis vízerőmű megépítése ellen

Illésháza | Áprilisban kiadták az engedélyt az illésházai törpe vízerőmű megépítésére, a lakosok ismét petíciót indítottak ellene, a vadászszervezet is fellebbezést nyújtott be.
MTI

2015. május 6. 13:21

A vízerőműt a Prvá Produkčná Kft. szeretné megépíteni a Kis-Dunán, az első konkrét lépéseket a megvalósításhoz hat évvel ezelőtt tették meg. A helyi önkormányzat 2011-ben módosította a falufejlesztési tervet, hogy megépülhessen az erőmű. A beruházó azonban a lakosok ellenállásába ütközött, petícióval tiltakoztak ellene, majd az alacsony részvételi arány miatt sikertelen népszavazást is tartottak. A résztvevők nagy része a vízerőmű megépítése ellen szavazott.
 
Most, hogy ismét megadták az engedélyt az építkezésre, a civil aktivisták ismét aláírásgyűjtésbe kezdtek. A petícióban kifogásolják, hogy nem tájékoztatták megfelelően és időben a lakosságot a tervekről, és hiányolják a környezetvédelmi hatástanulmányt. Az úgynevezett EIA tanulmány elkészítését nem tartotta szükségesnek a dunaszerdahelyi volt Kerületi Környezetvédelmi Hivatal, a környezetvédelmi hatások értékelésére megelégedett néhány intézmény véleményével. A vízerőmű ellenzői szerint ebből a tanulmányból kiderülhetne, valóban milyen hatással lesz a vízerőmű a Kis-Duna élővilágára.
 
Az aláírásgyűjtők meggyőződése, hogy a vízerőmű rossz hatással lesz az európai jelentőségű környezetre, és véleményük szerint energiahozadéka korántsem lesz annyi, hogy ekkora áldozatot hozzanak érte. „A Kis-Duna az egyik utolsó folyó Szlovákia síksági folyói közül, amelyet megőriztek eredeti állapotában. Ezt is bizonyítja, hogy napjainkban is a vidra, a remetebogár élőhelye, vizében sok halfajta él. A Kis-Duna partján van Szlovákia egyik legfontosabb fűzfa-populációja. A kis vízerőmű megépítésével veszélybe kerülnének ezek a védett a fajok, és az ártéri erdők is eltűnnének” – olvasható a petícióban.
 
A folyónak fontos szerepe van a halak migrációjában, ami a szaporodásuk alapvető feltétele. Az erőmű megépítése után nem tudnak majd szabadon közlekedni, a halállomány pedig jelentősen csökken. Az ellenzők szerint az építmény a talajvíz szintjére is hatással lesz, ami újabb veszélyeket hozhat magával. „A beruházás jelentősen befolyásolja majd a Kis-Duna vízi turizmusát, valamint a turizmus fejlesztését. A Kis-Duna nem csak kikapcsolódásra ad lehetőséget a természetben, a helyi települések lakosainak megélhetést is ad a turizmus által. A kis vízerőmű félautomata módon működne, megépítése után nem jönnek létre állandó munkahelyek” – írják az ellenzők a petícióban.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

Boris Kollár

Kollár válaszolt Matovičnak: Ha így határoznak, mi tiszteletben tartjuk

Maroš Žilinka

FELMÉRÉS: Žilinka, Lipšic és Mikulec – kiben bíznak a legtöbben?

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

01

Gubis Éva: Posledná jazda

Afganisztán k

A tálibok több segélyt kértek a nemzetközi közösségtől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.