Pered is lecserélné szlovák nevét

Pered |

<p>Gúta után a mátyusföldi Pereden is népszavazást kezdeményez az önkormányzat azért, hogy a település visszakapja a két világháború között használt szlovák nevét, vagyis Tešedíkovo helyett ismét Pered legyen szlovákul is.</p>

A kezdeményezést a peredi képviselő-testület december végén hagyta jóvá, erősítette meg lapunk információit Borsányi Gyula (MKP) polgármester. Hozzátette, március 10-re tervezik a szavazást, hogy a parlamenti választásokkal egyidőben legyen. „Ez a falu mindig Pered volt. Szeretnénk, ha visszakapná történelmi nevét” – magyarázta. A perediek egyszer már kinyilvánították, hogy nem kell nekik a Tešedíkovo név, az 1994-es népszavazás eredményét viszont a Mečiar-kormány nem engedte végrehajtani – emlékeztetett a polgármester.

A Rudolf Chmel (Híd) miniszterelnök-helyettes hivatala által kidolgozott kisebbségi nyelvhasználati törvény végrehajtását segítő kormányrendeleteket decemberben hagyta jóvá a kormány, így a szlovák történelmi személyekről elnevezett dél-szlovákiai települések már feltüntethetik magyar nevüket. A legtöbb érintett község vagy város a jelek szerint megelégszik a magyar felirat kifüggesztésével, a hivatalos, szlovák elnevezés megváltoztatását Gúta és Pered mellett eddig máshonnan nem jelezték. A Galántai járásban a nemzetiségileg kiegyenlített lakosságú Diószeg (Sládkovičovo) mellett Tallós (Tomášikovo) és Taksony (Matúškovo) érintett, a peredihez hasonló változtatásra polgármestereik szerint nem készülnek. A Rimaszombati járásban levő Feleden (Jesenské, korábban Feledince) sem terveznek névcserét, árulta el Mihályi Gábor polgármester. Párkányban 1992-ben sikeresen népszavaztak a Štúrovo név Parkanra változtatásáról, de a belügyminisztérium ebben az esetben sem engedélyezte a végrehajtást. Jelenleg az önkormányzatban nem aktuális a téma, a mai MKP-gyűlésen viszont foglalkoznak vele, árulta el lapunknak Szigeti László, a párt járási elnöke. (vps, jm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?