Régió

Pénzügyi ismeretek alapiskolásoknak

Farkasd | Pénzügyek a gyakorlatban címmel tartottak webináriumot szerdán délután az érdeklődőknek. Az alapiskola hetedikeseinek készült azonos címmel munkafüzet. A magyar változatot Szarka Beáta mutatja be.
Tornyai Bianka

2020. november 26. 13:30

Dunaszerdahely
Szerdán mutatták be az új tankönyvet. (Fotó: Az ABCedu kiadó felvétele)

Az ABCedu tankönyvkiadó kiadásában jelent meg Pénzügyek a gyakorlatban címmel tankönyv és munkafüzet a hetedik évfolyam számára. A magyar nyelvű változatot Szarka Beáta, a farkasdi magyar tannyelvű alapiskola matematika szakos pedagógusa lektorálta, és ő mutatja be a szerdai webináriumon a kollégáknak a taneszközöket. Az oktatási minisztérium előzetesen jóváhagyta a forgalmazást, a tervek szerint már a következő tanévben igényelhetik az alapiskolák és elkezdhetik a pénzügyi ismeretek oktatását.

Keresztesi Ildikó, az iskola igazgatója elmondta, a pénzügyi ismeretek nem létezik önálló tantárgyként, csak bizonyos órákon, általában matematikán építik be a tananyagba, de átfogó témaként bármilyen más órákon is foglalkoznak vele. A webináriumon részt vesz Filip Mónika oktatási államtitkár és Gajdács Mónika, az oktatási minisztérium nemzetiségi osztályának vezetője, valamint a kiadó vezetője, Mária Okálová is. Szarka Beáta szerint azért fontos a pénzügyi ismeretek oktatása már az alapiskolában, mert a gyerekeknek nincs nagyon alkalmuk megtanulni a pénzzel való gazdálkodást, pedig ezt is időben el kellene kezdeni ahhoz, hogy mire kikerülnek a munkaerőpiacra, legyenek meg az alapismereteik ezen a területen.

„A munkafüzet elsősorban azzal foglalkozik, hogyan kell gazdálkodni a pénzzel, hogyan lehet például előnyösen vásárolni, amit gyakran a felnőttek sem tudnak. Ezenkívül a pénzügyi ismeretek alapfogalmait is tisztázza a segédanyag, és ami a lényeg, hogy mindezt magyar nyelven. Nekünk, pedagógusoknak ez egy hatalmas segítség, mert egy abszolút használható, más tantárgyakba beépíthető tananyagot kapunk. Nagyon sok keresztmetszeti téma van benne, több tantárgyat köt össze, akár történelem- vagy földrajzórán is foglalkozni lehet velük. Nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek, mert a benne található feladatok életszerűek, a mai korhoz illőek, és nem mellesleg a tanulók szövegértési készségeit is fejlesztik” – mondta el a munkafüzetről Szarka Beáta. A tanító kifejtette, a pénzügyi ismeretekkel háromféle formában lehet foglalkozni az órákon. Az egyik a blokkosított oktatási forma, ami azt jelenti, hogy például minden második hónapban egy egész napon keresztül ezzel foglalkoznának az iskolában. A másik, hogy a 7., a 8. és a 9. évfolyamban be lehetne vezetni önálló tantárgyként.

Szarka Beáta szerint viszont ez a magyar tannyelvű iskolákban nem a legszerencsésebb megoldás. „Csak egy szabadon felhasználható óra van, amelyiket úgymond fel lehetne áldozni a pénzügyi ismeretekre, de akkor vagy a magyar nyelvet, vagy a matematikát kellene heti ötről heti négyre csökkenteni az említett három évfolyamban” – magyarázta. A harmadik megoldás az lehetne, hogy a munkafüzetben lévő témaköröket szétosztanák a különböző tanórákon, például történelem-, földrajz-, matematika- vagy polgárinevelésórán. 

A szerdai webináriumba az ABCedu honlapján való bejelentkezés után kapcsolódhatnak be az érdeklődő pedagógusok.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
agro

A szlovák termőföld valódi védelme, vagy csak magyarellenes hangulatkeltés?

gorila 2

Megjelentek az első videók Ficóék titkos találkájáról

home office

Továbbra is megoszlanak a vélemények a távmunkáról

Marczell Zoltán

Elhunyt Marczell Zoltán, Kisudvarnok polgármestere

Buszok

Ezért okozott olyan pánikot az AdBlue hiánya

eroszak
18+

12 évesen megerőszakolták, az erről készült videó kikerült a Pornhubra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.