Párkány: összekötni a vásárlót a termelővel

Párkány: összekötni a vásárlót a termelővel

A helyi termelők és termékek helyzetbe hozása, fenntartható fogyasztás, vásárlói közösség, internetes rendelési lehetőség – Párkányban is alakul egy új élelmiszer-beszerzési rendszer, amely a minőségre, a környezettudatosságra, a helyben készített és megtermelt finomságokra összpontosít.

A város egy új, a helyi és regionális termékeket preferáló élelmiszer-beszerzési rendszert alakítana ki, melyben a minőségre, frissességre, a helyi finomságokra helyeznék a hangsúlyt és közvetlenül kapcsolnák össze a termelőket a vásárlókkal. Ebben segít majd az az internetes platform is, amely szintén a projekt része. Hasonló rendszer már évek óta működik a szomszédban, Esztergomban, ahol az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület működteti sikeresen a Kiskosár Bevásárló Közösséget. A párkányi új Viza centrum uniós pályázatból épült és ebben Esztergom mellett a Kiskosár Egyesület is a város partnere volt. Épp ezért természetes, hogy a túlparton már bevált és működő, a fenntartható fogyasztást, a környezettudatos vásárlást szem előtt tartó közösségi élelmiszerbeszerzést Párkányban is bevezessék, internetes rendeléssel.

Április végén startol az új rendszer

Lényegében hasonlóképpen működik majd az egész, mint Esztergomban. Ott a vásárlók a kiskosarbolt.hu oldalon regisztrálnak, amely webshopként üzemel. Kiválasztják, kosárba teszik a megvásárolni kívánt termékeket, majd legkésőbb hétfő éjfélig véglegesítik a rendelést. Minden héten csütörtökön, az esztergomi belvárosi plébánia kertjében tudják átvenni – közvetlenül a termelőtől – a megrendelt termékeket – közölte lapunkkal Dominika Blaháková, Párkány alpolgármestere. Blaháková hozzátette, hogy az új, párkányi platformon még dolgoznak, részletesen később tájékoztatnak. Ugyanakkor a városháza interneten már megszólította az első, érdeklődő, lehetséges vásárlókat is, akiket e-mailben is megkeresnek majd, mihelyst élesítik a rendszert. „Egyelőre körülbelül hatvanan jelentkeztek, akik szívesen vennének ilyen formában élelmiszert, de az érdeklődés egyre nő. Természetesen, ha majd működik a rendszer, az érdeklődőknek az aktuális termékkínálatot is elküldjük, amelyből válogathatnak. Ráadásul további regisztrációkra is lehetőség lesz” – taglalta Párkány alpolgármestere. A város egyébként előzetesen felmérte a helyi és regionális termelőket, ellenőrzött termékekről és termelőkről van szó. A cél az, hogy a vásárlók egy helyen tudják megrendelni és aztán átvenni az árut, a lehető legszélesebb kínálatból. Tehát zöldséget, gyümölcsöt, szörpöket, lekvárokat, mézet, gyümölcsleveket, tojást és húskészítményeket.

Párkány: összekötni a vásárlót a termelővel

Fontos az eredetiség és a minőség

A kialakítandó új rendszerben roppant fontos, hogy valódi, ellenőrzött termelő valódi, saját terméke kerüljön a vásárlóhoz – ezt minden esetben ellenőrzik. Fogyasztási szempontból pedig az összes higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírást és szabályt teljesíteni kell, csakúgy, mint azoknak az árusoknak, akik a Viza centrum új piacterén kínálják portékájukat. A leendő termékpalettán a szezonalitás, az idényjelleg is hangsúlyos szerepet kap, főképp a gyümölcsök és zöldségek esetében. Plusz minden egyes termelőnek engedéllyel kell rendelkeznie, az internetes rendelések esetében is.

Eredetiség, minőség, frissesség – ezek a döntő szempontok, melyek alapján működtetjük majd az élelmiszerbeszerzést. Például a vásárlók minden héten friss árut rendelhetnek - egy bizonyos nap határidejéig, majd a továbbiakban a megrendelt árut mondjuk, minden hét péntekén átvehetik, közvetlenül a termelőtől, a Viza centrumban. Ez csak példa, a részleteken még dolgozunk” – reagált megkeresésünkre Dominika Blaháková alpolgármester. Ha az új rendszer népszerű lesz és beválik, akkor bővíteni fogják a megrendelhető termékek kínálatát. Vadonatúj, eddig még nem kóstolt, nem ismert terméket is szívesen fogadnak, de fontos, hogy az valódi, termelői legyen, és minden követelménynek megfeleljen. Például ha valaki otthon megtermelt almából készít finomságot, azt szívesen látják, de egzotikus, máshol termelt alapanyagokból készített árut biztos nem vesznek fel a listára. A lehetséges termelők egyelőre Dominka Blaháková alpolgármesternél jelentkezhetnek, ha pedig az új platform beindul, akkor lesz egy felelős, irányító személy, akihez fordulhatnak. Az új rendszert április végén indítanák el Párkányban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?