Párkány: nincs meggyőző többsége a Szövetségnek

aefafeae
Párkány |

A Duna-parti városban kedden, november 22-én tartotta meg alakuló ülését az új képviselő-testület. Mostantól nem lesz városi tanács, ismét Dominika Blaháková az alpolgármester. Bár a Szövetség szinte minden önkormányzati bizottságban tarolt, testületen belül csak egy személlyel van többségben.

A polgármester és a képviselők eskütételével, valamint az önkormányzat mellett működő szakbizottságok tagjainak és a város alá tartozó cégek felügyelőbizottsági tagjainak  megválasztásával zajlott le Párkányban az új képviselő-testület alakuló ülése. Az új testület 13 tagú lesz, ebből heten a Szövetség színeiben hatan pedig függetlenként képviselik a lakosságot. Az ülés elején Kornélia Slabáková, a helyi választási bizottság elnöke ismertette a helyhatósági választások eredményeit.  Eugen Szabó régi-új polgármester az eskütétel utáni ünnepi beszédében méltatta az 1989-es forradalomnak köszönhető önkormányzatiságot, mint a demokrácia egyik alapelemét. Szerinte ahhoz, hogy a mai, válság sújtotta és gazdasági viharoktól, háborútól tépázott helyzetben az önkormányzat jól működjön, különösen fontos a város érdekeinek védelme, az együttműködés és egymás véleményének tiszteletben tartása, a kommunikáció és a közös akarat, hogy a lakosság érdekében dolgozzanak, nemzetiségtől és politikai hovatartozástól függetlenül. Szabó köszönetet mondott azoknak a lakosoknak, akik elmentek szavazni és nem kerestek alibit a távolmaradáshoz a választások napján, ugyanakkor üzent azoknak is, akik nem járultak az urnákhoz. Miszerint megnyugodhatnak, mert értük is dolgozni fog az új önkormányzat. 

Nem bízhatja el magát a Szövetség

Az új, 13 tagú képviselő-testületbe az első párkányi válsztói kerületből 7 képviselő jutott be, a második választói kerületből pedig hat. Sok a fiatal és új arc is. A Szövetség viszont nem bízhatja el magát, mert a látszat ellenére csupán egy személynyi előnyük van – az új testületben hatan függetlenek és heten a Szövetség képviselői. A keddi ülésen megválasztották az önkormányzat mellett működő szakbizottságokat is. Újdonság, hogy városi tanács a továbbiakban már nem lesz, tehát egyenesen a képviselő-testület elé kerülnek majd a városháza által kidolgozott anyagok – a tanácsnak egyébként is csak konzultatív jogköre volt. A következő négy évben ismét Dominika Blaháková lesz a város alpolgármestere, a szakbizottságokról pedig megállapítható, hogy azokban zömmel a Szövetség tagjai vannak túlsúlyban, egy-két kivétellel és a bizottságok túlnyomó részt 7 tagúak.  Új dolog továbbá, hogy az építészeti és a vagyonkezelési bizottságot összevonták, ennek kilenc tagja lesz.  Lapunk értesülései szerint a leendő képviselők - a Szövetség és a függertlenek is -, az utolsó pillanatig alkudoztak a bizottsági helyek elosztásáról, csak az ülés előtti nap született megállapodás minden posztról. A pénzügyi bizottság elnöke ismét Fekete László lett a Szövetség színeiben. A kulturális bizottság elnöke újra Vitkó Andrea lett, szintén a Szövetség képviselőjeként, a szociális bizottság főnöke a független Miroslav Chalmovský, az építészetié ifj. Ján Oravec (független), az idegenforgalmié Bokor Réka (Szövetség), az ún. panaszbizottságé František Árendás (független), az összeférhetetlenséget és közérdeket vizsgálóé pedig Nyitrai Viktor (Szövetség).

Vadas, Enerbyt, KSOH

A mai gazdasági helyzetben hangsúlyos a 100 százalékos városi tulajdonú cégek felügyelőtanácsainak összetétele is. Az alakuló ülésen a Vadas fürdő felügyelőbizottságába választották Vitkó Andreát, Bokor Rékát, Matuška Ákost, ifjabb Ján Oravecet és Németh Miklóst.

Az Enerbyt cég gazdálkodását ellenőrzi majd Fekete László, Csepregi Zoltán, Vörös Lívia, Nyitrai Viktor és Miroslav Chalmovský. A helyi műszaki – szolgáltató vállalat felügyelőtanácsa pedig három tagú: Norbert Parkanský, Vitkó Anrea és Vörös Lívia.

Mint az az alakuló ülésen elhangzott, Párkány fellebbezett a környezetvédelmi tárca azon döntése ellen, miszerint a minisztérium megengedi, hogy a HC Logistik cég hulladékégetőt üzemeltessen az ipari park területén. Továbbá az ipari park és Párkány közti per ítélethirdetése december elejére várható, a következő önkormányzati ülésre pedig a tervek szerint december közepén kerül sor. Azon a gyűlésen már a következő évi költségvetésről is tanácskoznak majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!