Régió

Párkány: a holokauszt nemzetközi emléknapján koszorúztak

Párkány | Manapság különösen fontos a totális diktatúrák veszélyeire és az ipari méretű emberirtásra figyelmeztetni – hangzott el az emlékünnepségen.
author
Buchlovics Péter

2022. január 27. 17:30

v
- Képarchívum

A Párkányból elhurcolt és deportált emberekre, családokra emlékeztek az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján, a holokauszt nemzetközi emléknapján a városháza előtti parkban található emlékműnél, amelyre 333 áldozat nevét vésték fel. Eugen Szabó polgármester visszatekintésében felidézte a nemzetiszocializmus mint államszervező erő kialakulását, a náci Németország erősödését és agresszivitását a múlt század harmincas éveiben, amely törvényszerűen vezetett a világháború kirobbanásához és végső soron a náci haláltáborokhoz, a szinte ipari méretű tömeggyilkosságokhoz és megsemmisítéshez. A holokauszt zsidó és nem zsidó áldozatai a mai napig arra figyelmeztetnek bennünket, hogy, bármilyen hihetetetlen, ha a rossz ellen nem teszünk, ha a szabadságot és a demokráciát, az emberi méltóságot nem védjük meg, nem teszünk érte semmit, akkor bizony a legaljasabb kegyetlenkedések is bármikor bekövetkezhetnek. Még ha nem is tételezzük fel, akkor is könnyen az erőszak, az elállatiasodás, a gyűlölet poklába kerülhet egy egész társadalom. „Akkor is sokan voltak, akik az utolsó pillanatban is azt hitték, nem, ez nem történhet meg – és mégis megtörtént“ – mondta a polgármester.

a

Béke és demokrácia nem csak úgy van“, lett a semmiből…

Eugen Szabó hangsúlyozta, hogy a holokausztnak különösen a mai baljós időkben fontos a tanulsága, mert a parlamentáris demokráciát, a békét nem csak úgy készen kaptuk, amivel nem kell törődni, sőt, amivel csak úgy vissza lehet élni, vagy amiért egyáltalán semmit sem kell tenni. Mert mindezek olyan értékek, alapok, amelyek nélkül nincs civilizált állam, kultúra, fejlődés és jólét. Szabó történelmi visszatekintésében azt is felidézte, hány párkányi zsidó család pusztult el Auschwitzban és hogy akkor Dél- Szlovákiából hány ezer embert deportáltak a haláltáborokba. Az Antifasiszta Harcosok Szlovákiai Szövetségének helyi képviselője beszédében a Vörös Hadsereg érdemeit méltatta és felidézte a Tiso-rezsim. majd a megszállt Magyarország zsidóellenes politikáját. Beszéde végén a fiatalokat, a gimnazistákat arra figyelmeztette, hogy soha el ne feledjék mivel járt a háború, hogy a nagyszülők és dédszülők milyen áldozatot hoztak a békéért. Egy idős párkányi hölgy pedig elpusztított nagyszülei és családja nevében azt kérte a jelenlévő gimnazistáktól, hogy olvassanak, tanuljanak sokat, és soha ne higgyenek semmiféle holokauszttagadó, buta söpredéknek.

A koszorúzás után az emlékünnepség résztvevői a nemrég elhunyt Holováčné Weiss Márta, a holokauszt utolsó párkányi túlélője emlékhelyéhez sétáltak át, a park másik részébe, hogy leróják tiszteletüket.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a párt Országos Tanácsa előtt (Fotó: Szövetség Facebook-oldal)

A Szövetség két megyeelnökjelöltet biztosan állít

majomhimlő

Mik a majomhimlő tünetei, és mennyire kell félni a betegségtől?

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Csakis a diplomácia vethet véget az ukrajnai háborúnak

koronavírus-vakcina

Jön a majomhimlő elleni vakcina, az Egyesült Államok már bevásárolt belőle

sándor pál

Minden filmjéhez az életét adja

fsykgdvsyjk

KVÍZ: Te tudod, mire használjuk ezeket a szépségápolási eszközöket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.