Öt év után újra megtelt a Tisza holtága

A Magazin névre kereszelt holgátban utoljára öt éve volt ennyi víz
Kistárkány/Nagytárkány |

A Kis- és Nagytárkány határában húzódó Tisza folyón már napokkal ezelőtt levonult az árhullám, de az áradás nyomai még most is jól láhatóak. A falvakhoz közeli holtágak végre újra megteltek a folyó vízével, melynek nemcsak a horgászok, de a helyi lakosok is nagyon örülnek. 

A szlovák-ukrán-magyar hármashatár közelében, Kistárkány és Nagytrákány határában kanyargó Tisza folyó mindig fontos szerepet játszott a helyiek életében. Tavasszal és ősszel szinte rendszerességgel kiöntött és elárasztotta a hatalmas árterületeket, és feltöltötte azokat a holtágakat, amelyek a folyó szabályzása során alakultak ki. Az áradással mindig friss halállomény érkezett a holtágak medrébe, melyek leívtak, majd az őszi áradás során a fiatal halállománny egy részével visszakerültek a folyóba. Azonban ez a természetes, mondhatni automatikus korforgás az elmúlt évtizedben szinte teljesen eltűnt, a száraszág miatt utoljára 2010-ben öntött ki annyira a Tisza, hogy minden holtág megteljen vízzel „Az árhullám önmagában egy elég ijesztő fogalom, de mi kimondottan örültünk neki, hiszen a falu határában tekergő holtágakban utoljára öt éve volt víz. A helyi horgásztársulat néhány évvel ezelőtt úgynevezett csapolócsöveket helyezett el a holtágak között, hogy megkönnyítsék a folyóból történő víz áramlását. Mivel a holtágak medrében egyre több az iszap és a folyó vízszintje sem emelkedett meg kellőképpen, egészen mostanáig üresen álltak. Bízunk benne, lassacskán újra beindul a korforgás, hiszen minden egyébb mellett a nyári hőségeket is jóval elviselhetőbbé teszi egy vízzel teli holtág” – nyilatkozta lapunknak Kopasz József, Nagytárkány polgármestere.

 

 

Román István, a tiszacsernyői horgásztársulat elnöke szintén pozitívan értékeli a medrek jelenlegi állapotát, de sokkal boldogabb lenne, ha az állapot hosszú távon is megtartható lenne. „Nagyjából három évvel ezelőtt beton csöveket helyeztünk el a folyó és a holtágak közti gátakba, hogy vizet eresszünk a medrekbe, de sajnos nem sokat változott a helyzet. Az igaz, hogy a Tisza vize minden éven megáradt, de nem eléggé,. A folyó vize nem mosta tovább a holtágak altalajzatát, ezért mára már közel hét méteres a folyó és a hotágak közti szintkülönbség. Az lenne a megoldás, ha ki tudnánk tisztítani a medreket és új átfolyókat tudnánk építeni, de ez rengeteg pénzbe kerül” – magyarázta Román István, majd végezetül azt mondta, hogy ha lehetőség adódna rá, szívesen fogadnák az állami szervezetek vagy a Környezetvédelmi Minisztérium segítségét. „Tisztában vagyunk azzal, hogy egy ilyesfajta beavatkozás rengeteg pénzbe kerül, de mivel ez az árterület az ország jelentős vizes területeként, egész pontosan a 13. ramsari területként van nyílvántartva, nem szabad róla megfeledkezni. Főként a medreket kellene kimélyíteni, nagyjából 2-3 méternyi iszapot kellene eltávolítani, hogy újra beindulhasson az a körforgás, ami tíz évvel ezelőtt teljesen hétköznapi dolgonak számított” – zárta a horgásztársulat elnöke. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?