Régió

Ősztől iskolabusz indul Losoncon

Fülek/Losonc | Eddig 71 elsőst írattak be a két füleki magyar tanítási nyelvű alapiskolába, ez a szám szeptemberig még emelkedhet. Losoncon ősztől iskolabusz indítását tervezik, hogy minél több gyermek járhasson magyar iskolába.
Hegedűs Norbert

2021. május 6. 12:30

koronavírus iskola
Illusztráció - Somogyi Tibor felvétele

Bozó Roland, a füleki II. Koháry István Alapiskola igazgatója lapunknak elmondta, hogy idén 51 elsőst írattak be az iskolájukba, ezáltal három első osztályt nyithatnak. Bozó szerint ez a szám minimálisan növekedhet is, mivel mindig vannak későn ébredők, vagy olyanok, akik valamilyen okból nem tudtak időben jelentkezni. Az elektronikus beiratkozás lehetőségével mintegy negyvenen éltek idén, most először az ötödik évfolyamba is elektronikusan jelentkezett három tanuló. Az elektronikus beiratkozásnak azonban vannak hátrányai is. „Így nagyon nehéz megállapítani egy-egy tanulóról, milyen készségei vannak. Eddig a beiratkozások alkalmával egy rövid tesztet csináltunk a kicsikkel, amiből rengeteg minden kiderült róluk, például az, hogy milyen készségeik vannak. Tavaly és idén sem volt erre lehetőség, ezért nem nyitunk nulladik évfolyamot, mert nincs mire alapozni" – magyarázza az igazgató. A Losonci járás a Covid-automata szerint a bordó színben van jelenleg, ez pedig azt jelenti, hogy az alsó tagozat, valamint a 8. és 9. évfolyamok tanulhatnak az iskolában, jövő héttől térhet vissza mindenki. Bozó szerint a tantermi oktatásra való átállás nem volt mindig egyszerű, az órarendet számos alkalommal át kellett dolgozni, szükség volt egy adaptációs hétre is, mielőtt visszaállt a rendes oktatás. „Az átállás nem probléma, mindenki nagyon várta már, csak ehhez alkalmazkodni kellett, hogy betartsunk minden előírást." A diákok nagy része visszatért, nem jellemző a hiányzás.

Húsz elsős a Mocsáryban

A füleki Mocsáry Lajos Alapiskolába eddig húsz elsős jelentkezett, tudatta velünk Kotlár Ildikó igazgatónő. Szeptemberig azonban még nagyjából öt-hat diák érkezésére számítanak, ezek a tapasztalatok az előző évekből. Velük együtt már egy első és egy nulladik osztályt nyithatnának. Az elektronikus beiratkozás lehetőségével itt kevesen, összesen négy gyermeknél éltek. Azokba az osztályokba, ahol már lehetséges a tantermi oktatás, lényegében mindenki visszatért. „Tulajdonképpen azt vártam, nehezebb lesz a visszatérés, de nagyon jól adaptálódtak a gyermekek. Azok a tanulók, akik bekapcsolódtak az online oktatásba, szépen haladtak. Sajnos voltak olyan gyermekek is, akik a technikai felszereltség hiánya miatt nem tudtak csatlakozni, nekik írásban küldtünk leckét, amit természetesen vissza is küldtek" – magyarázta az igazgatónő.

Ősztől iskolabusz indul

Csúsz Péter, a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda igazgatója lapunknak elmondta, idén heten jelentkeztek hozzájuk, ami egy első osztály nyitását teszi lehetővé. Ami újdonság, hogy szeptembertől iskolabusz indítását tervezik, amitől az igazgató azt várja, hogy a következő években növekedni fog az iskolába beiratkozók száma. Az iskolabusz a Losonc környéki falvakból utaztatja be a gyerekeket, azokról a településekről, ahol nincs magyar iskola. „Így tudtuk megmenteni azt a gyermeket, aki különben a helyi szlovák iskolába jelentkezett volna" – mondta Csúsz Péter. Az alsó tagozatos, nyolcadikos, illetve a kilencedikes diákok visszatérése problémamentesen zajlott, jövő héttől a többi osztályban is visszaállnak a tantermi oktatásra. „Nem látok nagyobb fennakadást. Elsősorban pótoljuk a tananyag kiesett részeit azoknál a diákoknál, akiknek nem volt lehetőségük tanulni. Úgynevezett 5+1-es buborékokat alkalmaztunk, nagyon sokan így tudnak felzárkózni. Már csak azokkal lesz gondunk, akik nem használták ki ezt a lehetőséget" – zárta az igazgató.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský
Frissítve

Lengvarský: Egyelőre nem korlátozzák az utazásokat

Peter Kovařík

Kovařík: A határrezsimmel kapcsolatban a rendőrség minden eshetőségre felkészül

Johnson & Johnson

Hétfőtől lehet regisztrálni a Johnson & Johnson vakcinájára

Zuzana Čaputová

GALÉRIA: Ma ünnepli 48. születésnapját Zuzana Čaputová - nézzük a legemlékezetesebb pillanatait

si-cu

Csaknem 3 kilogrammnyi összetapadt szőrtől szabadítottak meg egy kóbor si-cut

Luxemburg

Továbbra is Luxemburg a leggazdagabb EU-tagország

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.