Összeöntötték a búzát a magyarok kenyeréhez

Gúta |

<p>Harmadik éve csatlakoznak a Magyarok Kenyere jótékonysági programhoz a Gazda Polgári Társulás égisze alatt a felvidéki gazdák, akik idén már több mint 8 tonna gabonát adományoztak a nemes célra: az összegyűjtött búzából őrölt lisztet rászoruló magyar családokhoz, gyerekeket segítő szervezetekhez juttatják el.</p>

Csütörtökön a gútai Magyar Asszonyok Ligája által működtetett tájház udvarán öntötték össze és áldották meg a Felvidéken összegyűjtött búzát. „Jó érzés, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez, míg 2015-ben másfél, tavaly már 8 tonna búza gyűlt össze, és idén túllépjük a 8 tonnát – mondta Pikáli Róbert, a program hazai koordinátora. – Pozsonytól Nagykaposig minden régióból érkeztek felajánlások, külön megemlíteném, hogy a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola diákjai is gyűjtöttek 500 kilogramm búzát a rászorulóknak. A búzát Gútán őrültetjük meg, ebből a lisztből sül az augusztus 20-i kenyér, a többi lisztet pedig, ahogyan tavaly is, kárpátaljai, valamint hazai gyerekotthonoknak, jótékonysági szervezeteknek adjuk.” Egy zsák búzát eljuttatnak Összeöntés Ünnepére, amelyet augusztus 13-án a Veszprém megyei Nemeshany településen rendeznek meg, ahol jelképesen egyesítik a Magyarországról és a határon túli területekről felajánlott búzát.

A Magyarok Kenyere program Korinek László kezdeményezésére 2011-ben indult. „Én csak egy kenyeret akartam sütni, de már az első felhívásra 9 tonna búza gyűlt össze – szólt az egybegyűltekhez a felvidéki gyökerű Korinek László. – A lisztet a gyerekotthonokat működtető Böjte Csaba testvérnek ajándékoztuk, aki akkor azt mondta: ezt a lisztet magyar szóra és gyermekmosolyra fordítják. Az elmúlt években már évi 60 tonna liszttel tudtuk őket támogatni, de küldünk lisztet a Vajdaságba és a Kárpátaljára is” – tette hozzá.

Augusztus 20-án Pécsen, a Központi Kenyérünnepen sütik meg a Magyarok Kenyerét, amely a Kárpát-medencei összefogás jelképe: az összegyűjtött búzából őrölt liszthez a só az erdélyi Parajdról, a víz Kárpátaljáról, a Tisza forrásától, míg a kovász Horvátországból, a legdélibb magyarlakta területről érkezik (tavaly Gúta adta a kovászt).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?