Országos konferencia a regionális kultúráról

Liptószentmiklós |

<p><span lang="HU" style="font-size: 11pt; line-height: 115%; font-family: Arial;">Országos metodikai konferencia kezdődött a regionális kultúráról ma Liptószentmiklóson. Az eseményt Rigó Konrád, kulturális államtitkár nyitotta meg.&nbsp;</span><span style="font-family: Arial; font-size: 11pt;">A Nemzeti Közművelődési Intézet által szervezett éves tanácskozásra 22 regionális közművelődési központból több mint 70 szakember érkezett.&nbsp;</span></p>

„A kulturális élet nem csak a fővárosban és a megyei székhelyeken zajlik. Jelentős események vannak regionális és helyi szinten is. A regionális kultúrával stratégiai szinten foglalkozunk, így a közművelődési intézetek hálózatának fontos szerepet kell vállalniuk Szlovákia kultúrájában. Dél-Szlovákiára pedig ez hatványozottan érvényes” – mondta Rigó Konrád.

Beszédében kitért arra is, hogy a kultúrát csakúgy, mint az Európai Unióban, Szlovákiában is másképp kellene megítélnünk. „Azt próbáljuk elérni, hogy a társadalom úgy tekintsen erre a területre, hogy az nemcsak más ágazatok által megtermelt forrásokat használ fel, hanem amellett, hogy érteket teremt, maga is képes pénzügyileg sikeres lenni és munkahelyeket teremteni” – tette hozzá az államtitkár.

Rigó Konrád bemutatta a Kulturális Minisztérium által kiírt pályázatot, amely a régiók kulturális és kreatív iparának legjelentősebb támogatása. Elmondta, az 50 milliós támogatásból 2 millió eurót Pozsony megyére, 48 milliót viszont a többi megyéből érkező pályázatokra terveznek fordítani. Egyszemélyes vállalkozások, társaságok és polgári társulások is pályázhatnak. „Kézművesek, fotográfusok, színészek, galériák és még sorolhatnám a pályázók körét. Hatalmas lehetőség ez ennek a szektornak. Ezt nem szabad kihagyni!” – tette hozzá Rigó.

Rigó Konrád a héten Párkányban tartott előadást a kulturális tárcánál elérhető támogatási rendszerekről. A liptószentmiklósi konferencia után, pénteken a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Éves Konferenciáján tart előadást a kreatív iparról és a Kisebbségi Kulturális Alapról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!