Önvédelmi képzésekkel előznék meg a konfliktusokat a roma családokban

A roma nők első önvédelmi képzésére még idén januárban sort kerítenek
Kassa/Dobsina/Nagykürtös |

Önvédelmi képzéseket indít Szlovákiában a kassai székhelyű Kárpátok Alapítvány (Karpatská Nadácia), hogy a roma nők képesek legyenek gondoskodni magukról, fejleszteni közösségüket és jó munkát találni. Az UpreŽeny névre keresztelt projekt Veronika Miškech Fričovától fejéből pattant ki, aki korábban az indiai AZAD Alapítvány nagy sikert befutott Women with Wheels projekten is dolgozott. Az ott bekövetkezett pozitív változások és az indiai társadalom kedvezőtlen helyzete láttán úgy döntött, idehaza is elindítják a projektet.

Ahogy azt az UPre ženy kassai ötletgazdája lapunknak elmondta, az Indiában sikeressé vált projektbe londoni tanulmányai során kapcsolódott be, amikor az egyik tanárától egy a Women with Wheels-ről szóló könyet kapott. „Nagyon érdekelt a dolog, ezért írtam is egy e-mailt az AZAD-nak, hogy megkérdezzem, tudok-e valamilyen módon segíteni nekik. Mivel tanulmányi- és munkatapasztalatom is volt a marketing és a kommunikáció területén, beleegyeztek. Eleinte önkéntesként vettem részt az adománygyűjtő tevékenységükben, különösen Európában, majd egy idő után munkát ajánlottam nekem, melynek köszönhetően felváltva éltem Indiában és Szlovákiában” – közölte az Új Szóval Fričová azzal, hogy Indiában elsősorban azért volt nagy szükség a szóban forgó projekt beindítására, mert a nők számos problémával, megkülönböztetéssel és kihívással szembesülnek. A társadalomban elfoglalt gyenge helyzetük mellett sok erőszakot is megtapasztalnak. Fričová meglátása szerint az ő esetülben nem csak a családon belüli erőszakról van szó, hanem gyakran szexuális erőszakról is, melyekre gyakran a közterületeken és a tömegközlekedésben kerül sor.


Női taxisofőrök

Az AZAD éppen ezért létrehozta a SAKHA Cabs-t, mely egy olyan egy társadalmi vállalkozás, amely egy női sofőrökkel működő taxiszolgáltatás. A vállalkozás az indiai nyomornegyedekből származó nőknek biztosít munkalehetőséget, illetve biztonságosabb közlekedést a nőknek. Amikor ez az ötlet 12 évvel ezelőtt megfogant, senki sem hitte volna, hogy egyszer majd sikeres lesz. Indiában a legalsóbb társadalmi rétegekbe tartozó nőket elsősorban arra ösztönzik, hogy gondoskodjanak a háztartásról, vigyázzanak a gyerekekre, engedelmeskedjenek a férjüknek, és ha dolgoznak is, akkor csakis hagyományos munkakörökben, például háztartási alkalmazottként vagy varrónőként helyezkedhetnek el. Az AZAD mindenekelőtt a gondolkodásmódjukat próbálja megváltoztatni, hogy megtalálják a belső erejüket, hogy megértsék, ők is képesek saját döntéseket hozni, hogy képesek tanulni, dolgozni és változtatni saját maguk és családjuk életén. Fontos, hogy a nők megértsék, hogy a társadalom által megszabott képzeletbeli határokat meghatározott határokat nem csak hogy képesek átlépni, de át is kell lépni” – tette hozzá Fričová. Az Idiában befutott programnak köszönhetően az AZAD-nak nemrégiben sikerült meggyőzniük egy delhi közlekedési vállalat vezetőségét, hogy módosítsák a buszsofőrök felvételére vonatkozó diszkriminatív feltételeket. Fričová értesülése szerint azokat egész egyszerűen aszerint állították be, hogy az indiai nők általában alacsonyak, ezért nem felelnek meg erre a munkára. „Az AZAD és a vállalat vezetősége éveken át tárgyaltak, hogy csökkentsék a felvételiző sofőrök minimális testmagasságát. Ennek eredményeként kiképezték az első női buszsofőrt Indiában, akit végül sikerült is alkalmazni. Megállapodás született arról is, hogy a vállalat több női sofőrt vesz fel, ami azt jelenti, hogy az indiai társadalom nőkhöz való hozzáállása lépésről lépésre változik” – mondta Fričová. A program 14 különböző képzési modult tartalmaz, és a kommunikációra, az angol nyelvre (amely Indiában státuszkérdés, és csak a felsőbb osztály tudja - a szerk. megj.), a szexuális és reproduktív egészségre, a nemek közötti igazságosságra vagy akár az önvédelmi órákra összpontosít. A delhi rendőrség vezeti őket, és nem azért, hogy a nők verekedésbe keveredjenek, hanem azért, hogy megtanítsák őket, hogyan bánjanak a testükkel, hogy érezzék, képesek megvédeni magukat, ami növeli az önbecsülésüket és a mentális erejüket. És persze megtanulnak vezetni. Ha sikeresen leteszik a vizsgákat és a képzési modulokat, akkor vagy magánsofőrként helyezkednek el a családban, vagy a felül emlíett SAKHA taxivállalatnál.

Szlovák verzió

Mivel az AZAD évek óta tökéletesíti ezt a programot, és az eredmények elképesztőek, úgy gondoltuk, hogy itt is sokat használhatunk belőle. A marginalizált roma közösségekből származó nők hasonló kihívásokkal és problémákkal szembesülnek. Az ő megkülönböztetésük valóban szélsőséges - nők, romák és szegregált közösségekben élnek. Mindez csökkenti az esélyüket a teljes és boldog életre. Több éve dolgozom a Kárpátok Alapítványnál, és a roma közösségfejlesztési program a legfontosabb programunk. Számos tevékenységet végzünk, amelyek a korai gondozásra, a foglalkoztatás támogatására, a lakhatásra figyel, ugyanakkor eddig nem összpontosítottunk közvetlenül a nőkre és a nők szerepvállalásának erősítésére. A roma nőkről elfeledkeznek a nemzeti kontextusban, holott a kutatások azt mutatják, hogy a nők azok, akik a legnagyobb hatást gyakorolhatják egész közösségükre és a társadalomra. Most például sok szó esik a kora gyermekkori gondozásról és arról, hogy erre kell összpontosítanunk, de nem csak a kisgyermekekre koncentrálhatunk. Végül is az anya is kulcsszerepet játszik a kora gyermekkori gondozásban, hogy a gyermek megfelelően fejlődjön és a lehető legjobb módon haladjon előre. Hacsak ez a nő nem képes megállni a saját lábán, és nem tudja megtenni azt, amit a családjáért szeretne, akkor ez nem fog működni. Különböző tanulmányok, de a munkatapasztalatom alapján is arra a felismerésre jutottunk, hogy a nők képviselik a legerősebb potenciált a közösségekben a változásra. Mert ha a nők megerősödnek, és elkezdenek keresni, nagyobb valószínűséggel fektetik be a pénzt a családjukba, a gyermekeikbe és a közösségbe. Míg a marginalizált közösségekből származó férfiak gyakran alkoholra, szerencsejátékra stb. költik. Így a nőkbe való befektetés sokszorosan megtérül, hiszen nemcsak a családjukat, hanem az egész közösséget fejlesztik. Gyakran halljuk, hogy a roma nők nem gondoskodnak a gyermekeikről, de ez nem igaz. A roma nők mindent megadnak a gyermekeiknek, amit csak tudnak abban a pillanatban és abban a környezetben. Lehet, hogy nekünk néha nem tűnik elégnek, de egy nő annyit adhat, amennyit adni tud. Ezért kell elgondolkodnunk társadalmunkban azon, hogy milyen akadályokat gördítünk eléjük. Az UPre ženy-nél ezért dolgozunk a társadalommal, a családdal és a közösséggel is. Mert kutatásaink azt mutatják, hogy a nők képesek megváltoztatni az életüket és munkát találni, ha családjuk, partnerük és szomszédságuk támogatja őket” – magyarázta Fričová.


Munkáltatókat keresnek

A kassai székhelyű alapítvány szakembere szerint egy olyan tanulási és fejlődési folyamatról van szó, amely nemegész egy évig tart. Mindenekelőtt, az AZAD-hoz hasonlóan, a nők belső hozzáállásának megerősítésére és megváltoztatására törekszenek. Ugyanakkor felkészítik őket arra, hogy munkát találjanak, és tudják, hogyan tartsák meg azt. „Felkészítjük őket az interjúkra, fejlesztjük kommunikációs készségeiket, például a szlovák nyelvű szakmai kifejezéseket, amelyekkel a munkahelyükön találkozhatnak, a pénzügyi ismereteikre összpontosítunk. Életminőségüket gyakran befolyásolja az adósság és az uzsora, ezért azon dolgozunk, hogy képesek legyenek kezelni pénzügyeiket és kilépni a csőd köréből. A projekt harmadik része a személyes fejlődés. Ide sorolandó a személyes célok kitűzése, hogy mit szeretnének elérni az életben, és hogyan érhetik azt el. Foglalkozunk a nemek közötti egyenlőség témájával is, hogy hogyan működik a szlovákiai roma társadalomban, mit tehetnek a nők azért, hogy változtassanak az életükön. Önvédelmi tanfolyamon is részt vesznek, de ez nagyrészt arról szól, hogy hogyan lehet megelőzni a konfliktusokat, hogyan kell kommunikálni egy eszkalálódott helyzetben. Nem utolsó sorban az egészség témakörére is összpontosítunk” – magyarázta Fričová azzal, hogy a Kárpátok Alapítvány indirekt módon, vagyis a terepen működő közösségi központokkal és szervezetekkel együttműködve segíti a roma nőket. „Kellő tudással rendelkezünk, de partnerekre volt szükségünk, éppen ezért a nagykürtösi kisebbségi központot, a dobsinai Gyerekkort a gyerekeknek nevű szervezetet, illetve a Beszetercebányai Megyei Önkormányzat munkakereső ügynökségét szólítottuk meg, melyeknek kiváló tapasztalata van a roma nők alkalmazásával. A projektbe bekapcsolódó nők mindegyikének saját mentora van, akik a folyamat során mindvégig támogatják és tanácsokat adnak nekik. A projekt lejárta után megpróbálunk állást találni nekik. Míg az indiai AZAD saját vállalatot indított, mi azt szeretnénk, hogy ők döntsék el, mit szeretnének csinálni. Az év során potenciális munkáltatókat szólítunk meg, akiket felkészítünk arra, mivel jár, ha egy roma nőt alkalmaznak. Reméljük, hogy nemcsak a roma közösségekben, hanem Szlovákia más területein is alkalmazni tudjuk majd a programot. Az idei év a tapasztalatok éve lesz, de reméljük, hogy sikerül egy olyan platformot létrehoznunk, melynek segítségével olyan cégeket tudunk megszólítani, akik a marginalizált roma közösségekből szeretnének nőket alkalmazni” – zárta Veronika Miškech Fričová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?