Régió

Önként, kompromisszum nélkül

Dunaszerdahely | Idén is önkéntesek ezrei kapcsolódnak be május 16-18. között a „72 óra” elnevezésű önkéntes projektbe azért, hogy tegyenek valamit környezetükért.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. április 17. 12:03

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség már harmadik alkalommal kapcsolódik be a projektbe, melynek célja, hogy három nap alatt a résztvevők a társadalom számára hasznos munkát végezzenek.
 
A projekt elsősorban a fiatalokat szólítja meg, hogy segítsenek felújítási munkálatokban vagy szociális, ill. kulturális területen végzett munkákban, de a programba bárki bekapcsolódhat, kortól függetlenül. Az ötlet már sokéves hagyománnyal rendelkezik Európa-szerte, eddig Ausztria, Svájc, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Magyarország és Szlovákia több mint 200 000 fiatalja tett már valamit környezete segítéséért.
 
Ez az országos szintű összefogás az önkéntesség fontosságára és a társadalomban elfoglalt helyére szeretné felhívni a figyelmet. Célja, hogy tudatosítsa a fiatalokban, környezetünk és a társadalom általuk válhat élhetőbbé, valamint rámutat arra a tényre, hogy sokszor egy egészen kis dolog is nagy értékkel bírhat.
 
2013-ban összesen 168 projekt valósult meg a 72 óra során, az ország déli régióiban pedig legtöbb helyen a magyar cserkészek kapcsolódtak be a programba. Az egyházfai cserkészek például a község lakosságát bevonva a faluba vezető utak szélét tisztították meg a szeméttől, a nagymegyeriek métabajnokságot rendeztek a nem cserkészek részére, a füleki cserkészek pedig a vármúzeummal együttműködve felújítási munkálatokat végeztek a füleki váron. „A cserkészek számára az önkéntes munka nem idegen, hisz országos szintű összefogás nélkül is hétről hétre műveljük ezt anélkül, hogy bármit is várnánk érte cserébe” – mondta Csémi Szilárd, az SZMCS ügyvezető elnöke.
 
Május 16-18. között lehetőség van bekapcsolódni a református egyház által indított Szeretethíd elnevezésű programba is, amelynek a közösség érdekében önkéntesen végzett munka mellett az is a célja, hogy kapcsolatot teremtsen, hidat építsen a különböző korosztályok és közösségek között, ezáltal pedig bizonyságot tegyen Istenről. (szmcs-p)
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A selmecbányai egyeztetés résztvevői: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar, Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh védelmi miniszter és Marcin Ociepa lengyel védelmi államtitkár(TASR-felvétel)

Ukrajna tekintetében nem egységes a V4

Putyin ann

Putyin hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Rengéseket jelentettek a szeizmológusok az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása után

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.