Ókori szálon kapcsolódnak be a nemzetközi tudományosságba

komárom
Komárom |

Jelentős nemzetközi, angol-német nyelvű konferenciának adott otthont a Selye János Egyetem (SJE). A tanácskozás előadásaiból készített kötetet nyugat-európai könyvkiadó fogja kiadni.

Josephus Flavius (i.sz. 37–100) egészen kivételes életpályát futott be, amely során zsidó szabdságharcosból lett Vespasianus császár bizalmasa. Saját küldetésnek azt tartotta, hogy a zsidók kultúráját bemutassa a római olvasóknak. Olyan korszak tanúja volt, amiről nem maradt ránk sok személyes visszaemlékezés, eközben pedig a Biblia értelmezései is nagyon fontosak. Egyszóval az ókortörténészek és a teológusok számára is megkerülhetetlen. Ám, hogy „mi a haszna“ abból Komáromnak, hogy egy ilyen tanácskozásnak otthont ad, arra szintén határozott választ ad Kókai-Nagy Viktor, a SJE Református Teológiai Karának oktatója és a két éve alapított Josephus Kutatóintézet vezetője:

„Ezzel felkerülhet Komárom a tudomány térképére. Másrészt pedig lehetőséget biztosít a Josephus név hívószóként arra, hogy beszélgetésbe elegyedjenek a különböző tudományágak képviselői.“

A két éve létrejött, s a maga nemében Európában egyedülálló intézet genezise mögött részben az állt, hogy Magyaroszágon nem nagyon folynak Josephust érintő kutatások – miközben ez Nyugat-Európában elég komoly tudományos irányzatot jelent. A komáromi intézetben két évnyi működés után úgy érezték, megérett a helyzet arra, hogy nemzetközi tanácskozást tartsanak. Tal Ilan és Steve Mason személyében két olyan szakembert sikerült meghívniuk, akik a témakör nagy tekintélyű és tudású kutatói a nemzetközi tudományos életben. A harmadik teljesen külföldinek számító előadó volt Jiří Hoblík, míg a többi hat kutató alapvetően mind magyarnak számított.

Szerettünk volna egy olyan konferenciát szervezni, amely során bemutatjuk azokat a kutatókat, akik Jospehus-szal foglalkoznak, hogy kapjon egy kis reflektorfényt az, hogy a magyar nyelvterületen is van egy ilyen kutatóbázis“

tette hozzá Kókai-Nagy Viktor.

Mint általában a konferenciákat követően, itt is lehet számítani egy levezető tanulmánykötetre. „Úgy néz ki, hogy egy neves nyugat-európai kiadó fogja publikálni a konferenciakötetet, ami azt jelzi, hogy a köteles példányokon keresztül el fog jutni a komáromi kutatóintézet híre a világ minden részére“ – emeli ki az egyik legfontosabb hozadékot az intézetvezető.

komárom

Kókai-Nagy az intézet további terveiről beszámolva elmondta, hogy szlovák nyelvű publikációkban is gondolkodnak, ugyanis Josephus műveinek nincs szlovák fordítása, ezért komoly űrt tudnának betölteni a kiadványok. Eddigi eredményeiket egyébként két magyar nyelvű konferencia és tanulmánykötet jelzi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?