Nyitott parkok és kertek napja

Pozsony |

<p>A hétvégén zajló rendezény keretében ma a régen zárva tartó magyarbéli kastély parkja is kinyit</p>

Ma és holnap országszerte olyan parkokba is ellátogathatnak az érdeklődők, amelyek egyébként az év többi napján zárva vannak.

Pozsonyban kilenc, az ország többi részén szintén kilenc park várja a látogatókat.

A parkok, kertek és udvarok megnyitásának ötlete 1998-ban Londonban született, a kezdeményezéshez fokozatosan csatlakozott több európai ország. A rendezvény fő célja szokatlan módon bemutatni a történelmi múltra visszatekintő parkokat, és rávezetni az embereket az óriási értékeket képviselő zöldövezetek védelmére. Egyúttal a szervezők szeretnének rámutatni a parkokban rejlő társadalmi, gazdasági lehetőségekre. Szlovákiában a Nemzeti Tröszt (Národný trust) nonprofit szervezet hatodik alkalommal szervezi meg a rendezvényt, amely idén már országossá nőtte ki magát, ugyanis a pozsonyi kertek mellett megnyílik a magyarbéli kastély parkja is, amely egyébként nem látogatható, mert a kastély magánkézben van. „Reggel kilenctől takarítást is szervezünk. Célunk a park újraélesztése, ugyanis rendkívül elhanyagolt állapotban van, már csak néhány eredeti fa és növény maradt benne. Ez lesz az első ilyen jellegű megmozdulás. A kastélynak kilenc tulajdonosa volt, ezenfelül tulajdonrésze van benne a Pozsony Megyei Önkormányzatnak. Nemrégiben viszont az egyik tulajdonos többségi tulajdonossá vált, így most már talán könnyebb lesz az előre lépés a kastély és a park felújítását illetően” – nyilatkozott a mai rendezvénnyel kapcsolatban Juraj Bondora helyi aktivista.

Éberhardon, az Apponyi-kastélyt körülölelő parkban egész nap szakavatott fiatalok vezetik körbe a látogatókat és adnak részletes információkat a park fáiról, növényeiről.

Tótmegyeren (Palárikovo) az Állami Erdőgazdálkodási Vállalat tulajdonát képező vadászkastély körül elterülő angolparkban természeti iskolába várják a gyerekeket. A park látványosságai közé tartozik a több mint 140 éves faszerkezetű víztorony, továbbá a szomszédságában található fácános és vadaskert. Jozef Habarától, a vállalat munkatársától megtudtuk, európai uniós forrásból hamarosan megkezdik a park egy részének felújítását, ezt követően lehetőség nyílik szabadtéri rendezvények lebonyolítására is.

Pozsonyban ma megnyílik az egyébként a nyilvánosság számára csak rendezvények alkalmával nyitva tartó Liszt-kert is, amelynek kezelője az Egyetemi Könyvtár. A természetbe vágyók ellátogathatnak a csaknem 80 hektáron elterülő, ezerhétszázas években kialakított horvátjárfalui (Jarovce) fácánosba is, ahol gyermekprogramok egész sora várja a látogatókat.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?