Régió

Novemberben nyithatják meg a még felújítás alatt álló szürnyegi hidat

Nagykapos/Szürnegy/Tőketerebes | A tőketerebesi járásbeli Szürnyeg település határában az Ondava folyó felett átívelő hidat életveszélyes állapota miatt Kassa megye még múlt év júniusában lezáratta. A híd sérült részét azóta lebontották, jelenleg az új tartóoszlopok betonozásán dolgoznak. Az első autósok a megye tervei szerint idén novemberben gördülhetnek át a megye legnagyobb és leghosszabb, teljes egészében felújított hídján.
author
Németi Róbert

2022. június 28. 13:00

A Szürnyeg határában található M2774-es hidat 1965-ben építették, tartószerkezetét a méretre gyártott betontalpak sora alkotja
A Szürnyeg határában található M2774-es hidat 1965-ben építették, tartószerkezetét a méretre gyártott betontalpak sora alkotja - Németi Róbert felvételei

Mivel a híd már hónapok óta mindkét irányban zárva áll, a környékbeliek csak a kijelölt kerülőutakon közlekedhetnek. Ahogy arról már többször is beszámoltunk, a híd lezárására a szerkezet életveszélyes állapota miatt volt szükség.  A megye múlt év novemberi tájékoztatása szerint az átfogó rekonstrukció legalább 2,6 millió euróval terheli meg a megye költségvetését, de miután lebontották a híd sérült részeit és átértékelték a szükséges munkálatokat, a teljes költségvetés 4 104 000 euróra emelkedett. Annak ellenére, hogy a lezárásra több fél évvel ezelőtt kerítettek sort, a munkálatokat csak 9 héttel ezelőtt, egész pontosan április negyedikén kezdték el. Első lépésként az ideiglenes áthidalást biztosító szerkezetet és a híd aszfaltburkolatát távolították el. Ezzel egyidőben kivágták a híd alatt kinőtt bokrokat és fákat, elegyenesítették a talajt, lebontották a sérült betonszerkezet fennmaradó részét, elhordták a betontörmeléket, elvégezték a szükséges földtani méréseket, kiöntötték az új tartópillérek új betonalapjait és megépítették a tartópillérek kiöntéséhez szükséges formát, illetve azzal egyidőben a pillérek stabilitását biztosító vashálót is elhelyezték.

Híd


Folyamatos ellenőrzések   

Ahogy azt az Új Szónak Anna Terezková megyei szóvivő néhány nappal ezelőtt elmondta, egy-egy betonozás vagy nagyobb méretű szerkezet öntése előtt a kivitelező átadja a megrendelőnek az ellenőrzési is vizsgálati protokollt, amelyben az egyes építményekhez szükséges vizsgálatok szabványok szerinti leírását, például a pillérek betonozását, az aszfaltozást, vagy éppen a beépített anyagok műszaki paramétereit kell tanúsítani. „A pillér betonozásakor a szakemberek a helyszínen betonvizsgálatokat végeznek, melynek során a friss beton érkezéskor azt ellenőrzik, hogy az megfelel-e a projektdokumentációban szereplő adatoknak. Ezt követően betonkeverék-hőmérsékleti vizsgálatokat, kúpszilárdsági vizsgálatot, klorid- és sótartalomra vonatkozó betonmintavételt és betonszilárdsági próbakockákat készítenek. Ezeket a betonszilárdsági vizsgálatokat körülbelül 28 nap elteltével végzik el akkreditált laboratóriumokban, hogy száz százalékban biztosak legyenek a felhasznált beton szilárdságában és tömörségében” – mondta lapunknak Terezková.

Híd


Egyetlen megoldás

Annak ellenére, hogy a hídlezárás miatt huzamosabb ideig csak kerülő utakon juthatnak el az emberek Nagykaposról Kassára, Tőketerebesre vagy éppen a kisebb környező településekre, a megyei önkormányzat szerint az Ondava folyó szélessége miatt nincs lehetőség egy ideiglenes híd felállítására. „Bármennyire is szeretnénk más megoldásokat találni, a folyó ezen a ponton sajnos annyira széles, hogy nem tudunk sem pontonhidat, sem pedig egyéb, az ideiglenes átjárást lehetővé tevő szerkezetet kialakítani. Az elmúlt évek alatt egyébként több ilyen típusú hidat is lezártunk a hirtelen leromlott statikai állapotuk miatt. A problémát valószínűleg a helytelen építési folyamat és a hiányos karbantartás okozta együtt. Nagyon sajnáljuk, hogy a lezárással megnehezítjük az itt élők és az erre közlekedők életét, de a biztonságos közlekedés érdekében nincs más megoldásˮ – mondta korábban az Új Szónak a megyeelnök. A Nagykapos felől Tőketerebes irányába utazók az Abarán át vezető II/554-es úton Vásárhely (Trhovište), onnan pedig az I/19-es úton Gálszécs irányába kerülhetik ki az útlezárást, Tőketerebes felől ugyanezen a vonalon, vagy pedig a Királyhelmec felé vezető I/79-es országúton juthatnak el Nagykaposra.

híd tesztelés

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.