Régió

Nívós beszélgetéseknek ad otthont a komáromi könyvtár

Komárom | Átalakulóban a komáromi Szinnyei József Könyvtár, amelynek kezdeményezésére januártól heti rendszerességgel kerül sor egy-egy disputára az irodalmi vagy a tudományos élet magyar és szlovák képviselőivel. A közönség a héten első ízben kaphatott ízelítőt arról, hogy miként képzeli el az intézmény a beszélgetőesteket.
Vataščin Péter

2021. október 2. 17:52

komárom
Balról: Daniela Kapitáňová, Gabriela Magová és Lucia Molnár Satinská - Vataščin Péter felvétele

Berg Judit és Nyáry Krisztián mellett Daniela Kapitáňová, Lucia Molnár Satinská voltak a Rév vendégei csütörtök este. Egyikük neve sem ismeretlen az irodalomkedvelő közönség számára, s a komáromi könyvtár tervei szerint januártól heti rendszerességű programnak számítanak majd a hasonló rendezvények – akkorra azonban már a könyvtár felújított Eötvös utcai főépületében várják a vendégeiket.

Gazdag témakör

A könyvtári esteken nem csupán irodalmi művek kerülnek terítékre, hanem történelmi és aktuális társadalmi-közéleti témák, idővel akár esti egyetem formájában is. Fabó Mária igazgató lapunknak elmondta, kiegyensúlyozottságra törekednek a magyar és a szlovák nyelvű rendezvények arányában, s a könyvtár nem titkolt szándéka az sem, hogy felélessze a 2017-ben véget ért, civilek által működtetett Komáromi Szalon hagyományát.

komárom
Fabó Mária könyvtárigazgató (kép: Szinnyei József Könyvtár)

Irodalom több megvilágításban

Ennek első lépéseként Berg Judit meseíró és Nyáry Krisztián irodalomtörténész érkezett Komáromba a könyvtár meghívására. Előbb rendhagyó irodalomórát tartottak  Berg Judit a Marianum-iskolában, Nyáry Krisztián a Selye-gimnáziumban , este pedig a könyv jövőjéről, olvasási szokásaikról és a digitális kor kihívásairól beszélgettek Gazdag Józseffel a Révben, telt ház előtt. Az estről terjedelmes összefoglaló jelent meg lapunk szombati számában, a Szalon című mellékletben.

komárom
Berg Judit órát tart a Marianum-iskolában (kép: Szinnyei József Könyvtár)

Ezt megelőzte egy szlovák nyelvű rendezvény, „Többnyelvű Szlovákia: Mi veszik el a fordításban?” címmel, amelyen Gabriela Magová műfordító és rádiós műsorvezető beszélgetett Daniela Kapitáňová írónővel és Lucia Molnár Satinská nyelvtudóssal. A nagyon barátságos hangulatú disputából már az elején kiderült, hogy Kapitáňová és Molnár Satinská gyermekkorában mindkettejük szülei „titkos” nyelvként használták a magyart, amelyet ők aztán később, igen sajátságos körülmények között tanultak meg. Kapitáňovánál ez a pont a Magyar Területi Színházban végzett munkája során jött el, míg Molnár Satinská egyfajta kamaszkori lázadásként sajátította el a magyar nyelvet. Egybehangzóan számoltak be arról is, hogy nem volt egyszerű feladat megbirkózni egyszerre idegen- és munkanyelvként a magyarral. Daniela Kapitáňová emlékei szerint neki a feje fájt a színházi próbák után, Lucia Molnár Satinská pedig arról számolt be, neki néha még a szája is fájt tőle, ugyanis nagyon aktív artikulációt igényel. Ezt követően több témát is érintettek, kezdve a szlovák nyelvtanítás sajátosságaitól a kortárs szlovák irodalom helyzetéig.

Megújuló könyvtár

A Szinnyei József Könyvtár átalakulóban van: a főépület felújítása már a célegyenesbe ért, a napokban indult el a könyvtár új, hivatalos Facebook-oldala, készül az új logó és az új – kétnyelvű – honlap, frissülni fog a könyvállomány, s mint Fabó Mária igazgatótól megtudtuk, a könyvtár magyar és szlovák rendezvényeit mostantól az irodalmi élet jeles szereplőiből álló kuratórium koordinálja majd. Az intézményvezető szerint céljuk az, hogy a komáromiak – kicsik és nagyok egyaránt – otthon érezzék magukat a könyvtárban.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
agro

A szlovák termőföld valódi védelme, vagy csak magyarellenes hangulatkeltés?

home office

Továbbra is megoszlanak a vélemények a távmunkáról

Az Aktuality.sk által megszerzett felvéelen Robert Fico, MiroslavAz Aktuality.sk által megszerzett felvéelen Robert Fico, Miroslav Bödör és az ülő Para ügyvéd látható. Bödör és az ülő Para ügyvéd látható.

Gorilla 2.0? Titkos találkán volt Fico és Kaliňák - a rendőrség lehallgatta őket!

Marczell Zoltán

Elhunyt Marczell Zoltán, Kisudvarnok polgármestere

Buszok

Ezért okozott olyan pánikot az AdBlue hiánya

eroszak
18+

12 évesen megerőszakolták, az erről készült videó kikerült a Pornhubra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.