Régió

Nem tudni, mikor lesz emlékhely a Kuciak-ház

Nagymácséd. | Több mint fél éve üresen áll a tragikusan meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak, és menyasszonya, Martina Kušnírová háza Nagymácsédon. Nagyszombat megye itt nyitná meg a szólásszabadság múzeumát, de egyelőre csak egy határozat formájában létezik a terv.
Bartalos Éva

2018. szeptember 20. 19:51

Több mint fél évvel a gyilkosság után is mécsesek égnek a ház előtt  - A szerző felvétele

A tragédia után sokan mécsest gyújtottak, koszorúkat és virágokat helyeztek el Kuciakék háza előtt. „A szeretet erősebb a gyűlöletnél” – olvasható a lelakatolt kapun. A gyilkosság óta lakatlan, de nem elhanyagolt a ház. „Hétvégenként eljönnek a szülők, kiszellőztetnek, rendezgetik az udvart” – mondta Lancz István, Nagymácséd polgármestere, és hozzátette, a falu is segít a családnak, többször lekaszálták a kertet, elvitték a szemetet. „A fiatalok dolgoztak a ház átépítésén, ez az udvaron is látszik. Ott vannak még a régi ablakok és az építkezési törmelék, a levert vakolat. Ezeket a falu elszállíttatja” – közölte a polgármester. Ján Kuciak apjával már beszéltek az emlékházról, de konkrétumokat ők sem tudtak mondani. A polgármestertől megtudtuk, az önkormányzatot csak szóban tájékoztatták a tervről. Még áprilisban merült fel az emlékház kialakításának ötlete.

2018. szeptember 18. 12:09

Kiska: A gyilkosság óta alig változott valami

A megyei képviselők támogatták a kezdeményezést, elfogadták az erről szóló határozatot, azóta azonban nem történt előrelépés. „Találkoztam a család képviselőivel és említették, hogy folytatnák a terv megvalósítását. Azóta viszont nem kerestek meg bennünket. Mivel nagyon érzékeny dologról van szó, nem akarunk nyomást gyakorolni rájuk” – nyilatkozta lapunknak Forró Krisztián, a megyei önkormányzat és a helyi képviselő-testület tagja. Hozzátette, Jozef Viskupič megyeelnök is tárgyalt a családdal. Lancz leszögezte, a falu továbbra is kész segíteni a háznál.

A héten új információkat közölt az ügyészség a brutális gyilkosságról. Egy fantomképet is nyilvánosságra hoztak, a képen látható férfi állítólag a környéken volt, amikor a két fiatalt lelőtték. A lakosoknak nem ismerős az arc, Lancz István szerint kevés az esély arra, hogy bárki felismeri a férfit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A sárosfai gáz nyomában

A D4-es és az R7-es építése miatt további forgalomkorlátozással kell számolni

Holttestet találtak egy parkoló autóban Füleken

A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

Mistrík, Čaputová és Mikloško Šefčovič és a Smer összefonódására figyelmeztetnek

Közel 200 Fidesz-ellenes tiltakozás lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?