Régió

Nem mindegy, milyen társadalomban élünk

Párkány | Két fiatal, jóakaratú ember életét oltották ki két évvel ezelőtt lelkiismeretlen gyilkosok. Két olyan emberét, akik hittek a szólásszabadságban, az igazságban és a demokráciában. Mindezért pedig az életüket áldozták. Ma nem csak az ő emlékük előtt tisztelgünk, ma arról is tanúságot teszünk, hogy az állam és a társadalom helyzete mindnyájunk számára fontos – mondta el Jozef Nosál középiskolai tanár azon a párkányi megemlékezésen, ahol civilek gyújtottak mécsest, gyertyát a két évvel ezelőtt megölt Ján Kuciak újságíró, és jegyese, Martina Kušnírová tiszteletére.
Buchlovics Péter

2020. február 22. 08:30

Kuciak Párkány
- A szerző felvételei

Február 21-én közel százan gyűltek össze civilek, helyi és környékbeli lakosok a párkányi korzón, hogy gyertyagyújtással tisztelegjenek a fiatalon meggyilkolt jegyespár emlékének, tragikus haláluk második évfordulóján. Az emberek a Barta Gyula Galéria bejáratánál helyezték el a tisztelet és a kegyelet mécseseit, az emlékünnepségen pedig Tokár Géza, a Szlovákai Magyarok Kerekasztala nevében köszöntötte a megjelenteket. Jozef Nosál középiskolai tanár a borzalmas kettős gyilkosságot felidézve azt is hangsúlyozta, az újkori Szlovákiában példátlan, hogy ártatlan embereket öljenek meg a munkájuk miatt, olyan embereket, akik erkölcsileg és szakmailag is példát mutattak, és akik egy percig sem féltek rámutatni a hatalom, a korrupció, a törvénytelenség, az aljasság tobzódására.

„Janko és Martina mindmáig arra figyelmeztet bennünket, hogy nekünk, hétköznapi, civil embereknek sem mindegy, egyetlen percig sem, milyen társadalomban élünk, hogy mit tekinthetünk a demokrácia alapértékeinek és mi minden az, amit épp a demokrácia védelmében soha, sehol sem tolerálhatunk“

– fejtette ki az emlékünnepségen Jozef Nosál.

Kuciak

A megemlékezés után tartott esten Himmler György, a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás vezetője, az emkékünnepség szervezője, Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője és Marosz Diána blogger, a Vasárnap publicistája beszélgettek arról, hogy hol is tart most a civil kurázsi Szlovákiában, vajon mennyire erős a társadalom, a nyilvánosság a hatalom túlkapásaival és bűneivel szemben. Himmler György szerint nem véletlen, hogy civilek szervezték a párkányi megemlékezést, mert semmiképp sem szerették volna, ha ezt a szomorú évfordulót bárki is politikai célokra használta volna fel. Cs. Liszka Györgyi a Kuciak-ügy kapcsán elmondta, ő nem csak annak örül, hogy a szakma azonnal összezárt, de annak is, hogy az emberek tömegesen tiltakoztak a gyilkosság után, nem féltek és kiálltak a sajtó mellett és a demokrácia védelmében.

Kuciak

Marosz Diána szerint nem csak az a megdöbbentő, hogy mindez egyáltalán megtörténhetett, hanem az is, hogy ez a tragédia mindent felülírva és mindennél lényegesebben mutat rá az emberi alapértékekre, illetve azok hiányára. A pódiumbeszélgetés résztvevői a magyar-szlovák kapcsolatok fejlődésének esélyeit, a szlovák és magyar együttélés különféle aspektusait is elemezték, bölcs humorral, belátással, hétköznapi példákból merítve. Többek közt arra is rámutatva, hogy vannak emberek, akik a magyar és a szlovák kettős identitásukat is abszolút természetesen élik meg, büszkén vállalják, miként járatosak a magyar és szlovák kultúrában is. Mert az, hogy becsülöm, ismerem és tisztelem-e a másik kultúráját, egyáltalán kíváncsi vagyok-e a másikra, meg akarom-e érteni a másikat, csak és kizárólag emberség kérdése. Ez volt a párkányi emlékest másik nagy tanulsága.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
vagus

A fővárosban továbbra is segítik a hajléktalanokat

Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

benzin tankolás

A járvány idején jóval kevesebb pénzt hagyunk a benzinkutakon

koronavírus olaszország

Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.