Régió

Nem jön a BMW, Trnka a gazdasági tárcát okolja

Kassa/Enyicke | Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke szerint a gazdasági tárca ügyetlen tárgyalása miatt történt meg az, hogy a németországi BMW nem Kassa közelében, hanem Debrecen mellett indítja be a legújabb, több ezer embernek munkát adó autógyárát.
Németi Róbert

2018. augusztus 5. 08:00

Az enyickei területet hónapokkal ezelőtt kijelölte a kormány, de most nem tudni, hogy mi lesz vele - A szerző felvétele

A BMW fejlesztéséről már évekkel ezelőtt felröppentek az első hírek, korábban Románia és Szlovákia is felmerült esélyesként. Néhány hónappal ezelőtt még úgy tűnt, végül Kelet-Szlovákia lesz a befutó. Ezt a várakozást erősítette a szlovák kormány áprilisi döntése is, amely szerint a Kassa közelében lévő Enyickén 250 hektáros stratégiai ipari parkot hoznak létre. A kormányhoz közeli források a lehetséges beruházók között elsősorban a BMW-t emlegették. Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere pár nappal ezelőtt bejelentette, a BMW végül Magyarországot választotta. Elsősorban az alacsony adókkal, a szomszédokénál rugalmasabb mun-kaerő-szabályozással, a jól kiépített duális szakképzéssel és a színvonalas informatikai, műszaki képzéssel sikerült lekörözniük a környező országokat a BMW beruházásáért folytatott versenyben. A Kelet-Szlovákiában élők számára korántsem pozitív hírekre Trnka így reagált: „A gazdasági minisztérium sem az érintett településeket, sem pedig a régió szervezeteit, köztük Kassa megye önkormányzatát sem szólította meg. Pedig ők szintén aktívan bekapcsolódhattak volna a tárgyalásokba, és helyi kapcsolataik kihasználásával segíthették volna az autógyárral folytatott tárgyalásokat”

2018. augusztus 1. 07:02

Szlovákia helyett Magyarországot választotta a BMW

Hozzátette, az enyickei ipari park szerinte nem volt időben és megfelelően felkészítve egy ilyen mértékű befektetésre, sőt, a kassai régióban jóval alkalmasabb területek is lennének. „Ez a mulasztás komoly károkat okozott, mert az itt élő emberek több ezer új munkahelytől és nagy lehetőségektől estek el” – tette hozzá Trnka. A Peter Žiga (Smer) által vezetett gazdasági tárca szerint Trnka állításai abszurdak, és totális tájékozatlanságát bizonyítják. „A megyeelnök nem ismeri a befektetők döntéshozatali folyamatát, csak a témát szeretné politikailag meglovagolni. A BMW-vel már egy éve tárgyaltunk. Szlovákiát a Sario ügynökség tapasztalt csapata képviselte a tárgyalásokon, és ha Szlovákia nem lett volna kellőképpen felkészülve, sosem jutott volna ilyen messzire a tárgyalásokon” – mondta a TASR-nek Maroš Stano, a minisztérium szóvivője. Mint kiderült, a BMW nemcsak a keleti régiót, hanem az ország szinte minden szóba jöhető területét alaposan feltérképezte. „Az, hogy az enyickei park iránt érdeklődtek, önmagáért beszél. A tény, hogy az Enyickéhez tartozó terület a döntőbe jutott, azt bizonyítja, hogy egy valóban vonzó területről van szó” – zárta a tárca szóvivője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?