Régió

Nem emelik az adót Nagykaposon

Nagykapos | Az Ung-vidék központjában, ha azt az önkormányzati képviselők többsége is jóváhagyja, az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan jövőre sem emelkedik a helyi adók összege.
Leczo Zoltán

2018. december 19. 12:47

Nagykapos
A Copus: Város gyermekeinknek elnevezésű projekt központi témája idén a gyermek volt, jövőre a környezetvédelem lesz (Képarchívum)     

Petrikán Péter Nagykapos polgármestere lapunknak elmondta, az elkészült költségvetés-tervezet a 2019-es évben sem számol adóemeléssel. Az adókat a településen legutoljára 2011-ben és 2012-ben emelték, illetve 2016-ban - egy jogszabályi változás miatt - kellett egy új adónemet kivetni. A hulladékgazdálkodásról szóló helyi érvényű rendelet módosítása után ugyanis ekkortól a lakosoktól az építési hulladék elszálításáért és tárolásáért is illetéket kértek, melyet korábban ingyen adhattak le a hulladékgyűjtő-udvaron. A szemétdíj összegét 2012-ben, 15 százalékkal emelték, ám ennek az adónemnek a emelését most nem tervezik. A természetes személyek esetében a díj 17,99 euró, a cégeknek és a különböző vállalatoknak a bérelt hulladéktároló edény űrtartalmától függően literenként 0,0126 eurót illetve 0,0493 eurót kell fizetniük. Egyebek mellett a tartós egészségkárosodással élők, a más városban középiskolai vagy főiskolai tanulmányokat folytatók ennél az adónemnél kedvezményekre jogosultak. Egy helyi érvényű rendelet alapján néhány éve a kedvezményezettek köre még ki is bővült, ugyanis csökkentett díj fizetésére minden 62 évesnél idősebb polgárok jogosult lett.

 

Új járőrkocsik a városi rendőröknek Nagykaposon

2018. november 24. 19:33

Új járőrkocsik a városi rendőröknek Nagykaposon

A polgármester hangsúlyozta, a szemétdíj emelését annak ellenére sem javasolják, hogy az országban hamarosan új törvényi szabályozás lép érvénybe, mely a települések számára a szemét lerakásának díját a szelektálás mértékétől teszi függővé. Kevesebb, mint 10 százalékos osztályozottság esetén 17 euróba kerül majd egy tonna szemét tárolása, a hulladék 40-50 százalékos osztályozottsága esetében ugyanez viszont csak 7 euróba.  Petrikán elmondta, a város a díjemelés helyett inkább arra fektet nagyobb hangsúlyt, hogy a lakosok minél nagyobb számban szelektálják a háztartásaikból kikerülő szemetet. A Copus: Város gyermekeinknek elnevezésű projekt központi témája jövőre Nagykaposon így a környezetvédelem, illetve konkrétan a hulladékszelektálás lesz, mely programba elsősorban a gyerekeket és a fiatalokat szeretnék aktívan bevonni. Ezen kívül új lerakatokat alakítanak ki, ahol a hulladék szelektív tárolására nyílik lehetőség, bővíteni szeretnék a lerakóudvart, valamint egyéb más, hasonló beruházások megvalósítását is tervezik.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
napelem

Néhányan még nyerhetnek is az aszályon

rimaszombat testület

Személyeskedő vita után született kompromisszum

benzin tankolás

Nem mindig éri meg Magyarországon tankolni

Branislav Gröhling

Gröhling megerősítette, hogy tárgyalnak a kilencedik évfolyam megszüntetéséről

Esztergomi Suzuki-gyár: már a második műszakba toboroznak

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Matovič nem zárta ki, hogy visszavonják a veszélyhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.