Régió

Négyezer álláskereső a lévai és az érsekújvári térségben

Érsekújvár/Léva | A Lévai Járási Munka- Szociális és Családügyi Hivatal nyilvántartásába év végéig 3906 álláskereső került, de csak mintegy ezer munkalehetőségből válogathatnak. A munkanélküliség aránya ebben a térségben 6,82 százalékos, holott tavaly áprilisban alig haladta meg az öt százalékot.
Száz Ildikó

2021. február 18. 15:00

Érsekújvár

Az érsekújvári térségben 4231 álláskeresőt tartanak nyilván, ami 5,47 százalékot jelent, tavaly áprilisban ez az arány 5,14 százalékos volt. 2019-ben az Érsekújvári járásban 2603 álláskeresőt tartottak nyilván, ami 2,86 százalékos a munkanélküliséget jelentett.

Érsekújvár, főtér

 

Ingyen reklám vállalkozóknak

Idén még sehol sem jeleztek tömeges elbocsátást, de múlt évben a lévai járásbeli Tolmácson a gépgyárból százötven embert bocsátottak el. A munkaerőpiacon elsősorban IT-szakembereket, teherautó sofőröket, raktárosokat, otthoni munkavégzésre reklám-szakembereket keresnek. Anna Brokešová, a Lévai Járási Munkaügyi Hivatal szaktanácsadója korábban arról tájékoztatott, hogy a lévai térségben négy évvel ezelőtt 5,65 százalékos volt a munkanélküliség aránya. Rendkívül biztatóak voltak a 2019-es őszi adatok is, melyek alapján 4,75 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, és csak 2574 álláskeresőt tartottak nyilván a régióban. Léván a legutóbbi adatok szerint 1011 álláskeresőt tartanak nyilván, ebből 55 pályakezdő. Tavaly tavasszal 835, nyár végén 995 munkanélküli volt a járási székhelyen, ekkor 83 pályakezdő keresett állást. Az egyik lévai online hírportál a helyi televízióval közösen felajánlotta a térségbeli kisvállalkozóknak az ingyenes reklámlehetőséget, hogy népszerűsíthessék a termékeiket és a szolgáltatásaikat.

Otthoni munkavégzéssel is kínálnak állásokat

 

Elmaradt iskolabörzék

Léván az elmúlt években, Érsekújvárhoz hasonlóan, nagyszabású állásbörzéket és a végzős alapiskolás tanulók pályaválasztását elősegítő iskolabörzéket rendeztek. Az utolsó ilyen tájékoztató jellegű, rendkívül hasznos találkozókat 2019 őszén tartották, később a koronavírus helyzet miatt erre már nem volt lehetőség. Jelenleg munkaerő toborzások sincsenek, és a hivatalok korlátozott üzemmódban működnek. Érsekújvárban és Léván is hétfőn, kedden és pénteken 8-tól 11-ig, szerdán 13-tól 16 óráig van ügyelet a hivatalok portáján. Az álláskeresők legtöbbször online-meghallgatáson vesznek részt. Az ötvenes éveiben járó Erika elmondta, tizenöt-tizenhét cégnek küldte el a jelentkezését, de csak hárman válaszoltak. Előző munkahelye, ahol évekig bérelszámolóként dolgozott, mára megszűnt. Az asszony hajlandó részt venni átképzésen, bármilyen továbbképzésen is, de úgy érzi, a koronavírus-helyzetben nehéz lesz megfelelő munkát találnia. Elpanaszolta, hogy az egyik online-meghallgatáson nem tudott időben bejelentkezni, és a cég vezetője már nem volt hajlandó új időpontot adni neki.

Többféle munkaajánlat

Az Érsekújvári járásban tavaly februárban csak 2700 álláskereső volt, áprilisban már 4109. A járási székhelyen élők közül a legutóbbi adatok alapján 1124-en keresnek munkát, ebből 66 a pályakezdő. Az állásajánlatok sokrétűek, informatikust, mezőgazdasági gépjavítót, teherautó sofőrt, az oktató kórház és rendelőintézet takarítási részlegére vezetőt keresnek, továbbá otthoni munkavégzéssel üzletkötőknek kínálnak állást. A Billa bevásárlóközpontba raktárost és vezetőt vennének fel. A vágsellyei régióban 1504 munkanélküli van, ami 4,87 százalékos arányt jelent, és áprilisban is hasonló volt a helyzet. Vágsellyén 576 álláskeresőt tartanak nyilván, ebből 26 csökkent munkaképességű és 31 a pályakezdő. Tavaly áprilisban 596 munkanélküli volt a városban, ebből 25 a pályakezdő, a fiatal álláskeresők száma augusztusban 41-re emelkedett.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Grendel Gábor

Grendel: A jó szlovák-magyar kapcsolatok az együttélés minőségétől is függenek

dac
Frissítve

GALÉRIA: A besztercebányaiak kiejtették a DAC-ot a kupából

drog

GALÉRIA: 500 adagnyi droggal fogtak el egy dílert a Dunaszerdahelyi járásban

mikulec

Már a csalók is készülnek a májusi népszámlálásra

Vlagyimir Putyin

Putyin megkapta a védőoltás második komponensét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.