Módosítottak a szociális támogatások rendeletén

Rendeletbe foglalták a júliusban megszavazott nyugdíjas ebédek támogatásának mértékét (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

A korábbi testületi ülésen elhangzott kérésnek megfelelően a szociális bizottság kidolgozta a nyugdíjasok ebédtámogatás rendszerét, mely jövő év június 30-ig lesz érvényben.

A legutóbbi testületi ülésen módosítottak a szociális támogatások rendeletén, melyben pontosan meghatározták az egy-egy ebédhez adható maximális támogatás mértékét, melyet a nyugdíj nagyságához viszonyítva, a hivatalosan közzétett mindenkori létminimum alapján a rászorultsági mérték szerint számítottak ki.

A júliusi képviselő-testületi ülésen már tárgyaltak a szépkorúak étkeztetéséről, mert akkor elfogyott az a támogatási összeg, melyet a 2023-as évre megpályáztak és az is bizonytalan volt, hogy egyáltalán lesz-e még. Ahogy akkor lapunk is beszámolt róla, a városvezetés megtalálta a megoldást, az „ukrán pénzt” csoportosították át, hogy továbbra is finanszírozni tudják a nyugdíjasok kedvezményes ebédjeit. „Amikor júliusban szavaztunk az ebédek hozzájárulásáról, akkor történt egy döntés arról, hogy a hivatal dolgozzon ki egy általános érvényű rendeletet a további szociális gondoskodásról. Ez található most ebben a javaslatban” – vezette fel a polgármester Soóky Marián a szavazásra bocsátott módosítást.

A támogatási összeg meghatározásánál sávokat alakítottak ki, melyeket a július 1-től érvényes, törvény által meghatározott létminimum összegéhez, a 268,88 euróhoz igazították. Akinek a nyugdíja ennek az összegnek a másfélszerese, vagyis 403,32 euró, vagy az alatti, 1,20 euró hozzájárulást kapott egy ebéd árához augusztus 1-től, így a 4,10 eurós ár helyett csak 2,90 euróba kerül neki az napi ebéd. A második sávban, 1,5 és 1,75-ös szorzó között 0,80 euró a hozzájárulás mértéke, míg a harmadik sávban, az 1,75 és 2-es szorzó között 0,50 euró, vagyis a támogatással együtt a legdrágább ebéd 3,60 euróba kerül naponta.

„A tanács javaslatára még beledolgoztuk azt, hogy az a személy, aki nem egyedül él, az összes tag bevételét figyelembe kell vennünk a hozzájárulás elbírálásánál. Második pontban a házaspárok szerepelnek, ilyenkor az egyik személyt úgy számoljuk, mintha egyedül lenne, a másiknak pedig kevesebb. A létminimum összegét a kormány adja ki minden év július 1-én, úgyhogy mi is jelenleg is érvényes összeg alapján számoltunk. A következő változásra 2024. július 1-én kerül sor, valószínűleg újra emelkedik majd. Másfélszeres szorzóig a házaspárok másik félnek 0,60 euró a hozzájárulás, míg a 1,5-1,75-ös szorzó felett 0,50 euró. Az étkeztetés alapelveit is belefoglaltuk a rendeletbe, ezen kívül a tanács megkért minket, hogy egy ennél is részletesebb anyagot is dolgozzunk, úgyhogy a szociális bizottság és a szociális osztály még egy anyagot, egy belső előírást elkészít hozzá”

– fejtette ki Estergajoš Mária a plénumon, majd hozzátette, hogy még egy becsületbeli nyilatkozatra is szükség lesz minden igénylő részéről, amiben elismerik, hogy nincs semmilyen más bevételük.

Más szociális segítségnyújtásról is szó esett az ülésen. Szeretnék, ha olyanok is kaphatnának támogatást, akik kis mértékű szociális juttatást kapnak, nagyon alacsony a bérük, vagy eleve kevesebb órát dolgoznak. „Tapasztalatból mondom, hogy többször kértek már támogatást ilyen lakosok, akik ebben a helyzetben vannak, akik rövidebb időre rosszabb helyzetbe kerülnek, azoknak is szeretnénk segíteni” – tette hozzá a szociális ügyekért felelős alpolgármester. Csémi István képviselő megjegyezte, hogy a nyugdíjasok jelentkezhetnek a kedvezményes étkeztetésre, ezt bebiztosítja a város. Ez utóbbi hozzájárulást azonban azoknak adja a város, akik a jövedelmük alapján még a fenti sávokba sem sorolhatóak be.

Lapos Ildikó képviselő az ülésen felvetette a kedvezményes áron nyújtott, szépkorúaknak szánt ebédek minőségének kérdését. Több panasz is érkezett hozzá, ami miatt egy felmérést javasolt, melyben nyilatkozhatnának az igénylők.

„Több olyan visszajelzést is kaptam, amiben nem elégedettek az étel mennyiségével és a nyújtott választékkal”

– mondta el a képviselő. Estergajoš Mária reakciójában elmondta, hogy a szociális osztályra is érkeztek panaszok, amiket továbbítottak is a termálfürdő konyhájára, ahonnan érkezik az ebéd, majd biztosította a képviselő-testületet arról, hogy a elvégzik a kért felmérést.

A szociális bizottság és a városi tanács is már korábban megtárgyalta és támogatta a testület elé tárt módosító javaslatot, melyet végül a szavazáskor egyöntetűen elfogadtak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?