Mészáros Attilára emlékezünk

Mészáros Attila
VÁGHOSSZÚFALU/CHÝNOV |

Csütörtökön gyászmisével emlékeznek meg Vághosszúfalu szülöttjéről, a csehországi Chýnovban elhunyt Mészáros Attiláról.

Március 9-én, 71 éves korában elhunyt Mészáros Attila, a prágai Károly Egyetem Matematika és Fizika Karának docense, az egyetem csillagászati intézetének tagja. A vághosszúfalui születésű Mészáros Attlia a galántai gimnáziumban érettségizett, a prágai Károly Egyetemen szerzett kémia-fizika tanári képesítést, később az asztronómia szakot is elvégezte. Több külföldi egyetemen dolgozott vendégtanárként. „Egyike volt a hazai szakemberek azon kis csoportjának, akik a kozmológiával és a világegyetem nagyszabású felépítésével foglalkoztak. A legnagyobb visszhangot az a részletes elemzése kapta, amelyben a gamma-kitörési források térbeli eloszlásával foglalkozott, valamint e jelenségek időtartamuk szerinti statisztikai osztályozásával” – olvasható az egyetem róla írt méltatásában.

Unokahúga, Gambini Mészáros Évi így emlékszik vissza rá: „Pedig azt hittem, halhatatlan vagy.  Ki az, ha nem te? Mindent tudtál a csillagokról és még sok minden másról. Én tényleg elhittem, hogy te mindig itt leszel. Kiskoromtól tudtam, hogy más vagy, mint a többiek. Tudós, csodabogár, hogy ami a szíveden, az a szádon, hogy mindig jókedvű vagy, sokszor radikális, de mindig jószívű és igaz. És hihetetlen, hogy nem a neved előtti és utáni sok betűre voltál a legbüszkébb, hanem a magyarságodra, a származásodra, a gyökereidre, a családodra, a gyerekeidre. Prágában tanultál, ahogy aztán még annyian a családunkból. Kémiát, fizikát, asztronómiát, a Károly Egyetem lett a második otthonod. Gyerekkorom sok-sok nyarát nálatok töltöttem Chýnovban, Csehországban, nálatok mindig zengett a ház, tele volt megmentett macskákkal, minden kutyátoknak arisztokrata nevet adtál és hatalmasakat röhögtél rajta, mikor bemutattad őket nekem. A tudomány és az utazás volt az életed. Hol az Attila? – kérdeztem, amikor itt volt az egész családod, csak te nem. Konferencián – jött a válasz. Rióban, Pekingben, Dél-Koreában, Svédországban, Japánban, Ausztráliában, Budapesten. És ha jöttél-jöttetek Hosszúfalura, az nekem mindig ünnep volt. Mert fontosak voltunk neked, szeretted Hosszúfalut, mindig egyszerű és igaz maradtál. Semmi fennhéjázás, semmi kérkedés. Minden alkalommal, amíg tehetted, átúsztad a Vágot, csakis magyar rádiót hallgattál és hihetetlen esti előadásokat tartottál nekünk a meleg nyári estéken a csillagokról. Ha most felnézek, úgy gondolom, eggyel több csillag van az égen. Igen, ott vagy köztük, mert te nem tűnhettél el. Olyan sokan megírták már, szakmailag miért voltál nagy. Gammafelvillanások elmélete, világegyetem sötét anyagának problémája, fekete lyukak és még sorolhatnám. A világ minden táján elismertek és szerettek, a diákjaid keresték az előadásaid az utánozhatatlan humorod miatt. És mégis, nekem örökre az egyedi, hosszúfalusi, jókedélyű, vidám, vicces Attila maradsz, aki imádott élni, aki soha nem a materiálisban kereste az értéket, aki imádta a családját, és aki kitartóan küzdött, méltósággal, nem megtörve, a legutolsó percig nem adta fel, és aki olyan űrt hagy maga után, amit betölteni nem lehet, csak elfogadni. Drága Attila, nyugodj békében!”

Mészáros Attiláért március 17-én, csütörtökön, 18 órától mondanak misét a vághosszúfalui katolikus templomban. Végső búcsút március 18-án, pénteken 14 órakor vesznek tőle a chýnovi templomban.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!