Mészáros Attila fényképei a kastélyban

Mészáros Attila kiállítása
Galánta |

Mészáros Attila, a galántai fotóklub tagja Hangulatok címmel mutatja be fényképeinek egy részét a neogótikus Esterházy-kastélyban. A fotográfus szerint a szakmai fejlődés végett jó a klubhoz tartozni.

A neogótikus Esterházy-kastély északi szárnyának galériájában látható március végéig Mészáros Attila fényképész Hangulatok című kiállítása. A fotókat két témakörből válogatta össze a készítő. A galéria két kisebb termében a minden év augusztusában megrendezett A hírneves Esterházy család elnevezésű rendezvénysorozaton az elmúlt négy évben készült fényképek láthatók, a nagyteremben pedig portrék. A vágsellyei Mészáros Attila 2010 óta tagja a Galántai Fotóklubnak (Fotoklub Galanta), 2019-ben pedig elődjétől átvette a vágsellyei fotóklub vezetését. Úgy véli, az amatőr fotósoknak nagyon jó lehetőségeket nyújt a klubtagság.

„Amikor elkezdtem a digitális fényképezéssel foglalkozni, már volt tapasztalatom a klasszikus fényképezőgéppel, de a digitális fényképezésnek megvannak a tudnivalói, a saját technikája. A klubnak abban van a legnagyobb szerepe, hogy a tagjaitól szakmai visszajelzést lehet kapni. A galántai klubba csak felvétellel lehet bekerülni, miután a bemutatott portfólió alapján a tagok úgy ítélik meg, hogy a jelentkező megüti az általuk elvárt színvonalat”

– mondta el lapunknak Mészáros Attila. A több mint húsz tagot számláló galántai klub rendszeresen tart összejöveteleket, amelyeken egymás fotóit elemzik, tapasztalatot cserélnek, tanácsokkal látják el egymást, mit hogyan érdemes csinálni, hogyan lehet javítani a technikán. Úgy véli, ez tudja leginkább előre vinni a fotósokat. A klub emellett azért is hasznos, mert számos információhoz hozzájutnak a tagjai, például, hogy hol milyen verseny van, melyikre érdemes benevezni, az előző években milyen képeket értékeltek jól az egyes versenyeken.

„A kezdők számára az is előnyt jelent, hogy megjelennek a fotóik a klubkiállításokon, így többen megismerik őket. Galántán évente többször szervezünk kiállítást, a legnagyobb az év végi klubkiállítás, amely a reneszánsz kastélyban van minden alkalommal. A kluboknak viszont a fő céljuk, hogy valamilyen módon megpróbálják visszahozni a vizuális művészetnek az értékét. Azzal, hogy a technika fejlődésével eljutottunk oda, hogy nincs szükségünk külön eszközre, mert egy okostelefonnal bárki fényképezhet, a fényképnek elveszett az értéke. Bárkinek lehet több száz, akár több ezer képe a telefonban, de ha elveszik a telefon, odavesznek a képek is. A másik dolog, hogy azt a rengeteg képet nagy valószínűséggel sosem nézzük végig és egyre csökken a minőség iránti igény is. A valamire való fényképészek azt mondják, a fénykép akkor fénykép, ha kinyomtatják. A kiállításokon látható képek azért készülnek nagyobb méretben, mert csak azokon látni igazán, hogy odafigyeléssel, körültekintéssel, megfelelően készültek-e. Egy 9-szer 13 cm-es képen nem lehet megállapítani, jó-e technikailag”

– hangsúlyozta Mészáros Attila.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?