Mesével a gyermeki lélekig

Manó Ivett
NAGYFÖDÉMES |

Az eddigi munkájának elismeréséért kapott díjat a Meseország Óvoda igazgatója, Manó Ivett, aki 11 éve vezeti az intézményt. A gyermekek fejlődésének három legfőbb pillére szerinte a mese, a játék és a mozgás.

A hétvégén tartották a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXVII. Országos Találkozóját Rozsnyón, ahol Manó Ivett a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének az óvodapedagógusoknak, a kiváló módszertani és nevelési eredményekért járó díját kapta. Háláját fejezte ki a kollégáinak a jelölésért és a szövetség elnökségének, hogy méltónak tartották az elismerésre. „A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége minden évben meghirdeti a különböző kategóriákban kiosztott díjakra való jelölést. Engem a kollégáim javasoltak a díjra és tulajdonképpen az igazgatóként 11 éve végzett munkámat díjazták. Rajtam kívül még Kiss Katalin, az apácaszakállasi óvoda igazgatója kapta ezt a díjat” – mondta el lapunknak a díjazott. 

Folyamatosan tanulnak

Manó Ivett kifejtette, az óvoda minden alkalmazottja igyekszik folyamatosan képezni magát, mindig keresik az új módszereket. „Tudjuk, hogy a gyerekek mindig ugyanolyanok, de a kor mindig változik, azzal együtt pedig a gyerekek igényei is. Ma már nem lehet lekötni a gyerekeket azokkal a módszerekkel, amelyeket az iskolában megtanultunk. A gyorsan változó világunkban rendkívül fontos, hogy a pedagógusok folyamatosan továbbképezzék magukat és egy lépéssel mindig a gyerekek előtt járjanak, hogy az érdeklődésüket le tudják kötni” – fogalmazott. 

Mese, játék, mozgás

A Meseország Óvodában a legfontosabb helyen a mese, valamint a játék és a mozgás szerepel. Az igazgatónő szerint azért, mert kollégáival úgy vélik, hogy a gyerek lelkéhez a mesével, a játékkal és a mozgással lehet a leginkább közel kerülni. „A játék a tanulás bölcsője, amely által a legjobban fejlődik a gyerek személyisége, kialakul az öntudata, az értékelési rangsora. Az a gyerek, aki jól tud játszani, az életben is jól tud boldogulni. A mozgás egy alaptevékenység, enélkül semmit sem lehet a gyerekkel kezdeni. A mese pedig az, amellyel a leginkább el lehet jutni a gyerek lelkéhez.

Imádok mesélni a gyerekeknek! A mai napig rácsodálkozom, hogyan át tudják élni és élvezni tudják a gyerekek a mesét. Imádom nézni a csillogó szemeiket, ahogy a mese közben megszűnik számukra a külvilág, egy csodálatos burok alakul ki közöttem és a mesét hallgató gyerekek között

 – részletezte szakmája szépségeit Manó Ivett. Hozzátette, egyik vetített mese sem tudja helyettesíteni a mesélő által elmesélt mesét, a számítástechnikai eszközök világában felnövekvő gyerekek is mindig a szóban elmondott, klasszikus meséket kérik újra és újra. 

Speciális módszerek

A nagyfödémesi Meseország Óvodába jelenleg 70 gyerek jár három csoportba. Nagy hangsúlyt fektetnek a mozgásfejlesztésre, amelyre különféle módszereket, segédeszközöket alkalmaznak. Példaként a Mozgáskotta, az Így tedd rá!, a Projektpedagógia és a Sakkpalota módszereket említette, valamint azt, hogy három éve megkapták a Boldog Óvoda címet. „A mozgásfejlesztés mindig játékos formában történik, hiszen a két dolgot nem is lehet különválasztani. Tapasztaljuk, hogy a gyerekeket nagyon sok inger éri és mindent nagyon gyorsan megkapnak, sok esetben készen kapnak dolgokat. Sokkal nagyobb kihívás nekünk,  pedagógusoknak lekötni őket. A mozgásukon ugyanakkor észre lehet venni, hogy bizonyos dolgokat nehezebben végeznek. Hiányzik az életükből a fára mászás, az ugrálás, a szaladgálás, nagyon sokat ülnek, és sok időt töltenek a képernyő előtt. Mindez megmutatkozik abban is, hogy nehezebben tanulnak meg és tudnak jó szinten beszélni. Ezért is van rendkívül fontos szerepe a mindennapos kommunikációnak, a mesének, a beszélgetésnek, hogy a beszédkészségüket minél jobban fejleszteni tudjuk” – emelte ki Manó Ivett.

Fekete Irén, Manó Ivett
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!