Mérgező PCB-tartalamú vegyi hulladék után kutatnak a Chemko vegyszergyár mögötti erdőben

A talaj keddi szondázása során egyetlen káros anyagot tartalmazó mintát sem találtak
Őrmező (Strážske) |

A szlovák belügyminisztérium válságkezelési osztálya, a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem (STU), a szlovák környezetvédelmi minisztérium és más partnerek égisze alatt zajló több hónapos előkészületeket követően a homonnia tűzoltóság mentőbrigádja megkezdte a hírhedt Chemko Strážke vegyszergyár mögötti szennyezet erdőterület ásatását. A tegnapi nap folyamán több pontban is megszondázták az erdőterületet, de eddig egyetlen hordónyi mérgező anyagot sem találtak.

Ahogy azt a helyszínen dolgozó szakemberek elmondásából, illetve Zuzana Eliášová lapunkhoz korábban eljuttatott közleményéből megtudtuk, a  belügyminisztérium a területen történő beavatkozással a következő szakaszba lép, amikor a volt Chemko Strážske üzem termeléséből származó PCB-anyagmaradványokat és egyéb melléktermékeket tartalmazó, helytelenül tárolt hordók formájában régóta fennálló negatív környezeti behatások ártalmatlanítása következik. A vegyi üzem mögötti erdőterület egy részén a mintegy harminc évvel ezelőtt a földbe ásott hordók felkutatása és esetleges eltávolítása, de különösen a környező talaj mintavételezése és annak kiértékelése a jászói polgári védelem kémiai laboratóriumának és az STU munkatársainak feladata, pont úgy, mint ahogy az 2021 során is az ő feladatuk volt, amikor a vegyi üzem egyik épülétből temérdek mennyiségű PCB-anyagot tartalmazó hordókat távolítottak el. Az érintett földterület tulajdonosának részvételével augusztus 22-én elvégzett, a beavatkozás előtti veszélyesanyag-szintek ellenőrzése céljából a terület ismételt ellenőrzése után, a terepen bevethető technika felmérése miatt helyszíni vizsgálatot is végeztek a szakemberek. Ezt követően kiértékelték a szóban forgó munkaterület jelenlegi állapotát, és kiválasztották a vélhetően a felsőbb földrétegben található veszélyes anyagok felszámolásának megfelelő módját” – tudatta lapunkkal a belügyminisztérium szóvivője.

 A tegnapi (kedd) nap során véghezvitt szondázást és ásatást megelőzően a tűzoltók a területhez és az alatta található, két úgynevezett forráshoz vezető bekötőutat tették rendbe. Mivel a helyszín nehezen megközelíthető terepen található, és a munkát a folyamatos esőzés is nehezíti, olyan speciális eszközöket fognak használni, mint például a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat úgynevezett sétáló kotrógépét. „Tervben van a földből részben kiágaskodó hordók eltávolítása és a talaj felsőbb rétegének eltávolítása is. A munka teljes terjedelme a forrás melletti dombon lévő talaj fokozatos feltárásától függ. A cél az, hogy megakadályozzuk a környező környezet további szennyeződését a forrásból folyamatosan áramló vízzel” – tolmácsolta lapunknak Pavol Mikulášek, a Tűzoltó- és Mentőtestület elnökének szavait Eliášová. Bár a szakemberek igyekezetének ellenére október negyedikén, az ásatások első napján egyetlen hordóra vagy egyéb mérgező PCB-anyagot tartalmazó tárgyra sem találtak, a belügyminisztérium elmondása szerint a szennyezett anyagot konténerekben fogják tárolni, amelyek ártalmatlanításáról a környezetvédelmi minisztérium gondoskodik. a mentési munkálatok szakértő garanciavállalója a Szlovák Műszaki Egyetem. A helyszínen dolgozó szakemberekkel Ladislav Štibrányi, az STU Vegyészmérnöki és Élelmiszer-technológiai karának docense is szorosan együttműködik. Az ásatások során megjelent újságíróknak többekközött azt is elmondta, hogy a mostani munkálatok reményeik szerint 30 évnyi titkolózásról ránthatják le a fátylat.  

 „Annak ellenére, hogy az ásatások első napján egyetlen szennyező mintársa sem bukkantunk, nem jelenti azt, hogy a föld alatt nem rejtőzik semmi rossz. A helyzet érdekes, ugyanis a terület alatti földtömegből folyamatosan PCB-tartalmú talajvíz szivárog. A megoldást egy, a kiszivárgó vizet felfogó kisebb medencék megépítésében látjuk, melyek megakadályoznák a szennyeződés továbbjutását a természetbe. Erre azonban csak napok-hetek múlva keríthetünk sort, ugyanis a felázott talajon jelenleg egyetlen szükséges munkagép sem képes célszerűen közlekedni” – mondta a helyszínen az egyetemi docens. Az őrmezői Chemko üzemben 1959 és 1984 között termeltek. A gyár káros öröksége 250 ezer ember egészségét veszélyezteti, a környezetszennyezés pedig egészen a Zemplínska Šírava víztárolóig terjedt. A Chemko Strážske termelési mennyisége a szocializmus éveiben 21 ezer tonna PCB-anyag volt. A becslések szerint ennek nagy része a Chemko lefolyóin keresztül került a környezetbe, a Laborc folyó közvetítésével egész a közelben található Széles-tóig (Zemplínska Šírava Szakmai körökben Kelet-Szlovákia ezzel vált ismertté, ugyanis PCB-koncentrációja, valamint a veszélyeztetett emberek száma szempontjából megelőzi a világ legszennyezettebb tájait is, beleértve a Faer-szigeteket, Grönlandot, az egyesült államokbeli Alabamát vagy Kanadát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?