Régió

Megújul a kastélypark Tallóson

Az önkormányzat korábban egy nagyszabású projektet dolgozott ki az Esterházy-kastély környékének felújítására, szakaszokban valósítják meg a tervet. A falu tavasszal nyert támogatást a környezetvédelmi minisztériumtól a kastélypark kitisztítására, egy másik projekt keretében – a kulturális minisztérium hozzájárulásából – új kerítést építettek a falu jelképének számító kastély köré.
Bartalos Éva

2018. október 10. 16:50

tallós kastélypark
Kiirtották a nem őshonos, invanzív fákat és bokrokat - A szerző felvétele

Horváth Zoltán polgármester elmondta, hogy néhány éve egy komplex, 2,5 millió euró értékű tervet dolgoztak ki a környék átalakítására, azóta folyamatosan, kisebb támogatásokból próbálják megvalósítani a terveket. A projekt keretében már kiirtották a faluban elterjedt ecetfát. A polgármestertől megtudtuk, hogy két anyafából terjedt el a faluban az invanzív növény, amelynek nedve szívritmuszavart okozhat. Csak speciális egyenruhában lehetett kiirtani az elszaporodott fákat. Néhány járókelő és lakos nehezményezte a fairtást, de Horváth leszögezte, hogy szükséges lépésről van szó. „A 22 hektáros park négyes szintű védettséget élvez, így minden lépést konzultálnunk kell az illetékes hivatalokkal. A lakosok az évek során már megszokták, hogy sok bokor és fa van a parkban, sokan nem tudták, hogy olyan növények is találhatók itt, amelyek nem idevalók” – közölte Horváth Zoltán. A falunak további tervei is vannak, a cél, hogy gondozni is tudják az egyedülálló területet. Saját forrásból nagyteljesítményű kaszát vesz az önkormányzat. „Eddig kézi kaszával tartottuk rendben a parkot, három hétig is eltartott, mire sikerült lekaszálni a füvet. Az új kaszával két napra rövidül a munka” – folytatta a polgármester. Hamarosan elkészül a park új kerítése, a munkások már a díszes kapun dolgoznak. 45 ezer euró támogatásból cserélték le a régi kerítést.

A falunak nagy tervei vannak a kastélyparkkal, színes bokrokat ültetnének ki és a turisták számára is vonzóvá tennék a területet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jó fizetés, biztos karrier: az IT-ágazaté a jövő

Baleset Nyitra megyében – mentőhelikopter szállította kórházba a 27 éves nőt

Lučanský feloszlatta a Kuciak-gyilkosságot vizsgáló nyomozócsoportot

Teljesen kiégett egy 60 utast szállító autóbusz

Politikai okok miatt nem rendezik meg a klubfutball csúcsmeccsét

A pénzügyminiszternek magyarázatot kell adnia az állami pénzszórásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!