Régió

Megtartani az egyetemi jogosítványokat

Komárom | A komáromi Selye János Egyetem (SJE) Református Teológiai Karát (RTK) március 1-től Somogyi Alfréd vezeti. Az új dékán számára a jelenlegi oktatási kínálat megtartása a rövidtávú cél, s ha ez sikerül, bővítené is azt, valamint bízik a hallgatói létszám növekedésében is.
Vataščin Péter

2021. március 5. 14:00

Komárom
Somogyi Alfréd (fotó: SJE)

A lelkészként is aktív Somogyi Alfréd eddig a helyettesi posztot töltötte be a korábbi dékán, Lévai Attila mellett. Most gyakorlatilag szerepet cseréltek, a folytonosság tehát adott. „A komáromi Kálvin János Teológiai Akadémián annak 1994-es indulásakor az első évfolyam tagja voltam. Ezzel ugyanígy volt elődöm, Lévai Attila dékán úr is, akinek munkájáért nagyon hálás vagyok. Hiszem, hogy a továbbiakban is nagyon jól fogunk tudni együttműködni. Nemcsak évfolyamtársak voltunk, hanem lelkésztársai is vagyunk egy egyházmegyén belül és személyes jó barátság is egybefűz minket“ – mondta lapunk megkeresésére a kar új vezetője.

Megtartani, ami van

Az RTK dékánja számára jelenleg prioritást élvez, hogy sikerüljön megtartaniuk azokat az egyetemi és akadémiai jogosítványokat, amelyekkel jelenleg rendelkeznek – ilyennek számít például a tanulmányi programok akkreditálása vagy a professzori kinevezéi jogkörök. „Az előttünk álló években Szlovákiában minden egyetem és főiskola új, komplex akkreditálás elé néz. Tehát amink jelen pillanatban van, azt újra kell majd akkreditáltatnunk. Ha ez majd sikerül, akkor utána tudunk majd gondolkodni azon, hogy milyen irányban szeretnénk továbblépni“ – fejti ki Somogyi Alfréd. A későbbi időszakra vonatkozó tervekről elmondja, a hitoktatás terén, a katekéta képzésben szeretnék bővíteni az oktatási kínálatot – emellett pedig egy új tanulmányi program, a szakápoló képzés előkészítése is folyamatban van. Utóbbi elindítása a járványhelyzetben tapasztalt ápolóhiány miatt is lényeges volna, arról nem is beszélve, hogy a magyar nyelven folyó képzés azoknak a szlovákiai vidékeknek is hasznára válna, ahol kétnyelvű orvosi ellátásra van szükség.

Több hallgatót bevonzani

A RTK-nak a SJE keretén belül megbecsült és jó helyzete van – ami ugyanolyan értékű, mint a Tanárképző vagy a Gazdaságtudományi és Informatikai Karé“ – mondja a dékán, ami szerinte annak ellenére van így, hogy az ő karuk lényegesen kisebb a másik kettőnél a hallgai létszámot tekintve. Arról, hogy ez miért van így, hozzáteszi: „Az egyetem vezetése nagyra értékeli azt a tudományos munkát, amit a RTK oktatói gárdája és a tudományos diákköri konferenciák kötelékében a hallgatói végeznek.“

A kevés diák már régebb óta húzódó gondja az RTK-nak, viszont Somogyi Alfréd nagyon bízik benne, hogy be tudják vonzani azokat a fiatalokat, „akik valahol egy gyülekezetben élnek, s a szívüket átadták az Úr Jézusnak, illetve el tudják képzelni, hogy teológiát tanuljanak, lelkészi pályára lépjenek – vagy éppen diakónia, missziológia és szociális gondoskodás szakon végezzenek“. „Másfelől olyan világot élünk, amikor a lelkészi hivatásra való felkészülés – s ez az evangélikus vagy a római katolikus kollégákra is vonatkozik - nem igazán tűnik vonzónak a fiatalok körében“ – tette hozzá a dékán, aki úgy látja, a szlovákiai magyarok körében is tapasztalt demográfiai hullám is hozzájárul a probléma összetettségéhez. Hosszabb, több éves, de akár egy évtizedes távon annak örülne leginkább, hogy ha 15-25 fős teológiai évfolyamokkal rendelkeznének a karon.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus – Februárban is sok volt a haláleset

koronavírus

Jövő héttől enyhítenek a korlátozásokon, de a húsvétnak még meglehet a böjtje

erős szél

Ilyen időnk lesz szerdán

sport a tévében

Liverpool–Real és Dortmund–Manchester City BL-meccs a tévében

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: A kiadott engedély nem vonatkozik a beérkezett Szputnyik-vakcinára

Eduard Heger

Csehországba utazik a kormányfő, Miloš Zemannal és Andrej Babišsal találkozik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.