Régió

Megszorítások és elbocsátások a hivatalban

Királyhelmec | Az állami szervek eddig nem számszerűsítették a várható károkat, ez a bizonytalanság pedig nagyon megnehezíti a gazdasági élet szereplőinek, köztük az önkormányzatoknak, hogy a jövőt tervezzék.
Németi Róbert

2020. július 23. 19:30

Királyhelmec
- Németi Róbert felvétele

Segítség nélkül
„A kormány részéről anyagi segítséget nem kaptunk, pedig az elmúlt hónapokban úgy kellett helytállnunk a vírussal folytatott küzdelemben, hogy a kihirdetett szükségállapottal kapcsolatos feladatok ellátásához az Állami Tartalékalapból kézzel fogható hozzájárulás nem érkezett hozzánk. Ezen tevékenységgel kapcsolatos nem tervezett kiadásainkat a mai napig nem térítették meg. A koronaválság nemcsak a részadónál jelentett bevételkiesést városunk költségvetésében – pillanatnyilag ez mintegy 15%-ot jelent –, de figyelembe véve a közelmúltban közzétett az idei gazdasági visszaesés várható drasztikus mértékét, félő, hogy év végére ez eléri a 30%-ot is. A válság hatására szinte az összes bevételtípusnál jelentős csökkenést és időarányos elmaradást tapasztaltunk. A város vezetése, hogy elejét vegye a még nagyobb problémáknak, már március folyamán több olyan intézkedést foganatosított, amelyek célja ezen negatív következmények tompítása és elkerülése voltˮ – mondta a hivatalvezető. 

Összehúzott nadrágszíj
Királyhelmecen néhány hónapja költségvetési és működési korlátozásokat vezettek be, a tervezett fejlesztések megkezdését elhalasztották, és a beruházási kiadásokat is befagyasztották. A működéssel kapcsolatos kiadásokat minimalizálták, és a korábbinál is szigorúbban veszik a kintlévőségek behajtását. A hivatal és a hozzá kapcsolódó intézmények alkalmazottainak bérezése és a képviselő-testület javadalmazása egységesen 80%-ra csökkent, a polgármester is lemondott  bevétele egy részéről. „Mivel a közelmúltban még a korábbinál is borúlátóbb gazdasági előrejelzések láttak napvilágot, a városi hivatalban kénytelenek voltunk 2020. július 1-jei hatállyal létszámleépítéssel egybekötött átszervezést végrehajtani. Ezen reorganizáció során az alkalmazottak csaknem 10%-ától kellett megválnunk. A 11 távozó személy között volt olyan, aki nyugdíjba vonult, voltak, akiknek közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonyuk, és volt, hogy munkáltatói vagy munkavállalói felmondás lépett érvénybe. Az intézmény ügyosztályainak többségét érintő átszervezés során számos tényező között tekintettel voltunk arra is, hogy a csökkentett kapacitások ellenére a folyamatos működés feltételei a jövőben is megoldottak legyenek. Természetesen azt is tudatosítanunk kell, hogy egyes területeken a jelen körülmények között nem vagyunk képesek azt a színvonalat nyújtani, amit a város lakosai az elmúlt években megszokhattakˮ – tette hozzá Balogh Csaba. A város vezetése minden egyéb mellett a közterületek és a parkok rendben tartása terén, vagy a kulturális és sportrendezvények megszervezése vonatkozásában is számít a lakosok megértésére, mivel a jelenlegi helyzetben a hivatal csak a legszükségesebb dolgokra tud koncentrálni. „Mivel a válság gazdasági és pénzügyi hatásai igazából csak az év második felében fognak megmutatkozni, felelősségteljesen kell cselekednünk, és a forrásainkat tartalékolnunk kell. Arról nem is szólva, hogy a szakemberek az év második felére várják a járvány második hullámának a megjelenését. Éves szinten egyébként a most végrehajtott reorganizáció – a lelépők kifizetését követően – mintegy 100 ezer euró megtakarítást fog eredményezni a város költségvetésébenˮ – zárta Balogh Csaba. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Költségvetési Tanács

Ami a pénzszórást illeti, az előző kormányok jócskán túllőttek a célon

Richard Sulík

Megvitatják Sulík tervét a szakértők, de nem helyeslik az erők megosztását

Tallós

Összefogtak az önkéntesek a kastélyért

Viera Kováčiková
Frissítve

Kováčiková lemond ügyészi posztjáról és távozik a Főügyészségről

NAKA k
Frissítve

Őrizetbe vett öt személyt a NAKA, köztük a SIS kémelhárításának egykori főnökét

hajléktalan k

Európai Parlament: a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.