Megnyugodtak a kedélyek Vágsellyén

Vágsellye |

<p>Tizenöt leendő elsőst írattak be január 21-én a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskolába. Dohányos Katalin igazgató elmondta, kevesebb gyerekre számítottak.</p>

Sok magyar család látogatott el az iskola nyílt napjára, a bemutató óráknak és a játékos foglalkozásoknak nagyon örültek a gyerekek. Ebben a tanévben 11 elsős jár a járási székhely egyetlen magyar alapiskolájába, 2011-ben nyolc iskolaköteles gyereket írattak be. „Ősszel a vágsellyei magyar és szlovák óvodákból érkező tanulókon kívül Deákiból, Peredről és Negyedről is várunk gyerekeket. Meglepetésünkre egy Olaszországból hazaköltöző család is a mi iskolánkat választotta” – mondta Dohányos Katalin. Nehéz évet tud maga mögött a Pázmány Péter Alapiskola. A városi iskolahálózat racionalizálása keretében azt tervezték, összevonják a Vágvecse városrészben található két szlovák alapiskolát, és a megüresedő épületbe költöztetik a város központjában lévő patinás épületből a magyar iskolát. A magyar tanintézmény ezzel nemcsak a vidékről beutazó gyerekeket, tanulóinak csaknem a felét veszítette volna el, hanem a régi épülethez ragaszkodó vágsellyei szülők bizalmát is. A tiltakozó megmozdulások és a sikeres petíció eredményeképpen az eredeti, részben már felújított épületben maradhattak. Helytállásáért a Pázmány Péter Alapiskola a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciáján megkapta a Civil Díjat. A városi alapiskolákba 32 községből összesen 356 tanuló utazik be. Vágkirályfáról 83, Vágtornócról 60, Deákiból 54, Vághosszúfaluból 37 gyerek jár a vágsellyei iskolák valamelyikébe. A Pázmány Péter Alapiskolába 53 tanuló jár a környező falvakból. Évről évre csökken az alapiskolás tanulók létszáma Vágsellyén. A 2012/2013-as tanévben 1939 tanuló látogatta az önkormányzati iskolákat, csaknem negyvennel kevesebb, mint az előző évben. Jövőre 12 első osztályt szeretnének nyitni a városban, ebből egy első osztályt a magyar alapiskolában.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?