Régió

Megnyitják az ország első erdei iskoláját

Erdészek a környezeti nevelésért határon átnyúló program keretében új épületrésszel bővül a magyarországi Nógrád megyei Somoskői Kirándulóközpont és Léván az állami erdőgazdaság egykori raktárépületében megnyitják az ország első erdei iskoláját.
Száz Ildikó

2019. február 20. 16:00

A lévai térségbeli természet gazdag madárvilágát is bemutatják az erdei iskolában (A szerző illusztrációs felvétele)    

Tavaly februárban mutatták be az Interreg határon átnyúló projekt pályázati terveit az Ipoly Erdő Zrt. és a szlovák Állami Erdőgazdaság szakemberei. Lévával kapcsolatban akkor elhangzott, hogy szeretnék bevinni az erdőt a városba. A kétszintes épületben mintegy ezer négyzetméteren interaktív természeti bemutató csarnokokat nyitnak az érdeklődők számára. Az udvaron mini arborétum és játszótér lesz, hogy a térségbeli óvodásoknak és iskolás gyerekeknek többórás foglalkozásokat tarthassanak. A leendő látogatók megismerkedhetnek a környező erdők növényvilágával és az itt élő állatfajokkal, betekintést nyerhetnek továbbá az erdészek munkájába. Az állami erdőgazdaság 614 ezer eurót kapott a központ létesítésére, s további 36 ezer euró állami támogatást. Saját forrásból 72 ezer eurót fordítanak a tervezett átépítési munkálatokra. Külön csarnokban mutatják be a környező erdőkben található fákat, a látogatók zöld ösvényen érkeznek az erdei iskolába. A projekt megvalósítóinak nem titkolt szándéka, hogy a fiatalok megismerkedjenek a határ menti térség természeti kincseivel és jobban értékeljék, óvják azokat. A Somoskői Kirándulóközpont épületének a bővítésével mintegy ötven személyt tudnak majd elszállásolni a turistaközpontban, és csaknem ötszáz négyzetméterrel bővítik a jelenlegi centrumot. Léván a tervek szerint idén ősszel nyitnák meg az erdei iskolát, amely a város központjában lesz.  

A felnőtt látogatók is kellemes perceket tölthetnek majd az erdei iskolában, ahol a tájékoztató táblákon számos érdekességet tüntetnek fel a Lévához közeli erdőkről, bemutatva annak gazdag madárvilágát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?