Megmutatná a Környezetvédelmi Alap, hogyan kell pályázatot írni

szennyvíz
Pozsony/ Dunaszerdahely. |

Tavaly öt csallóközi település pályázott csatornahálózat kiépítésére a Környezetvédelmi Alapnál, támogatást azonban egyikük sem nyert. Megkérdeztük a támogatás elosztásáról döntő szervet, hogy miért nem támogatták a beruházást a kiemelt vízvédelmi jelentőségű területen.

Számos szennyezést mutatott ki a csallóközi felszín alatti vizekben a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, ezek egyik forrása a mezőgazdasági és az ipari termelés mellett a szennyvíz ürítése és a víztisztító állomások nem megfelelő használata. Néhány hete a Szövetség hívta fel a figyelmet arra, hogy elzárták a pénzcsapot az önkormányzatok elől. Csatornahálózatot pedig más forrásból nehéz építeni. Néhány községben a Nyugat-Szlovákiai Vízművek vette át a feladatot. De mi az oka annak, hogy nem érkezik támogatás a térségbe, ahol jelenleg a lakosság több mint felének van lehetősége rácsatlakozni a szennyvízhálózatra?

„2021-ben 73 projektet hagytunk jóvá a vízhasználat és vízvédelem keretében, egyik sem a Dunaszerdahelyi járásban valósul meg. Ennek az az oka, hogy a Dunaszerdahelyi járásból összesen 5 kérvényt adtak be, de egyik sem felelt meg a formai követelményeknek“ - tájékoztatta lapunkat a környezetvédelmi minisztérium sajtóosztálya.

Hozzátették, hogy tavaly a megszokottnál kevesebb projekt érkezett, és alacsony volt a beadott kérvények minősége, ezért nem estek át a formai ellenőrzésen. A környezetvédelmi alap egy online szeminárium keretében magyarázná el a csallóközi polgármestereknek, hogy hogyan kell elkészíteni és beadni egy vízügyi projektet. Sólymos László a Szövetség Országos Tanácsának elnöke februári sajtótájékoztatójukon arról is beszélt, hogy az alap most háromszor több forrással gazdálkodik, mint a korábbi években. A tárca sajtóosztályától megtudtuk, hogy 2020-ban 51 469 718 eurót, 2021-ben 15 495 835 eurót fordítottak a vízügyi projektek támogatására. Idén pedig mintegy 60 millió eurót szánnak a vízvédelem támogatására.

A Dunaszerdahelyi járás 67 települése közül 2020-ban 39-ben volt legalább részben elérhető a csatornahálózat a lakosok számára. A csatornahálózat üzemeltetői által közzétett információk szerint a lakosság 53,46 százaléka van rácsatlakozva  a szennyvízhálózatra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?