Régió

Megjelentek az első interreges pályázati kiírások

Párkány | Október 31-ig pályázhatnak az önkormányzatok és a civilszervezetek az Interreg Szlovákia–Magyarország Program keretében meghirdetett nagyobb pályázatokra.
Gulyás Zsuzsanna

2016. október 1. 15:21

A pályázati lehetőségekről a polgármesterek és a civilszervezetek vezetői Párkányban és Bélán megrendezett szakmai konferencián is tájékozódhattak.

Az Interreg V – A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program célja a határtérségek fejlesztése. Az együttműködési programot az Európai Bizottság 2015. szeptember 30-én fogadta el. A program, amelynek első pályázati felhívása 2016. július 29-én jelent meg, az alábbi területeket támogatja: természet és kultúra, a határon átnyúló mobilitás javítása, a közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása. „A 2007 és 2013 közötti időszakban az Európai Unió támogatási kerete 206 millió euró volt, miközben a program eszközeinek felhasználási hatékonysága megközelítette a 100 százalékot. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott program teljes kerete a 2014 és 2020 közötti időszakban 155 millió euróra csökkent. Az Európai Regionális Fejlesztés Alap az eredményes pályázatok költségvetésének 85 százalékát fedezi. A fennmaradó rész 10 százalékát az állam, 5 százalékát maguk a pályázók állják. A program utófinanszírozású, vagyis a partnereknek fedezniük kell a megvalósítás költségeit” – magyarázta Farkas Iván Nyitra megyei képviselő, az MKP alelnöke.

Szlovákia déli részéről öt határ menti megye – Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa – önkormányzatai és civil társulásai pályázhatnak. „Egyelőre a nagyobb, 200 ezer eurós támogatást célzó pályázati kiírások jelentek meg. Ezekre általában a nagyobb települések szoktak reagálni” – mondta Tóth Attila, a párkányi Déli Régió Fejlesztési Ügynökség igazgatója. Farkas Iván hozzátette: a párkányi régióban a kisebb települések nevében az Ister-Granum Eurorégió nyújt be csoportos pályázatot. „A kisebb települések a Kis Projekt Alap pályázati kiírására várnak, amely azonban késik. Nem zárható ki, hogy tartalma eddigi ismereteinkhez képest megváltozik” – tette hozzá Farkas Iván. Muzsla polgármestere elmondta, a település Nyergesújfaluval közösen szabadtéri, illetve vízi színpad kialakítására nyújtana be pályázatot.

A Déli Régió Fejlesztési Ügynökség igazgatója elmondta, a júliusban megjelent kiírások kapcsán több szervezet is megkereste ügynökségüket. „Párkány konkrét ötlettel fordult az irodánkhoz: egy határon átívelő kerékpárkölcsönző rendszer kidolgozásához kérték a segítségünket” – mondta Tóth Attila.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.