Régió

Megalakult a pozsonypüspöki önkormányzat

Pozsonypüspöki | Tegnap megtartotta alakuló ülését Pozsonypüspöki városrész önkormányzata. Az ünnepi beiktatás után a szakbizottságok összetételéről és a polgármester fizetéséről, valamint a képviselők jutalmazásáról is döntött a testület.
Bartalos Éva

2018. december 6. 19:41

pozsonypüspöki önkormányzat
Jelentősen átalakult a városrész tizenöt tagú képviselő-testülete (A szerző felvétele)  

A novemberi önkormányzati választások után jelentősen átalakult a városrész tizenöt tagú képviselő-testülete és új polgármester került Pozsonypüspöki élére. Pék Zoltán polgármester képviselőjelöltként is indult, az eskütétel előtt lemondott képviselői mandátumáról. A polgármester széles koalíció támogatásával pályázta meg a posztot, a Híd, az SaS, a Smerodina, az OKS és a NOVA is mögé állt. A testület kilenc képviselőjét szinte ugyanazok a politikai pártok támogatták,a Hidat leszámítva(SaS, OĽANO, KDH, Sme rodina, NOVA, Zmena zdola, Demokratická Únia), de Pék nemcsak rájuk számít. „Az egész testületre számítok a következő négy évben, egységes csapattal kezdtük el a munkát” – nyilatkozta lapunknak Pék Zoltán. Az első ülésen a szakbizottságok összetételéről is döntöttek, de nem minden képviselő volt elégedett az eredménnyel. Jégh Izabella (MKP) képviselő korábban évtizedekig a kulturális bizottság tagja volt, most azonban a szociális komisszióban kapott helyet. A képviselő módosító indítványt nyújtott be, amelyben kérvényezte az áthelyezését. A testület azonban nem támogatta a változtatást, a képviselő nem lesz tagja a kulturális bizottságnak. „A lényeg, hogy tudjunk újat hozni, a városrész kulturális élete eléggé visszafogott, új impulzusokra van szükség. A polgárok választásukkal jelezték, hogy valami mást, valami újat akarnak” – jelentette ki Pék Zoltán. Megkerestük Jégh Izabellát is, de nem kommentálta a döntést.

A plénum a polgármester fizetéséről és a képviselők jutalmazásáról is szavazott. A jogszabály értelmében Pék 3063 eurót vihet haza havonta. Roman Lamoš (Progresszív Szlovákia) képviselő felvetette, hogy harminc százalékkal emeljék meg a polgármester bérét. A képviselő azzal indokolta a javaslatot, hogy a környező városrészek polgármesterei is körülbelül ennyit keresnek. A testület azonban nem támogatta a beadványt, rámutattak, hogy míg a Lamoš által említett polgármesterek már több ciklus óta vezetik az egyes városrészeket, addig Pék újonca polgármesteri székben.

A képviselők leváltották a lakáskezelő vállalat felügyelőtanácsának és a helyi újság szerkesztőbizottságának tagjait, és új tagokat neveztek ki a helyükre. Pék Zoltán szerint konstruktív volt az első tárgyalás. A polgármester elmondta, szeretne több figyelmet fordítani a városrész lakótelepi részére, a szociális szolgáltatásokat és a kulturális életet is fejlesztené. A polgármestertől megtudtuk, hogy a választások előtti lejératókampány miatt két feljelentést is tett, folyamatban van a rendőrségi nyomozás.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!