Még hónapokig kell kerülni a lezárt híd miatt Vaján és Nagyráska között

A lezárt szaksz Nagykapos felől, Vaján határában
Vaján/Nagyráska |

A Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) a Nagymihályi járásban, Vaján és Nagyráska közötti M1683-as hídon a tavalyi rendkívüli ellenőrzés után radikális forgalomkorlátozást vezetett be. Mivel a teherforgalom elterelése és az egyirányúsítás ellenére az építmény szerkezete tovább gyengült, a járási hivatal 2023 novemberében teljesen lezárta a hidat. A sofőrök azóta egy 30 vagy 80 kilométeres kerülőutat kénytelenek tenni.

Annak ellenére, hogy a híd jövője a helyiek elmondása szerint eddig reménytelennek látszott, Petrikán Péter megyei képviselő, Nagykapos polgármestere szerint az átkelő felújítása és az azzal kapcsolatos tervezési folyamat az elmúlt napokban újabb fázisba lépett. „A környékbeli polgármesterek és jómagam az elmúlt két hétben rendszeresen egyeztettünk a megyei hivatallal a híd felújítása érdekében. Boldoggá tesz, hogy a hivatal szakemberei néhány nappal ezelőtt a közeli Tőketerebesen találkoztak a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) szakembereivel, hogy a közbeszerzésen kiválasztott kivitelező cég megkezdhesse a munkálatokat. Az SVP azért érintett az ügyben, mert míg a híd a megyei önkormányzat fenntartása alatt van, a híd alatti terület az SVP tulajdona. A legfrissebb információim szerint az elkövetkezendő hetekben átadják az építkezést a kivitelezőnek. A tervek szerint több pontban új pillérekkel alátámasztják a hidat. Ha az alátámasztást követő terhelési tesztek megfelelő eredményeket mutatnak, akkor az átkelőt március-április derekán ismét megnyithatják a forgalom előtt, egy irányban. Tudomásom szerint a teherautók és egyéb nehézgépek továbbra sem mehetnek majd át rajta, azonban a buszok, illetve a mentőalakulatok és a rendőrség gépjárművei érthető módon kivételt kapnak. Mivel én is gyakran megteszem a lezárás miatt kijelölt harminc kilométeres kerülő utat, teljes mértékben értem a környéken élők felháborodását, de a kollégáim nevében még egy kis türelmet kérünk” – közölte lapunkkal Petrikán Péter.

Zsákutca a legelőre

A nagykaposi polgármester az Új Szónak minden egyéb mellett azt is elmondta, hogy mivel a híd néhány hónapig még zárva marad, a szóban forgó híd lezárásában érintett szakemberek napokkal ezelőtt a szakasz vajáni végénél egy zsákutcát, illetve egy 500 méteres szakaszra vonatkozó kiegészítő közlekedési táblát is elhelyeztek, mely gyakorlatilag azt jelenti, hogy a sofőrök behajthatnak a lezárt szakaszra, de a sérült híd előtt le kell térniük az úttal párhuzamos legelőre. „A Laborc folyó feletti hídon áthaladva a sofőröknek még a rossz állapotban lévő M1683-as híd előtt található lehajtón le kell térniük az ottani legelőre. Onnan a mezőn át haladva juthatnak el a Deregnyő felé vezető országúthoz, s majd onnan visszafordulva Nagyráska irányába haladhatnak tovább az eredeti útvonalon. Így megspórolják maguknak a több tíz kilométer hosszú kerülőutat. Azonban fontos megemlíteni, hogy ezt a megoldást a mezőgazdászok számára találták ki, hogy a hamarosan beinduló mezőgazdasági szezon során megkönnyítsék számukra a traktorokkal és egyéb mezőgazdasági gépekkel való közlekedést” – tette hozzá Petrikán Péter. 

Az M1683-as számú híd 57 méter hosszú, hatvanegy évvel ezelőtt építették, 1963-ban. Jelenleg a szerkezeti-műszaki állapota a lehetséges 7-ből a 7-ik fokozatban van, ami a lehető legrosszabb állapotnak felel meg, és a szakértők véleménye szerint folyamatosan egyre tovább romlik. A megyei hivatal tájékoztatása szerint az évek során a forgalom intenzitása, valamint a téli időszakban végzett vegyszeres karbantartás is jócskán hozzájárult a múlt év novemberében lezárt híd állapotához. Ezek következtében a híd egyes szerkezeti részei súlyosan károsodtak, ami nagymértékben befolyásolja teherbírását és élettartamát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?