Maradjunk meg itt egymásnak (VIDEÓ és KÉPEK)

A kezdeményezés 6000 embert fog össze (A szerző felvétele)
Csicsó |

Szeptemberi megalakulása utáni első rendezvényét tartotta a Csiliz Menti Népfőiskola. Kézművesek találkoztak a látogatókkal szombat délután a csicsói kultúrházban, ahol a korábban kihirdetett rajzpályázat eredményeit is ismertették.

A Csiliz Menti Népfőiskola 8 falu, Kulcsod, Csicsó, Csiliznyárad, Csilizpatas, Balony, Szap, Csilizradvány és Medve összefogásában alapult. Célja, hogy közösséget hozzanak létre, hogy ne elszigetelten tevékenykedjenek, hanem megismerve egymás értékeit, történelmét, együtt, összekapaszkodva tegyenek sajátjaikért és otthonukért, a Csiliz mentéért. A szombati kézműves találkozó célja is egybecsengett ezzel, ugyanis hagyományos mesterségek képviselői találkoztak egymással, láthattunk hálókötést, hímzést, nemezelést, népi öltözékeket, fafaragást és még kész házi gyúrt tésztát is. Összesen húsz kézműves jelezte, hogy szívesen bemutatnák mesterségüket a nagyközönségnek.

A találkozóra 20 kézműves érkezett, akik be is mutathatták mesterségüket (A szerző felvétele)

6000 ember egymásért

A Csiliz Menti Kézműves Találkozó megnyitóján Kiss Klaudia, a rendezvény főszervezője köszöntötte a jelenlévőket és ismertette a délután programját, utána Németh Andrea, Csicsó polgármestere vette át a szót, aki elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a népfőiskola megalakulása után ők adhatnak először helyszínt egy ilyen rendezvénynek. Végezetül Buchinger Péter, a Csiliz Menti Népfőiskola társalapítója vette át a szót.

„Akkor, amikor itt állok és integetek, azt a világon 8 milliárdan több mint 200 országban értik. Amikor azt mondom, hogy »people«, azt a világon körülbelül 2 Mi, 88 országban értik, a többiek csak sejtik. Amikor azt mondom, hogy »ľudia«, azt a világon körülbelül 300 millióan, 13 országban értik, a többiek csak sejtik. Amikor azt mondom, hogy Magyarország, azt a világon körülbelül 15 millióan, egy plusz tíz országban értik, a többiek csak sejtik. Amikor azt mondom, hogy Felvidék, azt a világon kevesebb mint 500 ezer ember, egy országban érti, a többiek csak sejtik. Amikor azt mondom, hogy Aranykert, Csallóköz, azt a világon 250 ezer ember érti, a többiek csak sejtik. Amikor azt mondom, hogy Csilizköz, vagy inkább Csiliz mente, azt az egész világon 6000 ember, 8 faluban érti, a többiek csak sejtik. Ezzel az rövid utazással, amikor az egész glóbuszról ide zuhanunk, szerettem volna szemléltetni, hogy milyen fájdalmasan egyedül vagyunk ebben a világban, ennyien vagyunk itt egymásnak”

– mondta el Buchinger Péter, számokkal is szemléltetve ezen összefogás fontosságát.

„Csak mi vagyunk itt egymásnak és szeretném, ha ezt a zsigereinkig megértenénk”

– hangsúlyozta, majd hozzátette a bomlasztó erőknek neki kell feszülni, mégpedig építő erővel és a népfőiskola keretein belül is ennek szellemében kezdik majd el tevékenységüket, jelen lesznek képzésekkel, előadásokkal, kulturális rendezvényekkel és sporteseményekkel.

A szeptemberben kihirdetett rajzpályázatukra összesen 121 alkotás érkezett, melynek az eredményhirdetése délután 5 órakor. A találkozó során különféle frissítőkkel, szendvicsekkel kínálták az érkezőket. A Csiliz Menti Kézműves Találkozót a Felvidéki Magyar Értéktár és a Kultminor Kisebbségi Kulturális Alap is támogatta.

 

Buchinger Péter csilizközi, csallóközi magyarság értékeinek, hagyományainak megmaradásáról beszélt (A szerző felvétele)

A falusi fiatal esete

A népfőiskola képviselői az értékmegőrzés mellett az értékteremtést is nagyon fontosnak tartják. Szeretnék maguk írni a történetüket, olyanokat, amelyek a közösség fennmaradása számára valóban fontosak, magyarázta az Új Szónak Buchinger Péter. Kiemelte, hogy manapság „sztorialapú” életet élünk, az viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen sztorit, milyen történetet adunk majd tovább a következő nemzedéknek.

„Most a legnépszerűbb ilyen sztori az, hogy utazunk, önmegvalósítunk és minden happy. Észrevettem, hogy az, hogy mi itt vagyunk egymásnak, hogy falusiak maradjunk, már nem olyan népszerű. Azt várom, hogy a népfőiskolán tudjunk majd olyan történeteket mondani a magunkfajta fiataloknak, amik mégis népszerűek lesznek és újra létezni fog egy olyan fenomén, mint a »falusi fiatal«”

fejtette ki.

„Amikor a helyi fiatalok elindulnak utazgatni a világban és megtalálják maguknak Velencét, vagy Riót, ott is a közösséget keresik, csak történetesen nem a sajátjukat találják meg. Ennek a szépségét látják ők is, de valahogy itthon nincs meg a helyük. Azt gondolom, hogy a népfőiskolával fogunk tudni nekik helyet találni”

– mondta el Buchinger Péter. A mai rohanó világ ellenében azt hangsúlyozzák, hogy ezek a templomok, ezek a falvak itt ezer évesek és ez az ezer év kötelez.

A kézművesektől a délután folyamán vásárolni is lehetett (A szerző felvétele)

Kulturális felpezsdülés

A koronavírus után az érintett falvakban úgy érezték, hogy a kulturális élet a környéken hanyatlóban van, felmerült az igény egy komolyabb kezdeményezésre.

„Az embereknek új impulzusokra, új rendezvényekre van szükségük, ami egy közös találkozási pontot ad, ahol együtt tudnak lenni”

– mondta el Bödők Károly, a népfőiskola társalapítója. A programok, rendezvények és képzések szervezői, a 8 község kultúrfelelősei havonta találkoznak egymással, hogy megbeszéljék a jövőbeni terveket. Lesznek futóversenyek és szervezés alatt van már az Anya-lánya és Apa-fia tábor is.

„Szeretnénk értékmentés céljából nagy öregeket, helyi idős embereket megszólaltatni és podcast beszélgetéseket készíteni velük. Összegyűjtjük a falvak történetét és ezeket kielemezve tanulnánk a másiktól. Az a tapasztalatunk, hogy nem ismerjük eléggé egymás településének a történelmét”

– tette hozzá Bödők Károly.

Közel egymáshoz

„Feltettük a kérdést, hogy egy csilizközi, csallóközi embernek mi a fontos. A célunk, hogy az ő érdeklődésüket nézzük, olyan szakemberek érkezését várjuk, olyanokat keresünk, akik mentorokként is jelen lehetnek az életükben. Nagyon széles ez a témakör, lehet például szó a növény-, gombatermesztésről, pálinkafőzésről, az egyre népszerűbb rétes-, vagy kenyérsütésről, de említhetjük akár az alap jogi, állampolgári ismeretek megosztását, vagy a politológia felé is elindulhatunk”

– mondta el Lukács József, Csiliznyárad polgármestere, a népfőiskola társalapítója. Szeretnék felélénkíteni a falvak életét azzal is, hogy a hasonló érdeklődésű, nagy szakmai tudással bíró embereket, vagy például táncos és éneklő csoportokat, zenészeket összehozzák egy közös együttműködés reményében, vagy akár csak tapasztalatcsere céljából.

„Ezekből a falvakból mindenki ismer mindenkit. Csilizköz Csallóközön belül is egy kis sziget, összeköti az embereket az iskola, az óvoda, a különböző tevékenységek és a munka is”

– mondta el a polgármester.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?