Marad az ideiglenes költségvetés Nagymegyeren

Leghamarabb március közepén lehet elfogadott költségvetése a városnak (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

Továbbra is ideiglenes költségvetéssel működik a város, annak ellenére, hogy már tavaly belekezdtek Nagymegyer 2024-2026-ra vonatkozó pénzügyi tervezetének előkészítésébe.

Hétfőn délután, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen sem sikerült a 2024-2026-os költségvetési tervezet utolsó változatát elfogadni a városi művelődési központban tartott plénumon, sőt mintegy fél órás tanácskozás és vita után, a napirendről is lekerült. Erre a főellenőr, a nemrég pozícióját hivatalosan is elfoglaló Kmeť Richard írásos véleményé alapján két okuk is volt. A tervezet vizsgálatakor kiderült, hogy a minimális idejű, 15 napos kifüggesztési kötelességnek nem tettek maradéktalanul eleget, ami a hétfőn, egy nap híján nem teljesült, a másik pedig olyan tartalmi hiányosságok, melyek így, ebben a formában nem felelnek meg a hatályos törvényeknek. A főellenőr még a múlt héten elküldte véleményét a képviselőknek, amit áttanulmányozva azt javasolták, hogy vegyék le a napirendi pontok közül.

Soóky Marán, Nagymegyer város polgármestere Kórósi Zalán és Csémi István képviselők kifogásaira reagálva leszögezte, hogy a 15 napos kifüggesztés a hétfői nappal éppen teljesült. Indoklásában pedig elmondta, a város jogászának egyetértésével mégis javasolják a költségvetés elfogadását – a főellenőri jelentés ellenére is, hiszen addig nem fizetheti ki a támogatásokat a város.

„A kifüggesztés rendben volt. Amíg a város ideiglenes költségvetéssel működik, addig nem tudjuk a támogatásokat megadni a városi szervezeteknek”

– osztotta meg a polgármester. Csémi István képviselő a polgármester felszólalása után azonnal szót kért és kijelentette, hogy a hétfői nappal még nem volt meg a szükséges 15 napos időintervallum.

„Ezt a kifogást fogalmazta meg a főellenőr is véleményében, ezt jegyzeték meg a pénzügyi bizottság tagjai is, a képviselők is több alkalommal figyelmeztettek. A támogatások elbírálása miatt fontos lenne elfogadni a költségvetést, de a másik oldalon már nem elég a szimpátia, a törvényeket is be kell tartani”

– szögezte le.

Koczkás Beáta, a város hivatalvezetője ragadta magához a szót, majd hozzászólásában elmagyarázta, hogy a főellenőr vizsgálatában a közigazgatási törvényt vette figyelembe, nem azt, ami a községekre vonatkozik.

„A községre vonatkozó törvényekben az van, hogy 15 nappal előtte kell kifüggeszteni a javaslatot, a rendeletekről szóló paragrafus vonatkozik erre is, tehát a kifüggesztés napjával már elkezdődik az időszak, ami a vasárnappal együtt 15 nap volt”

– magyarázta el. Hozzátette, hogy mindezt a város jogásza is megerősítette számukra korábban. Pongrácz Kálmán képviselő, a munkaelnökség elnöke azonban elmondta, hogy mégiscsak kellene még egy nap, hogy semmiképp ne lehessen megtámadni a költségvetés elfogadásának körülményeit.

A költségvetés végül lekerült a napirendről (A szerző felvétele)

A főellenőr, aki maga is jelen volt az ülésen, kijelentette, hogy vizsgálatában nem azt írta, hogy törvénytelen a költségvetés hétfői elfogadása, hanem azt, hogy nem egyértelműek a körülmények.

„Nem ez a legfontosabb pont a jelentésben, hanem az, ami nem felel meg benne a törvényeknek. Ez pedig egy hiányosság”

– egészítette ki. A főellenőr részletes vizsgálatából kiderül, hogy a kifüggesztéssel kapcsolatban nem csak a közigazgatási, hanem a községekre vonatkozó törvényre is hivatkozott és az is, hogy a költségvetés utolsó, kifüggesztett verziójában nincsenek benne a célkitűzések, amik a kötelező feltételei egy ilyen dokumentumnak.

Felszólalásában Csémi István mellett, Néveri Sándor, Kórósi Zalán, Pongrácz Kálmán és Hodosi Tibor képviselők is kifejtették aggályaikat a tervezet tartalmi és formai hiányosságaival kapcsolatban.

„Már hat alkalommal ültünk össze a pénzügyi bizottsággal, hogy kikeverjük ezt a misungot. A hivatal munkatársainak felelnie kellene ezért és precízen, pontosan elénk tárnia. Hatszor négy órát ültünk rajta és még sincs foganatja”

– mondta el Hodosi Tibor.

Csémi István javaslatára végül levették a költségvetést a napirendről. A tervezetet, amennyiben az időponton addig nem változtatnak, március 18-án, hétfőn rendkívüli testületi ülésen tárgyalják újra. A képviselő-testület megegyezett abban abban is, hogy addigra a támogatásért folyamodott szervezetek pályázatát is elbírálják, így egy kalap alatt a költségvetésről és a odaítélendő összegekről is akkor döntenek majd.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?