Régió

Már az alapiskolák is átállnak a távoktatásra

VÁGSELLYE/GALÁNTA/DIÓSZEG | Felkészültek a távoktatásra az iskolákban, mégsem indultak mindenhol hétfőtől az online órák. Az iskolák kihasználják az oktatási tárca segítségét.
Marosi Bianka

2020. október 27. 14:30

anna
- Marosi Bianka felvétele

A koronavírus-járvány tavaszi hulláma után az iskolákban felkészültek arra, hogy ha ismét vesztegzár alá kerül az ország, zökkenőmentes legyen a távoktatás. 

Folyamatos átállás

A vágsellyei Pázmány Péter Alap-iskolában a Google Tanterem használatát már az elmúlt időszakban begyakorolták a gyerekek az iskolában. „Múlt pénteken és ma értekezletet tartottunk a kollégákkal, megbeszéltük, mit hogyan intézünk majd, összeállítottuk a módosított órarendet. Hétfőn megkapták a gyerekek a főtantárgyakból, vagyis magyar és szlovák nyelvből, valamint matematikából a leckét, illetve az egész hétre a tananyag tervezetét. Az online órák keddtől indultak. Annak ellenére, hogy már készültünk a távoktatásra, folyamatos az átállás” – mondta el a iskola igazgatója, Hamar Mónika. Hozzátette, a kollégáknak teljes mértékben alkalmazkodniuk kellett a megváltozott feltételekhez, ezért már az augusztusban tanfolyamon vettek részt, hogy ne okozzon gondot a zökkenőmentes haladás. Az intézmény összes pedagógusának van szolgálati számítógépe, és egyelőre az iskola épületéből folyik az oktatás, így minden feltétel adott ahhoz, hogy végezni tudják a munkájukat. Kiemelte, a pedagógusok felkészültségén túl rendkívül fontos, hogy a szülők is támogassák a gyerekeket a tanulásban, hiszen magukra vannak hagyva.

„Sajnos még mindig a tanév elején járunk, ami megnehezíti a dolgunkat. Tavasszal egy elkezdett tanévet fejeztünk be távoktatással. Most viszont új tananyagokat kell átadni, amit sokkal könnyebb személyes jelenléttel megvalósítani. Sokszor szükség van bizonyos átszervezésekre, vagyis az egyes témákat más sorrendben veszik át a pedagógusok. Matematikából például a szerkesztés következne a tantervben, de helyette az egyenleteket veszik át előbb. Mindenképpen a kulcskompetenciákra összpontosítunk a fő tantárgyakon belül és igyekszünk alkalmazni a tantárgyak közötti kapcsolatokat” – részletezte Hamar Mónika. 

A vágsellyei alapiskolában az igazgatónő szerint minimális az olyan tanuló, akinek semmilyen eszköze nincs a távoktatás megvalósításához. Nekik egyéni megoldásokat találtak. Az oktatási minisztérium támogatást nyújt technikai eszközökre, amelynek összege a gyerekek létszámától függ. A Pázmány Péter Alapiskola 2000 euró támogatásra jogosult. Az igazgatóság notebookokat igényel a támogatásból. 

Postán és telefonon

Már a diószegi Petőfi Sándor Alapiskola is kiadta a módosított órarendet a tanulóknak. „A nagyobb óraszámban oktatott tantárgyakat nagyobb óraszámban oktatjuk online formában is. A többi tantárgyat is arányosan osztottuk el az említett módosított órarendben. A felvételi tantárgyak, vagyis a magyar, a szlovák nyelv, valamint a matematika tehát hetente három alkalommal kerültek bele, amelyek viszont heti 2-3 alkalommal lennének, azokat heti egy alkalommal letartjuk meg. Mivel volt már hasonló tapasztalatunk tavasszal, ezért könnyebb az átállás. Pénteken még nem szerepeltek a miniszteri rendelkezések pontos megfogalmazásai a tárca honlapján, ezért úgy döntöttünk, hogy hétfőn még tartunk egy pedagógiai értekezletet, ahol minden szervezési kérdést tisztázunk, a tudnivalókat összegezzük, tájékoztatjuk róla a szülőket, és kedden indul az órarend szerinti online oktatás” – tudtuk meg Takács Katalintól, az iskola igazgatójától. Elmondta, hogy mivel a számítógépes tanulás jobban igénybe veszi a gyerekeket, ezért naponta négy tanítási óra került az órarendbe. Az iskola 36 felső tagozatos tanulója között vannak néhányan, akiknek nincs megfelelő technikai felszerelésük az online oktatáshoz. Számukra postán küldenek kinyomtatott feladatlapokat a pedagógusok, illetve telefonon tartják majd a kapcsolatot velük.

Zökkenőmentes oktatás

A galántai Kodály Zoltán Gimnáziumban a nyolc évfolyamos tagozaton is áttértek a távoktatásra, amely teljesen zökkenőmentesen zajlott. A tanárok többsége otthon tartja az online órákat, csak néhányan vannak az épületben. Marsall János igazgató elmondta, olykor szinte követhetetlenek az oktatásügyi minisztérium rendeletei. Arról, hogy a tanároknak támogatást lehet igényelni a korlátlan mobiladat- és percdíjhasználatra, a sajtóból értesült. 

Mindhárom iskola igazgatója igényelte az oktatásügyi tárca által nyújtott segítséget, vagyis a korlátlan mobiladat- és percdíjhasználatot a pedagógusok számára, hogy problémamentes legyen a kommunikáció a tanítók és a tanulók között. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A hírek szerint a most tervezett Covid-pass az első körben az európai újranyitásban segíthet, de később akár az egész világon is használhatnák, elfogadhatnák egy egységes irányelv alapján.

Covid-pass: A jövő útlevele?

koronavírus

Koronavírus: 23 beteg elhunyt, mindössze 196 új esetet találtak vasárnap

Daniel Ricciardo

Ricciardo: felháborító, ahogyan ismételgették Grosjean balesetét

Sir Sean Connery

Kiderült, mi okozta Sean Connery halálát

omega

História a VASÁRNAPBAN: Az Omega (már) történelem

koronavírus Csehország

Csehországban ezerre csökkent a napi fertőzések száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.