Magyar városnéző séták Pozsonyban

Pozsony |

<p>Szombattól tematikus magyar nyelvű városnéző sétákat indított a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás a fővárosban. A tematikus séták során Pozsony szinte elfeledett arcával ismerkedhetnek meg a résztvevők. Az első séta szombaton indult a Hviezdoslav téri Ganümédész-kúttól.&nbsp;</p>

A résztvevők Benyovszky Mánya Ágnes vezetésével megismerkedhettek a boldog békeidők pozsonyi építészetével. A májusi séta célja a Káptalan utca, Pozsony egyik legrégebbi utcája, Pázmány Péter itt alapított jezsuita kollégiumot. Egy másik séta során Petőfi Sándor és Pozsony kapcsolatát elemzik. A résztvevők az idegenvezetés keretében Petőfi-verseket és a költőről szóló irodalmi alkotásokat is hallhatnak. A Pozsony és a magyarok az első Csehszlovák Köztársaság idején című városnézésen a két háború közötti fővárost barangolhatják be a látogatók Korpás Árpád vezetésével. Csanda Máté a Toldy-kör legjelentősebb képviselőit és századforduló Pozsonyban élő magyar értelmiségijeit mutatja majd be a városnézőknek. A szombati sétán a vendégek megtekinthették a színház és a vigadó épületét, az egykori Grössling fürdőt érintve kisétáltak a Duna-partra. Útba ejtették az állami fémipari szakiskolát, a Pozsonyi Ipartestület és a hadtestparancsnokság épületét. A sétálók megfigyelhették, hogyan épül az egykori Ferenc József híd. A séta útvonala az egykori András király térre (Šafárikovo námestie) vezetett. A Kék templom, a paplak és a gimnázium épülete sem maradhatott ki. A Kempelen Farkas –utca (Klemensova ulica), a Duna utca és a Baross Gábor – utca (Štúrova ulica) századforduló idejében épült házai előtt elhaladva a Pozsonyi Kereskedelmi és Iparkamara Csáky téri (Komenského námestie) palotáját útba ejtve tért vissza a közönség a Hviezdoslav térre, amelyet egykor Kossuth Lajos térnek neveztek. Az érdeklődők a polgári társulás honlapján találnak bővebb információkat a programról. (béva) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?