Ludo története: börtön elől az idegenlégióba

Ludo bevetésen (Maquet Ludovic képarchívuma)
Dunaszerdahely |

A volt idegenlégiós hosszú évekig Franciaországban szolgált, ahol sok élménnyel lett gazdagabb. Nem titkolja, hogy az igazságszolgáltatás elől menekült. Minderről többet is megtudhatunk nemrég megjelent könyvéből.

Maquet Ludovic, születési nevén Makki Lajos mindig is szerette a kihívásokat. Eddig többnyire a nehezebbik utat választotta. Amikor a légióba került, megint választania kellet, úgyhogy nem volt kérdés, hogy a még több nehézséget tartogató szakasz, az ejtőernyős különítmény mellett döntsön. Az itt eltöltött 19 éve alatt folyékonyan megtanult franciául és kitanulta a mesterlövészetet is. Elmondása szerint a közhiedelemmel ellentétben az idegenlégióban ők „nem Rambók”. Erre a legjobb példa, hogy egészen kilenc év telt el addig, míg először egy éles bevetésen meg kellett húznia a ravaszt.

„Mielőtt bekerültem oda, csak mendemondákat hallottam a francia idegenlégióról, amik többnyire nem voltak igazak. Sőt, az erről megjelent könyvek 90 százaléka egyenesen hazugság. Az ott szolgáló katonák nem emberfelettiek, ugyanolyan emberek, mint bárki más. A légió híres nagy ereje nem egy emberen múlik, hanem az összetartáson. Ahol 130 nemzetiség szolgál együtt, lehet akármilyen vallású, muzulmán, katolikus, ortodox zsidó, akkor is ugyanazt a célt szolgáljuk”

– mondja Makki Lajos könyvének dunaszerdahelyi bemutatóján.

Egy fiatal fiú kívánsága az volt, hogy felpróbálhassa Makki Lajos, bevetéseken viselt hivatalos szerelését, zubbonyát és a sapkáját is, melyeket a bemutatóra is elhozott (A szerző felvétele)

A Ludo, egy hontalan idegenlégiós című könyv bemutatóját a dunaszerdahelyi Beer&Wine Depotban tartották. 

„A szerző egy gyakorlott forgatókönyvírókra jellemző elképzelést valósított meg, ugyanis nem kronologikusan indítja a történetet, hanem azzal kezd, hogy a görög határon, a bűncselekmény után húsz évvel elfogják. Először részletezi a görögországi börtönélményeket, majd a Szlovákiának való kiadatását és csak utána kezdődik el a légiós történet”

– árulja el Somogyi Szilárd, Makki Lajos egyik gyermekkori jó barátja, aki elsőnek olvashatta és véleményezhette a könyv első 14 oldalának kéziratát és a könyvbemutató levezénylésében is segédkezett.

Somogyi Szilárd több érdekes részletre is rákérdezett a könyvbemutatón. "Már az első oldalon éreztem, hogy jó lesz a könyv" – emlékszik vissza Somogyi Szilárd. (A szerző felvétele)

A könyv egy jelentős része a bevetésekről és missziókról szól. Korzika volt az ejtőernyős különítmény bázisa, ahonnan minden alkalommal elindultak és ahová visszaérkeztek. Bejárták csaknem az összes kontinenst.

„Az első misszióm Jugoszláviában, 1995-ben volt, ahova úgy vonultunk ki mint ENSZ katonák, majd egy hónap után átkerültünk NATO vezérség alá. Ekkor lettünk az IFOR Jugoszláviában. A feladatunk a határőrzés volt, ugyanis az akkori rendelkezések alapján, a határ melletti 2 kilométeres sávokat szabadon kellett hagyni. Ezt a sávot őriztük mi”

– emlékszik vissza Makki Lajos. 

A Beer&Wine Depot belső helyiségei és a terasz is csordultig megteltek, csaknem százan voltak kíváncsiak élőben is az ex idegenlégiós visszaemlékezéseire (A szerző felvétele)

A légióban eltöltött 19 évének a görögországi elfogása vetett véget, majd megkezdte két éves börtönbüntetését. Fél évet Görögországban húzott le, majd másfelet Szlovákiában raboskodott. Már a katonaság alatt megfogalmazódott benne, hogy leírja történetét, de mivel körözés alatt állt, nem foghatott neki. Végül a Ludo, egy hontalan idegenlégiós című könyv több mint négyszáz oldalas lett.

„2019-ben zártak börtönbe és egészen 2021-ig volt időm arra, hogy megírjam a könyvet. Az emlékeim megvoltak, fényképek is, amiből több ezer darab van, ugyanis az elejétől kezdve fotóztam a légióban töltött időt. Kicsit zavarban voltam a rendezvény elején, golyóálló mellényben és fegyverrel a kezemben jobban érzem magam. Azt szerettem volna a könyvemmel elmondani az embereknek, hogy mindig van kiút és hogy sose adjuk fel”

– mondja Makki Lajos. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?