Lovász László világhírű matematikus Komáromban: a két Nobel-díj sokat javíthat a fiatal magyar kutatók kapcsolatain

Lovász László
Komárom |

A neves kutató egyben arra is kitért, Karikó Katalin és Krausz Ferenc példája azt is mutatja, rendkívül fontos, hogy a diákok itthon végezzék el az egyetemi tanulmányaikat.

A matematikus és korábbi MTA-elnök Lovász László a Selye János Gimnáziumban adott elő a matematika világáról (erről hamarosan bővebb összefoglalót közlünk majd). Az egyik diák arról kérdezte, mit jelent Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díja a magyar tudomány számára.

Mindketten olyan témákon dolgoznak, amelyek abszolút nemzetköziek. Krausz Ferencnek mindig is elég szoros kapcsolata volt a magyarországi fizikusokkal – Karikó Katalinnak [korábban] talán kevesebb, de mostanában neki is több van.

A világban nyilvánvalóan jelentősen javítja egy ilyen esemény a magyar tudományról alkotott képet. Ez informálisan, de oda vezet, hogy fiatal magyar kutatók esetleg kicsit könnyebben kapnak meghívást, ösztöndíjat külföldre – vagy ami egyre fontosabb, hogy a külföldiek szívesebben kötnek együttműködést magyar műhelyekkel”

– fejtette ki Lovász.

Ezen felül úgy látja, a két kiváló szakember életpályája arra is példa, hogy az egyetemi tanulmányokat érdemes itthon befejezni: „Mindketten Magyarországon végezték a tanulmányaikat, ami azt jelenti, hogy itt tanulni nem jelent hátrányt. Ezt én is alátámasztom, s el szeretném mondani, hogy amit én itthon az egyetemen tanultam, az mindig legalább annyi volt, sőt néha határozottan úgy éreztem, hogy több, mint amit a Németországban vagy Amerikában tanuló kortársaim tudtak. Ez is egy fontos dolog, hogy jó lenne, ha fiatal magyarok mondjuk az alapképzést Magyarországon végeznék el. Vagy hát itt, a Szlovákiában élők választhatnak Magyarország, Csehország és Szlovákia között.

Tehát mindenképpen valahol itt, a szülőföldjük közelében végezzék el az egyetemi tanulmányaikat, mert akkor megismerik az itteni, tudománnyal foglalkozó embereket, akik tanítják őket. Ez azt jelenti, hogy egy sokkal mélyebb kapcsolat alakul ki köztük, ami nekünk, egy kis népnek, nagyon fontos.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?