Régió

Lomtalanítunk és szemetelünk a karanténban

Komárom | A komáromi hulladékszállítást és -feldolgozást végző Clean City vállalat kedd óta újra a korábbi üzemmód szerint működik. Az elmúlt két hetet nagyobb probléma nélkül vészelték át, a cégben azonban úgy látják, a gondok még csak most kezdődnek.
Vataščin Péter

2020. április 4. 12:00

Komárom
- Vataščin Péter felvétele

A Clean City telephelyein március második felében is dolgoztak, a tiltó rendelkezések miatt azonban a lakosok nem vehették igénybe a cég minden szolgáltatását. Március 31-től a Közegészségügyi Hivatal engedélyezte, hogy a Harcsási úton lévő komposztáló és hulladékgyűjtő telephelyet újra megnyissák, így minden visszatért a rendes kerékvágásba.

Új központi rendelet

„Vártuk, hogy a helyzetre való tekintettel állami szinten beszüntetik a hulladék szelektálását, de ez nem történt meg. Tettek egy olyan óvintézkedést, hogy pár napra félre kell rakni, és csak később lehet feldolgozni a szelektált hulladékotˮ

– mondja Farkas Péter, a vállalat igazgatója.

Ugyanakkor ezzel eddig is várniuk kellett, hiszen gyakorlatilag sosem történik meg azonnal a feldolgozás, fokozatosan szelektálnak. Mindössze egyetlen alkalmazottuk kényszerült arra, hogy két hét fizetett szabadságot vegyen ki. Szerencsére az még csak fel sem merül, hogy embereket kellene elbocsátani a vállalattól.

Komárom

Éjszaka „szemetelnek”

Az eltelt időszakban a vállalat igazgatója szerint elsősorban az emberek magatartásával adódtak problémák. „A március közepén kiadott rendelet miatt egy pénteki napon bezártuk a gyűjtőudvart, hétfőre ismeretlen tettesek leverték az összes lakatot. Nem vettük észre, hogy valami is eltűnt volna, de valaki nyilván azt hitte, kincseket fog ott találniˮ – mondja az igazgató. Közben a boltok szintén zárva tartottak, nem tudtak azonnal új lakatokat vásárolni, ezért ideiglenesen a telephelyeken talált használt lakatokkal zárták az ajtókat, kapukat.

„Hiába voltunk bezárva, minden reggel rakodógéppel kellett eltakarítanunk azt a hulladékot, amit az emberek a gyűjtőudvar zárvatartása ellenére éjjel odahordtak a kapunk eléˮ

– sorolja az újabb gondot Farkas Péter. Elmondása szerint az utóbbira már korábban is volt példa, az elmúlt két hétben azonban minden reggel ezzel az állapottal szembesültek.

Több a hulladék

„Nyugodtan kijelenthetem, hogy sokkal nagyobb a hulladékmennyiség, mint azelőtt. Az emberek a járvány miatt otthon tartózkodnak, rengetegen azzal ütik el az időt, hogy takarítanak. A pincékből most kerülnek elő azok a »kincsek«, amik lehet, hogy már 20 éve ott lapultak a pince mélyén, de végül mégiscsak limlomnak bizonyultak. Vannak rendesebb polgárok, akik a lomtalanításukhoz külön nagy méretű konténert rendelnek, de sajnos a lakosság nagyobb része simán kirakja az ilyen hulladékot a lakótelepi konténerek mellé, vagy túltömi azokat. Ráadásul a Vág-hídon érvényben lévő súlykorlátozás miatt a kukásautók csak félig megrakottan hordhatják a hulladékot a hulladéklerakóba, miközben mi továbbra is a kiürített kukák száma alapján vagyunk kénytelenek a várossal kötött szerződés értelmében számlázni. Most egy fordulóval csak feleannyi kuka tartalmát szállíthatjuk el, miközben az egységár a teljesen megrakott kukásautóra volt megállapítvaˮ– vázolja az igazgató az egyik legnagyobb gondot. Vannak olyan helyek a városban, ahová háromszor is vissza kell mennie a kukásautónak. Mindez magától értetődően növeli a költségeiket, a növekvő hulladékmennyiség kezeléséhez pedig alkalmanként több munkásra is szükség lenne. Ráadásul kérdés az is, hogy az önkormányzat hogyan tud majd fizetni a cégnek a hulladékkezelésért, hiszen a járvány okozta helyzet miatt várhatóan a város bevételei is jelentősen csökkenhetnek.

Komárom

Potenciális veszély

Farkas Péter a háztartási hulladékba kerülő használt szájmaszkokkal kapcsolatban azt mondta, hogy mivel hulladékkal dolgoznak, általánosságban mégiscsak jobban ki vannak téve a fertőzésveszélynek, hiszen a vírus gyakorlatilag bármilyen tárgyról bejuthat az emberi szervezetbe. Ha egy munkásukat koronavírussal diagnosztizálnák, az azt eredményezné, hogy a vállalat minden alkalmazottját karanténba helyeznék, az pedig akár a komáromi hulladékgazdálkodás megbénulásához is vezethetne. Utóbbi nyilvánvalóan komoly veszélyt jelent az ország összes településén. 

A komáromi kórházból kikerülő kommunális hulladékot is ők szállítják a hulladéklerakóra, azonban a kórházi veszélyes hulladékot más, erre szakosodott vállalat kezeli, így az semmiképpen sem bukkanhat fel sem a Clean City telephelyein, sem pedig az izsai hulladéklerakóban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Vesszen Trianon zászló Somorján

Vesszen Trianon zászló Somorján

eső időjárás

Meleg lesz, délutánra jön az eső, jégeső

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.