Logisztikai park épülhet Hidaskürt határában

Hidaskürt
Hidaskürt |

A Cargo vállalat részére logisztikai park létesülne Hidaskürt kataszterében. Jelenleg a véleményezés zajlik, a lakosok egy része a kamionforgalom növekedésétől tart.

A Zeltop Kft. november végén nyújtotta be igénylését a Galántai Járási Hivatalhoz, amelyben logisztikai park építésére kért engedélyt a Cargo Group Kft. számára Hidaskürt kataszterében. A település polgármestere, Rózsár Tibor lapunknak elmondta, a területfejlesztési terv alapján ez a része a falunak ilyen célra van kijelölve, tehát megvan a lehetőség a logisztikai park megépítésére. 

Ötven munkahely
„Egyelőre még csak a véleményezés és az engedélyeztetés folyik, ami akár egy-másfél évig is elhúzódhat. Amit jelen pillanatban tudunk, hogy egy raktárhelyiség épülne a tervek szerint a Cargo vállalat számára, amely az áru beszállítására, raktározására és annak továbbítására szolgálna. Olyan információ is a tudomásunkra jutott, hogy 50 munkahely létesülne a parkban, ám ezt hivatalosan nem erősítette meg senki. Az első kérdésem, amikor felmerült a javaslat, az volt, hogy milyen mértékben növekedhet a kamionforgalom. Azt a válasz kaptam, hogy lényegében nem lesz nagyobb a forgalom, mivel ezek a teherautók most is áthaladnak a településen. A változás annyi lenne, hogy a tervezett logisztikai parkban átraknák az árut és vagy tovább szállítanák, vagy visszafordulnának, tehát nem lenne jelentős teherforgalom-növekedés. Egyelőre nem tervezünk lakossági fórumot ezzel kapcsolatban, hiszen még csak a tervek előkészítésénél tartunk, de ha lesz ilyen kezdeményezés, akkor természetesen a törvény értelmében fogunk eljárni” – fogalmazott Hidaskürt polgármestere. 

A forgalomtól tartanak
A járási hivatal az előírásoknak megfelelően értesítette az érintett településeket a tervről, hogy véleményezzék azt. „Az egyetlen negatívum a teherforgalom, ami miatt a lakosok aggodalmuknak adtak hangot, elsősorban a szomszédos Vezekényen. Településünkre azonban még nem érkezett be a kérvény az építkezési engedélyre, tehát korai lenne a további lépésekről beszélni” – tette hozzá Rózsár Tibor. 

Késve tájékoztattak
Zupko Tamás, Vezekény polgármestere azonban arról tájékoztatott, hogy a Galántai Járási Hivatal az érintett községeknek még novemberben elküldte az értesítést a logisztikai park tervéről, Vezekény kivételével. „A hivatal tévedésből a Nagytapolcsányi járásban található azonos nevű Vozokany, vagyis Vágvezekény községnek küldte az értesítést, így mi csak késve kaptuk meg a hivatalos tájékoztatást. A törvény értelmében az ilyen információkról a lakosokat a falu honlapján és hirdetőtábláján kell értesíteni, hogy lehetőségük legyen kifejteni a véleményüket ezzel kapcsolatban. Erre 21 nap áll rendelkezésre. Mivel a járási hivatal késve tájékoztatott róla, csak december 30-án tudtuk értesíteni a lakosokat. Nagyjából 20-30 hozzászólás érkezett a település honlapjára, amelyben néhány kamionsofőrt leszámítva, akik pozitívan értékelték, hogy új munkahelyek létesülnének a közelben, a legtöbben az egyébként is nagy forgalom miatt fejezték ki nemtetszésüket. Az építkezést támogatók azzal érveltek, hogy jelenleg Nagyszombatban van egy logisztikai park, a hidaskürti egy átrakodó raktár lenne, ahonnan tovább szállítanák az árut Dunaszerdahely és Pozsony felé, tehát a helyieket nem érintené negatívan. A tiltakozók viszont, akik jórészt a főút mentén laknak, arra panaszkodnak, hogy a nagy forgalom miatt a házak fala repedezik, rengeteg a kátyú az utakon, illetve az állandó zaj is rendkívül zavaró. Régiónknak ez a legégetőbb problémája. Ha meglenne az elkerülő út Galánta és Dunaszerdahely között, valószínűleg senki sem tiltakozna” – hangsúlyozta Vezekény polgármestere. 

Soron kívül tárgyalnak
A héten rendkívüli képviselő-testületi ülést hív össze, hogy megtárgyalják a kérdést és egységes véleményt fogalmazzanak meg a beruházásról, a logisztikai park felépítéséről, amelyet aztán a Galántai Járási Hivatal környezetvédelmi osztályának továbbítanak. Zupko Tamás hozzátette, nincs tudomása arról, hogy bármelyik érintett település lakosai tiltakoznának az építkezés ellen. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?