Régió

Lévai értékmentés a részvételi költségvetésből

Léva | Június derekán a lévai zsinagógában mutatják be korlátozott számú közönség, mintegy ötven vendég jelenlétében azokat a lakosoktól és szervezetektől beérkező pályamunkákat, melyekre a részvételi költségvetésből igényelnek támogatást.
Száz Ildikó

2021. június 16. 17:22

Vincze László képarchívuma

Sikeres pályázók

A járási székhelyen 2019-ben hagyta jóvá a testület a részvételi költségvetést, és húszezer eurót osztanak szét a sikeres pályázók között. Tavaly tízből hat projekt kidolgozói kaptak támogatást. Legfeljebb háromezer eurót igényelhettek a városi büdzséből. A lévai Judo klub, a Lévai Művészeti Alapiskola szülői közössége és a lévai nyíllövők egyaránt háromezer eurót kaptak, a nyíllövők a tavalyi sikeren felbuzdulva idén újabb tervet nyújtottak be, és a támogatásból online-versenyeket szeretnének szervezni még nagyobb közönség és még több versenyző bevonásával. A Város Hangja Polgári Társulás 2500 euró támogatást kapott, a társulás célja minél több lakost bevonni a közügyekbe, a lévai és térségbeli eseményekbe.

Lévai zsinagóga

 

Online szavazás

Június 17-től 30-ig szavazhatnak a lakosok a benyújtott pályázatokra. A Saját Kézbe Polgári Társulás egy fémszív elkészítésére kért támgatást a várostól, hogy a lévai lakosok is részt vehessenek a jótékonysági kupakgyűjtésben. A helyi floorball klub az ifjú tehetségek felkarolására kér támogatást. A Lévai Művészeti Alapiskola szülői közösség már második alkalommal pályázik, ezúttal a hagyományok ápolására, újraélesztésére fókuszálnak. A Színpad Nélkül Polgári Társulás szabadtéri kulturális, művészeti rendezvényeket szervezne a támogatásból. A szőlősgazdák egy feszületet emelnének a Kereszthegyen. A Reviczky Társulás tagjai Cziczka Angela zeneszerzőnek, a lévai zeneiskola tanárnőjének készíttetnének emléktáblát. Cziczka Angela a lévai római katolikus templom orgonistája és kórusának vezetője 1888. április 28-án zenész családban született Selmecbányán. 1913-ban a lévai Reviczky Társaság felkérésére vállalta el a város első zeneiskolájának tanári és igazgatói teendőit. Később magán zongoratanárként működött, koncerteket adott és zenét szerzett. Cziczka Angela 1973. február 15-én hunyt el Léván, sírját a Lévai Magyar Asszonyok Ligájának tagjai gondozzák. 

Újraéledés népviseletben

A pályázók egyike Vincze László is, a Nyitrai Állami Levéltár lévai fiókjának a szakmunkatársa. „Számos helytörténeti jellegű kiadvány társszerzője vagyok, ezért tartom szívügyemnek a népviseletet. A pályázati támogatásból négy ünnepi népviseleti ruhát szeretnék varratni. A közönség a lévai Barsi Múzeumban tekintheti meg az öltözékeket, amelyeket egykori a fiatal lányok, legények, valamint az idősebb asszonyok és férfiak viseltek. Ma már kevesen tudják, milyen volt a lévai lakosok népviselete. Korabeli felvételek alapján szeretném elkészíttetni a ruhákat, mert a lévai lakosok inkább a térségbeli népviseletet ismerik, amely némileg eltér az egykori lévaitól, és jóval tarkább” – mondta Vincze László. A pályamunkában kitért a levéltáros arra, hogy a népviselet korábban az adott közösséghez tartozást is jelentette. A lévai népviselet a 19. és 20. század derekán fokozatosan feledésbe merült. A remélt háromezer eurós városi támogatásból további néprajzi kutatásokat végezne a szerző, megvarratná a ruhákat és néprajzi előadást tartva bemutatná azokat a múzeumban. Elsősorban a hagyományőrzés iránt érdeklődő, vagy néptáncos fiatalok figyelmét szeretné felhívni az egykori lévai népviselet jellegzetességeire, történetére. A népviselet viselőjéről sok minden kiderült, a például a családi állapota, az anyagi helyzete, illetve mezővárosi származása.

A pályázók arra kérik a lévai lakosokat, támogassák szavazatukkal az értékmentésre, hagyományőrzésre irányuló magyar vonatkozású projekteket.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič végül engedett, indulhat az oltási kampány

a

Az új autókban korlátozzák az előírt sebesség túllépését

f

Párkány: hosszú távon lesz kifizetődő a rendszer

kvíz

KVÍZ: Megismered a politikust kizárólag a szeméről?

koronavírus koncert

A tömegrendezvényeken kültéren is kell szájmaszk vagy reszpirátor

tiktok

Videó: Elhúzta kamasz fia ágyát a faltól, sokkolta, amit ott talált

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.