Lelkes citerás gyerekek sikerei Nyárasdon

Már a legkisebbek is ezüstsávosak (fotó: a zenekar képarchívuma)
Nyárasd |

A nyárasdi Lámpás citerazenekar 2020 nyarán alakult, de ez a rövid idő is elegendő volt ahhoz, hogy eljussanak az arany- és ezüstsávos minősítésig.

„Az alapiskolával együttműködve indítottam egy citeraszakkört még két évvel ezelőtt. Ezekből a diákokból most van kettő zenekarunk, 5-9. évfolyamig és a 3. évfolyam”

– mondta Házi Lajos, a szakkör vezetője és a Lámpás citerazenekar alapítója. Még a heti egyszeri próbáknak köszönhetően is sikerült olyan szintre tornázniuk magukat, hogy már most arany, illetve ezüst sávos minősítéssel büszkélkedhetnek.

„Az a véleményem, hogy ha tudunk valamit, akkor azt meg kell mutatnunk. Megkérdeztem hát a gyerekeket, hogy mit szólnának ahhoz, ha elkezdenénk versenyekre, fellépésekre járni. Ők támogatták az ötletet. Mostanra érett be a gyümölcs, ugyanis a Csallóközi Népművelési Központ és a nagyszombati kerületi önkormányzat által szervezett járási megmérettetésen, 2022. április 26-án Nagymegyeren az idősebbik zenekaruk aranysávos, míg a 3. éfolyam ezüstsávos minősítést kapott. A kicsik még nagyon az elején tartanak, így hát nagyon örültünk az eredménynek. Most már az lesz a célunk, hogy két év múlva ők is megkaphassák az aranyat”

– mondta elszántan Házi Lajos. Ezen a megmérettetésen a magas szintű tudásuk mellett a lelkesedésük is megmutatkozhatott.

„Szerencsések vagyunk, mert ez a két gyermek csapat annyira lelkes, hogy ha színpadra lépnek, akkor tarolnak. Persze a jó értelemben. Látszik rajtuk az akarat, a jókedv és ez a fontos. Hangosan zengett kultúrház a citera- és nótaszótól. Nekünk az a lényeg, hogy szórakoztassunk és közben mi is jól szórakozzunk”

– teszi hozzá.

Céljuk a közösségépítés is (fotó: a zenekar képarchívuma)

Fontos a hagyományőrzés

Alapvetően nincs könnyű dolga a tanítóknak, amikor szakköröket indítanak. Amelyik gyermek a sportban tehetséges, az többnyire a művészetekben, a zenében és minden másban is. Ezért kifejezetten örülnek annak, hogy mégis ennyien választották a citera szakkört. A zenélés mellett a másik legfontosabb számukra a hagyományőrzés.

„Nem is annyira babérokra törekszünk, hanem inkább a hagyományaink ápolására”

– teszi hozzá. Gyökereik megismeréséhez azonban elengedhetetlen az szülői támogatás. Az otthonról kapott erkölcsi támasz nélkül a gyerekek nem élveznék ennyire a citerázást és a citerás közösséghez tartozást. Eddig sikerült minden, a működésükhöz szükséges feltételt, eszközt előteremteniük pályázatokból és egyéb támogatásokból, nem utolsó sorban Nyárasd község önkormányzatától, melyekért nagyon hálásak.

A hagyományörzés is nagyon fontos számukra (fotó: a zenekar képarchívuma)

Testvérzenekarok

Jövőbeni terveik közt szerepelnek a rendszeres helyi, sőt, külföldi fellépések is. Nemrégiben Öttevényben, testvérközségükben jártak, ahol a nagyobbik gyermekcsoport lépett fel.

„Már vannak külföldi kapcsolataink. Büszkén mondhatom, hogy Magyarország minden szegletében van már testvérzenekarunk, egészen le Kiskunhalasig. Most legutóbb a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel egyeztettünk, ahol ugyancsak van citerazenekar és énekkar, valamint egy komoly archívumuk is a helyi gyűjtésekből. Meghívtak bennünket az ottani fesztiválra október végére”

– mondta Házi Lajos. A meghívás ellenére nem biztos, hogy el tudnak utazni, ugyanis a távolság nagy nehézséget okoz számukra. Szeretnének a jövőben egy saját kisbuszt beszerezni, ami még egyelőre folyamatban van.

 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!